x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international EURO 2016. Anglia-Rusia, pericol de moarte

EURO 2016. Anglia-Rusia, pericol de moarte

de Şerban Mihăilă    |    31 Mai 2016   •   12:07
EURO 2016. Anglia-Rusia, pericol de moarte
Sursa foto: efks/Getty Images/iStockphoto

Teroriștii din rețeaua Stat Islamic (SI) pun la punct ultimele detalii ale scenariilor prin care îi vor ataca pe britanicii aflați în Marsilia, cu ocazia meciului dintre naționala Albionului și Rusia, de la turneul final al Campionatului European de fotbal. Planurile includ teroriști kamikaze și drone care transportă armament chimic.

Datele descoperite într-unul dintre laptopurile lui Salah Abdeslam, „creierul” atentatelor din Paris și Bruxelles, dezvăluie o strategie bine conturată pentru uciderea unui număr cât mai mare de suporteri britanici, reuniți în Franța pentru confruntarea sportivă din 11 iunie, scrie „The Sun”, citând surse ale poliției londoneze. Cu toate că Abdeslam a fost capturat, discipolii acestuia par hotărâți să continue planurile sale criminale. Fanaticii jihadiști intenționează să folosească puști de asalt AK-47, atentatori sinucigași și chiar drone cu armament chimic, atacându-i pe suporteri în tot orașul și nu doar în zona stadionului. Șefii serviciilor britanice de informații se tem, în special, de atacuri în barurile și restaurantele din Portul Vechi, care vor fi pline în perioada meciului, dar și de un eventual atentat în locul special amenajat pentru suporterii care nu și-au găsit bilete și vor viziona meciul pe un ecran gigantic. Britanicii sunt avertizați să evite și bordelurile neautorizate.

„Ne îngrijorează posibilele lovituri criminale în locații vulnerabile, aflate în afara zonelor de maximă securitate (…) Sunt vizați atât fanii britanici, cât și cei ruși, pentru că Marea Britanie și Rusia atacă SI în Siria”, afirmă un responsabil de securitate, citat de „The Sun”. Acesta precizează că, în pofida măsurilor draconice de securitate adoptate la EURO 2016, va fi imposibil de protejat toate obiectivele.

Operațiunile de securitate de la EURO 2016 sunt cele mai ample din istoria turneelor finale de fotbal. În noiembrie 2015, în timpul amicalului Franța-Germania, explozii puternice au dus la evacuarea Stade de France.

Musulmanii constituie 40 la sută din populația Marsiliei, considerat cel mai periculos oraș din Europa. Aici, bazinul de recruți SI e imens.

×