x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Caravana Jurnalul - Olanestiul, mai ceva ca argintul viu

Caravana Jurnalul - Olanestiul, mai ceva ca argintul viu

de Iulia Barbu    |    Diana Rucinschi    |    22 Iul 2006   •   00:00
Caravana Jurnalul - Olanestiul, mai ceva ca argintul viu

Renumita pentru apele miraculoase, statiunea Olanesti este la fel de vie ca in urma cu 20 de ani, cand era vizitata de Elena Ceausescu. Anual, romani si straini iau cu asalt statiunea din care insusi Napoleaon Bonaparte a cerut sa i se aduca apa din izvoare. Si pentru a atrage si tinerii in statiune, autoritatile pregatesc partii de schi, baze sportive, pensiuni si hoteluri.

  • Vila magnoliilor
  • Aproape de Dumnezeu - Comoara blestemata
  • Jurnal de Caravana - Acasa, in Oltenia
    Apa cu efecte curative din Olanesti a trezit curiozitatea numerosilor cercetatori. De altfel, aici se fac tratamente unice in lume - injectiile cu apa minerala sulfuroasa izotona, recomandata afectiunilor alergice.

    In privinta denumirii localitatii Olanesti, parerile sunt impartite. Unele izvoare sustin ca numele statiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Acestia se numeau "olane", respectiv "ulani". Altii sunt de parere ca numele se datoreaza in mare parte boierilor locului. Amintiti in documentele istorice incepand cu secolul al XVI-lea, boierii Olanesti au fost cei care au dat si numele localitatii.

    Mai tarziu apare noua denumire a locului, aceea de Baile Olanesti. Aceasta deriva din baile minerale existente aici inca din vechime si folosite empiric de localnici si de vizitatorii ocazionali. Pana in 1930, localitatea de resedinta a avut denumirea de satul "Livadia" si apartinea de comuna Baile Olanesti. Dupa aceasta data a format o comuna aparte cu denumirea de "Baile Olanesti - Livadia". La 25 iulie 1942, prin Decizia nr. 34 a primariei locale s-a hotarat ca localitatea sa poarte numele de comuna Baile Olanesti.

    ATESTARI ISTORICE. Se pare ca meleagurile statiunii au fost locuite inca din perioada mezoliticului si neoliticului. De atunci dateaza un topor de piatra perforat gasit in Gurguiata, un topor de piatra cu doua taisuri gasit in Comanca si un topor de arama gasit pe Valea Argelelor. Pesterile din Masivul Buila au adapostit vanatori ai perioadei mezoliticului. Pe actuala vatra a Olanestiului a existat o obste sateasca cu o vechime de cca. 2.000 de ani. De asemenea, in tinutul Olanesti a existat si o localitate de mosneni. Ocupatia de baza a fost cresterea animalelor, in mica parte agricultori, taietori de lemne, lucratori la minele de sare din Ocnele Mari si lucratori agricoli pe mosiile unor boieri.

    PLANURI. Autoritatile isi propun rezolvarea cailor de acces catre izvoare

    STATIUNEA OLANESTI. Din 1949 incep lucrari de interes edilitar-gospodaresc, deosebit de importante: extinderea si modernizarea retelei de apa potabila, canalizari, incalzirea centrala la vile, instalatii de hidroterapie, fizioterapie. In 1951-1954 se construieste sanatoriul 1 Mai, iar numarul pacientilor creste, ajungand in ’64 la peste 2.000 de persoane. Tot in acea perioada a avut loc si modernizarea Izvorului mineral nr.24, caruia i s-a marit debitul prin captare. Izvorul este renumit si astazi, fiind cunoscut mai ales datorita efectului curativ pe care apa il are asupra bolilor renale. Zece ani mai tarziu a fost rezolvata recaptarea si modernizarea celorlalte izvoare minerale, cabinete medicale, laboratoare de analiza, bazele de tratament de fizioterapie si hidroterapie, pentru proceduri pe baza de curent electric. Din 1960 pana in 1989 s-au construit: Hotelul Olanesti cu 425 de locuri, in aprilie 1985, Hotelul Taranilor Cooperatori, in august 1987 a fost dat in folosinta Hotelul Sindicatelor cu o capacitate de 860 de locuri pe serie si pensiuni, restaurant, cofetarie, sala cultural-sportiva, biblioteca, microbaza de tratament.

