x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Încă există 10 reactoare nucleare de acelaşi timp ca cel de la Cernobîl

Încă există 10 reactoare nucleare de acelaşi timp ca cel de la Cernobîl

19 Iun 2019   •   18:17
Încă există 10 reactoare nucleare de acelaşi timp ca cel de la Cernobîl
Sursa foto: Jorge Franganillo

În noua miniserie a HBO, “Chernobyl”, oamenii de ştiinţă ruşi au discutat despre motivele exploziei Reactorului 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl, care a împrăştiat materie radioactivă peste Nordul Europei, scrie Live Science.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că reactorul RBMK-1000 avea mai multe probleme, după producerea accidentului de la Cernobîl şi, cu toate acestea, încă există alte 10 reactoare de acelaşi fel, care operează în Rusia. Aceste reactoare au fost modificate astfel încât să reducă riscul unui dezastru ca cel de la Cernobîl, potrivit experţilor, însă, în continuare, nu sunt la fel de sigure ca reactoarele folosite în Vestul Europei.

În centrul dezastrului de la Cernobîl a fost un reactor RBMK-1000, un model folosit doar în Uniunea Sovietică. Reactorul funcţionează diferit faţă de reactoarele standard.

Convenţia privind Securitatea Nucleară cere ca ţările să fie transparente când vine vorba de măsurile de siguranţă şi să permită verificarea Centralelor Nucleare, însă nu există sancţiuni şi nici mecanisme prin care ţările pot fi forţare să respecte prevederile. Ţările au propriile agenţii de reglementare, care sunt independente în funcţie de cât le permite guvernările locale, a spus omul de ştiinţă Edwin Lyman.

×
Subiecte în articol: chernobyl reactoare nucleare rbmk-1000