x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje O vară la superlativ pentru fanii anime

O vară la superlativ pentru fanii anime

de Anca Aldea    |    12 Sep 2010   •   00:00
O vară la superlativ pentru fanii anime

Se ia o doză de spirit tânăr şi învolburat, se adaugă un pic de creati­vitate şi nişte con­di­ţie fizică, se con­dimentează cu un praf de voie bună şi mult, mult chef de distrac­ţie şi se obţine un cocteil nu­ma' bun de servit într-o tabără cu monştri şi alte personaje imaginare, lugubre, însân­ge­rate şi sângeroase. Totul pare un scenariu de foarte bună calitate, desprins par­că din scenele clasice ale lui Romero.

S-a întâmplat în ultima săptămână a acestei veri în Valea Budului, de lângă Bacău. Acolo, în inima unei păduri dese de foioase, unde nu există semnal la mobil, unde întunericul pare mai înfricoşător decât în oricare alt loc din lumea "civilizată" şi unde frigul nopţii e atât de aprig, acolo, spuneam, a avut loc o tabără dedicată fanilor de anime (animaţie japoneză) şi fanilor filmelor, jocurilor şi cărţilor cu zombii.

Aproximativ 130 de adolescenţi şi tineri din toată ţara s-au adunat la Valea Budului în perioada 23-29 august, pentru a lua parte la tabăra intitulată "A-Camp Zombie Survival" ("Supravieţuire în caz de zombie, ediţia A-Camp"). Tematica s-a regăsit în vizionarea unor filme de profil - capodoperele lui George Romero şi două pelicule europene recente -, într-o îndelungată sesiune de photoshooting, precum şi în realizarea unui montaj video cu imagini monstruoase.
Transformarea în zombie a meritat aşteptarea de câteva ore bune. Latexul usca greu bucăţile de hârtie igienică albă prinse, în mai multe straturi, de tenul sau gâtlejul "victimelor". La fel şi vopseaua folosită pe post de sânge. Trebuia aplicată cu atenţie, ca să nu îndepărteze urmele fardurilor pământii din jurul ochilor şi de pe alte suprafeţe ale pielii. Vinişoarele de pe gât se făceau cel mai simplu şi cel mai repede, cu ajutorul unei pensete îmbibate într-un pigment de culoarea ametistului. Odată fina­lizate creaţiile make-up artiştilor, începea sesiunea de fotografiere, care, din motive obiective, dura întotdeauna mult mai puţin decât pregătirea ei. Şi asta din cauza latexului, care, după o anumită perioadă, parcă lua foc, provocându-le nefericiţilor zombii senzaţii supărătoare.

Ca să compenseze distracţia regizată, camperilor li s-au oferit şi activităţi educative pregătite sârguincios de organizatori: ateliere de stencils şi de desen, proiecţii anime, dans şi karaoke, meciuri de baseball, badminton, tenis, fotbal, paintball, LARP (un joc care simulează o bătălie medievală între două tabere şi în care armele sunt confecţionate din spumă poliureta­nică şi burete).

Invitaţi de onoare în tabără, nouă mi­litari din Armata Română provenind de la Batalionul 498 Paraşutişti "Smaranda Brăescu" din Bacău şi de la Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" Miercurea Ciuc le-au povestit tinerilor despre istoricul armelor lor şi i-au supus, zilnic, la câteva exerciţii practice şi educative.

Piesa de rezistenţă a venit din partea Vânătorilor, care "au perturbat" activităţile din programul prestabilit, instalând un funicular pe o coamă împădurită. O zi întreagă, camperii s-au sustras de la alte activităţi pentru a experimenta senzaţiile tari de pe cablul suspendat. Primii 30 au primit insigne cu tricolorul României şi însemnele Vânătorilor de Munte. Este deja a doua oară când Armata îşi trimite reprezentanţi într-o tabără de tineri artişti şi, de data aceasta, şi de tineri actori. Ca şi vara trecută, militarii au dat dovadă nu numai de răbdare, dar şi de profesionalism în tot ceea ce au întreprins.

×
Subiecte în articol: aer liber