    APA MIRACULOASA. Statiunea Olanesti este renumita datorita apelor curative ale izvoarelor. Acestea sunt bogate in sulf. Simple sau mixte, adica clorosodice sau clorosodice iodurate, apele au efecte benefice in cura interna pentru tratarea afectiunilor cronice ale tubului digestiv, rinichilor si cailor urinare, boli de nutritie, hepatice si biliare, pancreatice. In cura externa, apa este indicata in cazul afectiunilor dermatologice, reumatice, ginecologice, vasculare, ale cailor respiratorii, alergii. In statiunea Baile Olanesti, pe langa tratamente cu ape minerale, se fac si proceduri de fizioterapie, hidroterapie, electroterapie, masaje, gimnastica medicala.

    ARGUMENT
    "In regiunea Olanestiului nu face nimeni dializa. De altfel, nici nu avem aparate de dializa in localitate. O sectie de acest fel se gaseste insa in Valcea. Daca cineva din zona noastra ar fi facut dializa, am fi stiut, pentru ca ar fi fost nevoie de o ambulanta care sa ii asigure transportul in capitala de judet. Din acest punct de vedere putem spune ca locuim intr-o zona privilegiata" - Viorel Vasile Cioteanu, primar Olanesti

    Forfota balneara

    Agitatie mare, nimic nu te trimite cu gandul ca te gasesti intr-o statiune de oameni bolnavi. Strazile misuna de oameni care se indreapta linistiti spre izvoarele tamaduitoare. Statiunea Olanesti este la fel de vie ca in urma cu 20 de ani, pe vremea cand se bucura de vizitele Elenei Ceausescu.

    "Olanestiul nu va mai fi o statiune numai pentru pensionari, ci va fi si o statiune turistica, in care tinerii sa poata sa se bucure de toate facilitatile. Vom avea partii de schi amenajate la standarde internationale, baze sportive, pensiuni si hoteluri", astfel isi incepe primarul Viorel-Vasile Cioteanu prezentarea. De altfel, la ora la care echipa Caravanei Jurnalul National vizita Olanestiul, statiunea avea un grad de ocupare de 100%, ne-a confirmat edilul.

    Imaginile te trimiteau cu gandul la vechile vederi pe care bunicii le expediau din statiunea balneara din inima Olteniei. Numarul turistilor este ca o busola, el arata ca statiunea si-a pastrat farmecul balnear al perioadei de dinainte de Revolutie. Se poate ca faima apei "tamaduitoare" sa se datoreze si preferintelor sotilor Ceausescu. Acestia treceau de cel putin doua ori pe ani la cunoscuta vila pe care o aveau in apropierea statiunii. Elena Ceausescu avea probleme renale si prefera sa se trateze aici. Zvonul despre proprietatile curative ale apei de la Olanesti a ajuns si la urechile unui alt sef, mult prea faimos pentru pamantul romanesc. Napoleon Bonaparte, imparatul adorat al francezilor, caci despre el este vorba, a vrut sa testeze pe propria piele apa miraculoasa. Nu se mai stie daca imparatul a fost sau nu multumit de cura de apa pe care a urmat-o, dar cert este ca nici macar izvoarele Olanestiului nu puteau tamadui cancerul de care suferea acesta: pierderea tronului Frantei.

    AMPRENTA. De la casa Ceausestilor si pana la turnul de apa, de unde poti zari izvoarele balneare, atmosfera s-a schimbat insa in statiunea montana. Asta pentru ca pensiunile si hotelurile au aparut ca ciupercile dupa ploaie. "Numarul turistilor este in crestere. De altfel, noi incurajam particularii. Facem eforturi pentru a mentine afluxul de turisti, mai ales ca suntem constienti ca acesta este atuul noastru", precizeaza primarul. Nici strainii nu rateaza zona izvoarelor care fac minuni. Grupuri de turisti din Germania, Franta sau din Israel vin anual la Olanesti. Hotelierii spun chiar ca au reusit sa isi fidelizeze turistii. Fiecare tine sa se cazeze in locul in care a mai fost si anul trecut. Preturile de cazare nu sunt foarte ridicate. Ele se adreseaza romanului mediu care are probleme de sanatate si caruia, pe langa tratamentul medicului, ii este indicat sa faca o cura de Olanesti. Foarte rar dai peste camere care sa aiba un pret de peste 200 RON. (Iulia Barbu, Diana Rucinschi)

