x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Haosul, tactica lui Băsescu

Haosul, tactica lui Băsescu

de Gheorghe Voicu    |    08 Aug 2012   •   19:02

Ce faci cand te afli in dificultate? Lovesti puternic in moralul adversarilor. E o regula de aur in batalia pentru putere. Cam asa face Basescu. Il ataca dur pe un oficial din Ministerul de Interne si, extrem de rapid, acesta se trezeste cu un dosar penal. Da indicatii Curtii Constitutionale si, imediat, aceasta se razgandeste: are nevoie doar de listele de la referendum. Nedumerire totala: pentru a le folosi la ce? Atunci termenul de o luna devine inutil: transportarea buletinelor de la referendum poate fi facuta in doar cateva ore.

Decizia Curtii Constitutionale produce haos, nimeni nu mai intelege ce se vrea. Doar atat: ca este o hotarare care aproape ca il readuce pe Basescu la Cotroceni. Cum ramane insa cu cele 7,4 milioane de voturi de "da" pentru demitere? Curtea pare sa spuna: le ignoram.

Totusi, un lucru pare clar: Basescu are putere, suspendarea este lipsita de continut. Dar de ce Basescu a facut aceasta demonstratie de forta, in mod public, ostentativ (Putea sa actioneze in culise, discret)? Voia sa transmita mesajul care-l intereseaza: detine controlul.

Este in masura acest lucru sa scada moralul celor din USL? Evident ca da. Dar mai e ceva: sustinatorii lui, aflati in centrele de putere, trebuie sa inteleaga ca, foarte curand, el se va intoarce la comanda. Si nu este un semnal de incurajare, ci unul de amenintare: sa nu cumva sa incercati sa treceti de partea cealalta (Amenintarile cu puscaria, brutale si de neacceptat intr-un dialog public, par mai degraba semne de slabiciune).

Deocamdata, Basescu a declansat ofensiva si multe indicii par sa-i fie favorabile. De pilda, demisia lui Rus. Vineri, acesta era un vajnic luptator pentru referendum, luni isi da demisia, acuzand presiuni din partea lui Crin Antonescu (Basescu este mentionat doar pentru retorica).

Surprinde plecarea lui Rus chiar intr-un moment critic al confruntarii cu cel suspendat? Cunoscatorii spun ca nu. Mai degraba, adevarata surpriza a fost cand Ponta l-a adus in guvern. Gafa a premierului pesedist? Mai mult: o eroare de neiertat (Ceea ce se vede acum, cand e prea tarziu.) Alta constatare: Uniunea Europeana se arata ceva mai rezervata fata de ceea ce se intampla in Romania. S-au prins ca au mizat gresit? Eroarea ramane: pragul de 50% la referendum a declansat aceasta nebunie generala. Si e greu de uitat isteria care-i cuprinsese pe birocratii de la Bruxelles acum trei saptamani. Dezamagitor!

In schimb, ambasadorul SUA l-a vizitat pe Rus chiar dupa demisia acestuia. Ce putea sa discute ambasadorul unei superputeri cu un ministru demisionar? Mesajul se contureaza clar: ambasadorul este ingrijorat ca Basescu se afla in pericol de a nu se intoarce la Cotroceni.

Alta eroare, imensa, de perceptie: suspendatul este garantul intereselor (democratice, evident) americane in Romania. Ce nu vad occidentalii este ca Romania, chiar si cu aceasta clasa politica atat de blamata, a evitat extremismele de orice fel. Suntem o tara "curata" din acest punct de vedere. Clasa politica romaneasca, plina de pacate, este totusi clar prooccidentala si extrem de binevoitoare atat fata de interesele americane, cat si fata de cele ale Uniunii Europene. Nu sta totul in Basescu. Si-atunci?

Oricum, batalia politica nu s-a incheiat, iar haosul va continua.

×