x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale ”Hai Băsescu la vedere, /Spune tot despre lichele!”

”Hai Băsescu la vedere, /Spune tot despre lichele!”

de Serban Cionoff    |    02 Mar 2017   •   09:06
”Hai Băsescu la vedere, /Spune tot despre lichele!”

Întrebarea de baraj: dacă ÎCCJ a anunțat că amână sentința în ,,Dosarul Gala Bute’’ pentru fix 13 martie anul curent, asta însemnă și că Traian Băsescu va amâna, pentru aceeași dată, să spună tot ce știe despre mai marii ,,sistemului’’ în general și, mai ales, în particular? Fiindcă, dacă am înțeles bine, cam asta a promis Amiralul Dezastrului Național că va face imediat după ce va fi pronunțată sentința. Iar dacă avem în vedere că, pentru Elena Udrea, procurorii au cerut fix 21 de ani de închisoare, sentință cu totul ieșită din comun, este de așteptat ca și dezvăluirile cu care suntem amenințați să fie, și ele, neobișnuite. Curiozitatea noastră crește cu atât mai mult cu cât orice om cu toate țiglele pe casă este conștient că traista cu povești a lui Traian Băsescu are, încă, multe, îngrozitor de multe, lucruri care pot să îngroape, definitiv și irevocabil, carierele unor anumite personaje pe care, tot el, în cei zece ani de dictatură personală și de clan, i-a căftănit în înalte autorități ale statului de drepți.

 Ce mai la deal la vale?! După toate probabilitățile, ar trebui să credem că suntem din ce în ce mai aproape de momentul în care o să vedem că exact ceea ce, până acum, nu au reușit să facă unii lideri ai coaliției de guvernământ și nici oameni de o exemplară autoritate morală și profesională dintre magistrați are mari șanse să facă însuși fondatorul și beneficiarul ,,sistemului’’! Fiind, așadar, în aceeași măsură, probabil ca, după ce Traian Băsescu va scoate pe tarabă niște anumite și foarte deloc plăcute amintiri din palmaresul negru al corifeilor aparatului de represiune, problema demisiei sau a demiterii acestora să se pună în termenii unui imperativ categoric.  

Mi se poate obiecta că sunt de un optimism vecin cu naivitatea știut fiind că a mai amenințat,Traian Băsescu, în câteva rânduri, că va arunca pe piață dezvăluiri care să zguduie din temelii lumea și, când acolo, au fost doar câteva povești interesante dar, încă, departe de a da ,,sistemului’’ lovitura de grație. Foarte adevărat dar să nu uităm, că, în acest caz, este vorba despre Elena Udrea, persoană care ocupă un loc cu totul aparte în ierarhia de valori a lui Traian Băsescu, iar o asemenea năprasnică lovitură l-ar putea determina că dea atacul final.    

 Prin urmare, întrebarea numai este:,,dacă va începe, Traian Băsescu, să spună adevărurile îndelung așteptate?’’, ci una mai directă:,,când și cum o va face?’’ Astăzi,până în prânz sau până la miezul nopții, mâine dimineață, răspoimâine pe la chindie sau, direct, în dimineața zilei de 13 martie?Asta este, de-acum, numai și numai treaba celui care are asul în mânecă și documentele zdrobitoare în arhiva personală. Cât privește faptul că, anunțatele dezvăluiri, făcute din cea mai avizată sursă- Traian Băsescu pre numele său- vor fi, de data asta, în stare să producă un nimicitor seism în ,,sistem’’, ar putea fi acuzate,în primul rând de către cei direct vizați, ca fiind brutale încălcări  ale independenței justiției, haideți să fim serioși!...

 La urma-urmelor, Traian Băsescu nu face decât să îi pună pe foștii servanți, acum aliniați sub alte stindarde, în situația de a-și pune la treabă cerebelul din dotare, regăsind, pe propria piele, adânca înțelepciune a zicalei:,,ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!’’ Zicală la care, de bună seamă, trebuia să se gândească Elena Udrea însăși, de vreme ce, și ea, a fost parte- și încă ce parte?!- a sistemului odios și abject care a nenorocit atâtea și atâtea vieți nevinovate. Cât privește amănuntul că dosarul instrumentat de super-profesioniștii procurori DNA este pur și simplu o tâmpenie, asta este exact excepția care confirmă regula ,,sistemului’’ care, de data asta, operează cu efect de bumerang.  

 Până una-alta, eu zic să mai avem puțintică răbdare și să încheiem, pentru astăzi, subiectul într-o notă relaxată. Vă mai amintiți că în campania pentru prezidențialele din 2009 una dintre cele mai fredonate melodii era cea dedicată de Florin Salam și Roxana Prințesa Ardealului, ale cărei versuri sunau așa:,,Hai Băsescu la putere,/Scapă țara de lichele’’. Pe cale de consecință, acum, în anul 2017,avem multe și presante motive să o fredonăm cu un text adaptat la realitatea zilei:,,Hai Băsescu la vedere,/Spune tot despre lichele!’’

 Nostim refren, nu-i așa? Refrenul, ca refrenul, dar să tare curios sunt să vedem ce va urma. Dacă va urma…  

×