    CALITATI
    Statiunea Olanesti este renumita datorita efectului curativ pe care il are apa si aerul sedativ. Din cele 32 de izvoare, 24 sunt functionale. Apa sulfuroasa a statiunii este indicata mai ales in tratarea afectiunilor renale. Bolnavilor care vin la Olanesti cu astfel de probleme le este recomandat izvorul 24. Aici, apa este ca un unguent pentru rinichi. De altfel, nici un locuitor al zonei nu face dializa. Aceasta este ultimul stadiu al bolii renale. In momentul in care rinichii nu mai functioneaza, toate toxinele se varsa in sange. Dializa este cea care functioneaza ca un rinichi artificial, prin suplinirea functiei atrofiate a acestuia. Procedeul este insa traumatizant pentru celelalte organe ale corpului, afectand inima, ficatul sau plamanii. Ardelenii sunt cei mai napastuiti, in zona transilvaneana apa fiind foarte bogata in calcar. "In zona noastra nu face nimeni dializa. De altfel, nici nu avem aparate de dializa in Olanesti. O sectie de acest fel se gaseste insa in Valcea. Daca cineva din zona noastra ar fi facut dializa am fi stiut, pentru ca ar fi fost nevoie de o ambulanta care sa ii asigure transportul in capitala de judet", explica viceprimarul statiunii.

    ISTORIE
    Activitatea Olanestiului ca statiune balneara incepe dupa 1830, cand dr. farmacist K.F. Siller a analizat izvoarele cu apa minerala. De altfel, foarte multi chimisti si cercetatori au studiat calitatea apei. Din 1953, activitatea balneara devine permanenta. In 1942-1948 s-a lucrat la un plan de sistematizare pentru valorificarea potentialului balnear.

    UNICAT IN ROMANIA
    Statiunea se gaseste printre putinele locuri din tara unde se efectueaza tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii cu diverse afectiuni alergice, prin injectii cu apa minerala sulfuroasa izotona direct de la sursa. Acest tratament constituie, de altfel, si o premiera mondiala. De asemenea, apele minerale din Baile Olanesti sunt utilizate cu succes si in tratamente ale intoxicatiilor cronice cu metale grele. Climatoterapia, schimbarea mediului climatic, miscarile programate, printre care cura de apa si aer proaspat si curat, alternarea repausului cu miscarea, modul de viata sanatorial, aerosolii atmosferici etc. intregesc prescriptiile si serviciile medicale ale celor veniti la tratament, prestari facute de specialisti, balneologi de inalta tinuta profesionala si cu mijloace adecvate.

    PROIECTE DE VIITOR
    Autoritatile din Olanesti stau bine la capitolul planuri de viitor. Baza de tratament din Olanesti se gaseste pe lista de investitii. Aleile care duc la izvorul cu apa sulfuroasa vor intra si ele in modernizare. In planurile primariei se gaseste si construirea unui strand cu apa semitermala, aceasta ajungand si la temperaturi de 45 de grade. Toate acestea vor fi realizate din fonduri Phare. Investitia care se ridica la 3 milioane de euro urmareste modernizarea punctului forte al statiunii: tratamentul cu apa termala. Caietele de sarcini vor fi finalizate in curand, iar licitatiile pentru proiect vor avea loc la finalul acestui an. Nici piata din centrul statiunii nu va "scapa" de modernizare. In cadrul ei se va construi un teren sportiv cu nocturna. Ramane de vazut cand si cum se vor finaliza toate aceste planuri.

    RETROCEDARI
    Olanestiul nu putea scapa de valul retrocedarilor. Terenul pe care a fost construit helioportul lui Ceausescu, este una dintre "victime". Daca, in ceea ce priveste vilele si terenurile, lucrurile sunt clare, situatia este putin mai trista cand vine vorba de dispensarul statiunii si gradinta de copii care au fost si ele revendicate.
  • ×