x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legea lui Dorel: șoferii sancționați contravențional pot alege perioada în care să stea fără carnete

Legea lui Dorel: șoferii sancționați contravențional pot alege perioada în care să stea fără carnete

de Adrian Stoica    |    19 Apr 2021   •   07:20
Legea lui Dorel: șoferii sancționați contravențional pot alege perioada în care să stea fără carnete

Deputatul AUR Dorel Acatrinei, care s-a făcut remarcat datorită CV-ului său publicat pe site-ul Camerei Deputaților și în care a scris la aptitudini digitale că știe să navigheze pe Internet, să folosească platforma Zoom și să utilizeze rețelele de socializare, lovește din nou. El a depus recent la Camera Deputaților un proiect de lege prin care vrea ca șoferii cărora li s-a suspendat carnetul să-și aleagă singuri perioada în care se aplică pedeapsa, într-un interval de un an. Surprinzător este faptul că un astfel de proiect de lege a mai fost inițiat în legislatura trecută de către fostul deputat ALDE Alexandru Băișanu.

 

Pentru deputatul Dorel Acatrinei modificarea Ordonanței de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice este extrem de importantă, dacă ne gândim că este patron de firmă de transport. Motivarea modificării în sensul propus în inițiativa legislativă este explicată, printre altele, prin faptul că „sunt situații în care familiile conducătorilor auto, când apare un eveniment neprevăzut și nefericit - cum ar fi o înmormântare - sau un eveniment fericit - cum ar fi o nuntă sau un botez -, situații când este nevoie de multe drumuri cu mașina sau pentru rezolvarea problemelor care nu suferă amânare”.

 

„În practică, sunt diverse situații în care un conducător auto profesionist care a săvârșit o contravenție la regimul rutier și poate să stabilească împreună cu angajatorul perioada concediului de odihnă și în același timp să trimită o cerere motivată organelor care aplică legislația rutieră pentru ca sancțiunea complementară a suspendării permisului auto să fie amânată și aplicată într-un interval de timp prestabilit de maximum 12 luni care să nu atragă pedepse suplimentare pentru aceeași faptă cum ar fi pierderea locului de muncă sau/și a remunerației muncii”.

Deputatul AUR Dorel Acatrinei, din expunerea de motive a proiectului

 

Un proiect tras la indigo

Inițiativa cu care vine acum deputatul Dorel Acatrinei nu este nouă, ea mai figurând pe ordinea de zi a Parlamentului spre finalul legislaturii trecute. Atunci propunerea ca șoferii să poată alege perioada de suspendare a permisului auto venea din partea deputaților Alexandru Băișanu și Adrian Mocanu. Ideea unui astfel de proiect a răsărit în capul celor doi parlamentari exact într-o perioadă în care ei aveau carnetele suspendate, drept pentru care au depus acest proiect la Senat, solicitând dezbaterea lui în regim de urgență.

 

Inițiative de acest fel au tot fost în ultimii ani, dar ele au fost respinse. În România nu merg astfel de proiecte. Tot timpul s-a pus întrebarea: și dacă nu vine singur să predea carnetul ce se întâmplă, pentru că nici un astfel de proiect nu prevedea aici sancțiuni. Într-o anumită formă, adaptată după propriul interes, parlamentarii au încercat să copieze modelul adoptat de unele țări ca Italia, Franța, Danemarca sau Olanda referitor la șoferii profesioniști. Acolo, șoferilor profesioniști când li se suspendă dreptul de a conduce camioane, TIR-uri, autobuze etc. li se lasă în perioada de suspendare dreptul de a conduce autoturisme, prevăzut la categoria B. Aduceți-vă aminte că acum ani de zile fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a avut un proiect care prevede ca cine este prin băut la volan să i se suspende carnetul de șofer pe viață.

Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere

 

Adoptat tacit de Senat, respins de Cameră

 

Proiectul nu și-a făcut însă loc pe ordinea de zi a fostului legislativ, drept pentru care a fost adoptat tacit pe data de 16 septembrie 2019. La Camera Deputaților, care era for decizional, proiectul a fost trântit la vot. Propunerea legislativă prevedea în esență că șoferii își pot alege într-un interval de un an de la data contravenției perioada în care li se suspendă carnetul, fiind însă exceptate faptele grave care prezintă pericol social, fiind considerate de legea penală drept infracțiuni.

 

×
Subiecte în articol: Alexandru Băișanu Dorel Acatrinei