x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Hepatită misterioasă”, luată de la animale

„Hepatită misterioasă”, luată de la animale

de Monica Cosac    |    03 Feb 2023   •   07:40
„Hepatită misterioasă”, luată de la animale

Un nou tip de virus, care face parte dintr-o familie de agenți patogeni ce a dat bătăi de cap până acum doar veterinarilor, a fost depistat pentru prima dată la un om, de către oamenii de știință din Franța. Virusul era necunoscut anterior și a fost descoperit în ficatul unei femei de 61 de ani care suferea de o hepatită cronică inexplicabilă. Atât animalul de la care s-a transmis acesta, cât și felul în care s-a produs infectarea rămân, deocamdată, un mister, însă descoperirea le-a permis cercetătorilor să dezvolte un test PCR specific, care va putea fi folosit la alte cazuri de hepatită de origine necunoscută, cum au fost cele înregistrate anul trecut la copii.

Circovirusurile - o familie formată din 49 ​​de specii de virusuri foarte rezistente - au fost identificate, până acum, doar la diferite specii de animale, unde pot provoca probleme respiratorii, renale, dermatologice și de reproducere. În general, porcii și păsările (porumbeii, rațele) servesc ca gazde naturale, deși s-a dovedit că și câinii sunt infectați.

Circovirus uman 1, o specie necunoscută anterior

Noua specie de circovirus, identificată de o echipă multidisciplinară, formată din oamenii de știință de la mai multe instituții – printre care: Institutul Pasteur, Institutul Inserm, Spitalul Necker-Enfants Malades (AP-HP) și Școala Națională Veterinară Alfort (EnvA) – a fost botezată provizoriu circovirus uman 1 (HCirV-1). Cercetătorii spun că este un virus nou, deosebit de speciile de circovirusuri animale cunoscute.

Descoperirea a fost posibilă după ce, în martie 2022 (aceeași perioadă în care au apărut și primele cazuri de hepatită misterioasă la copii, în Marea Britanie), o femeie de 61 de ani din Franța care făcuse un transplant inimă-plămân cu mai mulți ani în urmă a avut nevoie de tratament pentru o hepatită cronică ale cărei cauze erau necunoscute. După ce au exclus cauzele comune, medicii au făcut o „secvențiere metagenomică de generație următoare” pentru a analiza o probă de biopsie hepatică și, astfel, au identificat specia necunoscută de circovirus. „Nu am găsit alte secvențe virale sau bacteriene”, au precizat autorii studiului publicat, recent, în revista Emerging Infectious Diseases.

„A fost complet neașteptat”

Deși transmiterea virusurilor animale la oameni este raportată în mod regulat în literatura științifică, este rar ca un virus nou să fie identificat la un pacient în Europa, precizează specialiștii.

„Pacienta avea o hepatită cronică inexplicabilă, cu puține simptome. Făcuse un transplant inimă-plămân cu 17 ani în urmă și de atunci fusese monitorizată în mod regulat. Am avut acces la un număr mare de probe de-a lungul mai multor ani și, prin urmare, am putut identifica acest nou virus, care a fost complet neașteptat”, a explicat Marc Eloit, unul dintre autorii studiului, șef al laboratorului de descoperire a agenților patogeni la Institutului Pasteur și profesor de virusologie la Școala Națională Veterinară Alfort, citat de medicalxpress.com.

Laboratorul său este specializat în identificarea agenților patogeni la pacienții suspectați de infecții severe de cauză necunoscută.

Originea virusului și sursa infecției rămân necunoscute

Pacienții cu transplant de organe sunt foarte sensibili la infecții care au uneori manifestări clinice mai puțin frecvente, iar diagnosticul etiologic al hepatitei este și mai problematic, deoarece trebuie luate în considerare o gamă largă de posibile toxicități medicamentoase induse de terapiile imunosupresoare, astfel că toată această muncă a oamenilor de știință pentru a afla cauza îmbolnăvirii a fost ca și când ar fi „căutat un ac într-un car de fân”.

„Diagnosticarea hepatitei inexplicabile rămâne o provocare, așa cum este exemplificat de 74 de cazuri de hepatită acută cu etiologie necunoscută raportate la copii în Regatul Unit, 3 cazuri în Spania și până la 5 cazuri posibile în Irlanda”, arată autorii studiului. 

Cercetătorii au demonstrat, astfel, replicarea virusului HCirV-1 în celulele hepatice (2 până la 3% din celulele hepatice au fost infectate) și, implicit, afectarea ficatului: odată ce virusul a folosit resursele din celula hepatică pentru a se replica, distruge celula.

În urma tratamentului antiviral, enzimele hepatice ale pacientului au revenit la niveluri normale, însă originea virusului – fie că este vorba de o circulație a acestuia la om sau provine de la un animal – nu a fost încă identificată.

De asemenea, sursa infecției (prin contact, prin hrană etc.) rămâne, deocamdată, necunoscută.

Test PCR pentru diagnosticul hepatitei de origine necunoscută

În urma acestei descoperiri, oamenii de știință au dezvoltat un test PCR specific, care este acum disponibil pentru diagnosticul etiologic al hepatitei de origine necunoscută. Testul va putea fi efectuat cu ușurință și pentru alte cazuri de „hepatite misterioase”, așa cum a fost denumite și cazurile înregistrate anul trecut la copii. De asemenea, se află în dezvoltare și un test serologic.

„Identificarea acestui nou virus, care este patogen la om, și dezvoltarea unui test care poate fi efectuat de orice laborator spitalicesc oferă un nou instrument pentru diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu hepatită”, a spus Anne Jamet, de la Spitalul Necker-Enfants Malades, care este și co-autor al studiului.

Deși pentru unele virusuri din această familie există vaccinuri, care sunt folosite în general în fermele de porci, acesta este primul circovirus cunoscut care este patogen pentru oameni.

 

În ultimele decenii, mai multe virusuri au trecut de la animale la oameni și au determinat focare considerabile de boală, provocând mii de decese.

Spaima crescătorilor de porci

Unul dintre cele 49 de specii de circovirus cunoscute, circovirusul porcin de tip 2 (PCV-2), reprezintă, în prezent, una dintre cele mai devastatoare boli care afectează fermele de porci din toată lumea. Acesta a fost asociat cu o serie de sindroame la porci, cunoscute împreună sub numele de bolile asociate circovirusului porcin (cu morbiditate de până la 50-60% și mortalitate cuprinsă între 4 și 20%), iar fermierii care au văzut efectele bolii înainte ca vaccinurile să fie disponibile nu vor uita impactul acesteia.

 

Studiul poate fi citit aici: Circovirus Hepatitis Infection in Heart-Lung Transplant Patient, France - Volume 29, Number 2—February 2023 - Emerging Infectious Diseases journal - CDC (wwwnc-cdc-gov.translate.goog)

×
Subiecte în articol: Circovirusuri hepatită cronică