x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Suzhou: Oraşul minunilor

Suzhou: Oraşul minunilor

de Oana Georgescu    |    24 Aug 2008   •   00:00
Suzhou: Oraşul minunilor

Este supranumit "Veneţia Orientului" (deoarece "are" în proporţie de 42% apă), "Oraşul Grădinilor", "Capitala Mătăsii" sau "Pămîntul abundenţei". Oraşul Suzhou, situat în provincia chineză Jiangsu, se află deja în topul destinaţiilor turistice care nu trebuie ratate.



Este supranumit "Veneţia Orientului" (deoarece "are" în proporţie de 42% apă), "Oraşul Grădinilor", "Capitala Mătăsii" sau "Pămîntul abundenţei". Oraşul Suzhou, situat în provincia chineză Jiangsu, se află deja în topul destinaţiilor turistice care nu trebuie ratate.


În 1981, acest oraş străvechi a fost desemnat ca fiind unul dintre cele patru oraşe incluse în patrimoniul istoric şi cultural UNESCO alături de Beijing, Huangzhou şi Guilin. De atunci, Suzhou a devenit unul dintre cele mai prospere oraşe din China, în jurul căruia s-au dezvoltat alte trei oraşe-satelit – Kinshan, Taicang şi Zhangjiagang şi şapte districte.
Suzhou este renumit pentru podurile din piatră, pagodele şi grădinile construite în vremea dinastiilor Ming şi Qin şi distruse în mare parte în timpul şi după cel de-al doilea război mondial, fiind un centru important în industria mătăsii. Magia extraordinară a locului se îmbină cu minunile arhitectonice. De exemplu, pagoda cu şapte etaje cu o fîntînă cu puteri miraculoase a apărut pentru a uşura munca unui călugar însetat de... divinitate, iar despre alt monument, numit simbolic "Puţul Sabiei", se crede că ar fi fost îngropate în el peste 3.000 de săbii. Dar grădinile... Grădinile oraşului reprezintă piesa de rezistenţă!


ATRACŢII. Locuitorii (care "practică" Suzhou-pingtan – o formă de a spune poveşti combinînd cîntatul, fumatul de pipă şi cuvintele din dialectul local!) şi-au denumit una dintre grădini "Zhouzeng Yuan", adică "Grădina Politicienilor Caraghioşi". "Grădina Administratorului Umil" este cea mai întinsă dintre toate (măsoară 51.950 de metri pătraţi!) şi găzduieşte 48 de clădiri, 101 piaţete, 21 de copaci antici preţiosi şi un labirint imens din vegetaţie.


APOI... Numele podului "Preţioasei Curele" derivă din faptul că prefectul Wang Zhongshu şi-a vîndut cureaua preţioasă în jurul anului 800 d.H. pentru a-l reconstrui, "Turnul Huqiu" este uşor înclinat şi asemănat Turnului din Pisa, iar unul dintre cele mai noi edificii, Poarta Orientului, măsoară 287 de metri. Atelierele şi manufacturile se întîlnesc la tot pasul, Suzhou fiind renumit pentru confecţionarea evantaielor, instrumentelor naţionale, broderiilor, lanternelor şi lampioanelor, a mobilei de mahon, tapiseriilor din mătase, pentru arta caligrafică, picturi, desene şi sculptura în jad.
Puţini sînt aceia care ştiu că Suzhou este înfrăţit cu alte 50 de oraşe şi provincii din întreaga lume. Alături de oraşe din Italia, Australia, Japonia, SUA, Namibia, Ucraina, Madagascar, Franţa, Malta, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Germania, Brazilia sau Danemarca, oraşul chinez este înfrăţit şi cu Tulcea, "amănunt" care a scăpat multora!

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii suzhou