x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Veninul tamaduitor

Veninul tamaduitor

21 Feb 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE

OANA ANTONESCU

ntepaturile de albina sau infiltratiile cu apitoxina, cum le spun specialistii, sunt cunoscute inca din Antichitate pentru virtutile lor terapeutice. Tratamentul, desi neplacut si dureros, s-a dovedit foarte eficient intr-un numar mare de afectiuni. Veninul de albina a fost administrat si sub forma de injectii, dar s-a pastrat in paralel forma clasica de tratament: intepatura de albina. Doctorul Nicolae Botea o recomanda si o practica pentru ca, "numai administrat direct in zonele afectate ale corpului, veninul are o eficacitate de 90%, fara pericolul de intoxicare".

Leacul bun la toate

Acest venin are in componenta sa acidul formic, clorhidric, ortofosforic, saruri minerale, acizi organici volatili, un important ferment (fosfataza), unele antibiotice, histamina, hialuronidaza si aminoacizi bogati in sulf, precum metionina si cistina. Structura apitoxinei, in care se gasesc substante biochimicale diferite de tratamentele naturiste, activeaza o serie de structuri ale organismului uman si fluxul de sange catre tesuturile inflamate.

Veninul de albina trateaza afectiunile coloanei: spondiloze, discopatii, sindromul spastis paravertebral, dorsalgii, lombalgii, sindromul isciaticus. Este foarte eficient si in afectiunile sistemului nervos (depresii, insomnii, cefalee si nevroze), in sindromul psihosomatic (bronsita, colecist, colite, hepatite) sau in sindromul hipertensiv. Pentru toate acestea e nevoie de 10-15 sedinte, care incep cu 3-4 infiltratii si ajung pana la 10-12, in functie de rezistenta organismului si de eficacitate. Pentru un numar mai mare de sedinte sunt recomandate pauze, in special pe timpul verii, atunci cand organismul se stabilizeaza.

Scleroza in placi

Apitoxinoterapia este cunoscuta indeosebi pentru eficienta maxima in tratarea problemelor reumatice. Sunt suficiente trei infiltratii pentru ca afectiunea sa se amelioreze cu aproape 70%. Cei mai multi dintre pacientii doctorului Nicolae Botea sufereau de afectiuni reumatice, pe care le-a tratat in numai doua sedinte a cate 3-4 infiltratii. Acelasi tratament l-a aplicat in cazurile de balbaiala la copii. Desi accepta mai greu aceasta terapie, la copii s-au inregistrat vindecari miraculoase.

Din ce in ce mai multi bolnavi cu scleroza in placi apeleaza la apitoxinoterapie. Tratamentul este insa de durata, iar efectele nu se vad imediat. "Este o colaborare care dureaza toata viata", precizeaza dr. Botea. Doi pacienti cu scleroza in placi urmeaza aceasta terapie de aproape trei ani. Studiile de specialitate arata ca efectele sunt vizibile abia dupa 3.000 de infiltratii.

Dependent de venin

Indiferent de ce afectiune sufera, pacientul aflat la prima sedinta nu va primi mai mult de trei infiltratii cu apitoxina. In timp, organismul se obisnuieste deopotriva cu durerea, dar si cu toxina. Constantin Vasilache a venit in urma cu 7 ani la cabinetul doctorului Botea, cu mai multe afectiuni, fiind convins ca nimic nu-l mai poate ajuta. In mai putin de 6 luni, tratamentul cu venin de albine a luat locul "pumnului de pastile" pe care alti doctori i le-au prescris de-a lungul timpului. Pacientul vine la doctorul Botea de cateva ori pe an, suficient pentru a-i asigura un stil de viata foarte activ pentru cei 72 de ani. La sedinta din aceasta saptamana, doctorul ii face sapte infiltratii pentru afectiuni ale coloanei si probleme hepatice. Inainte de a pune albina in zona afectata, doctorul Botea ia tensiunea pacientului. Sedinta de apitoxinoterapie nu incepe daca pacientul are tensiunea scazuta. Cat despre durerea intepaturii, ea "nu dureaza mai mult de un minut. Rezultatul l-am simtit chiar dupa prima sedinta", ne asigura Constantin Vasilache. Dupa fiecare infiltratie, doctorul ii face pacientului un masaj usor si apoi extrage acul. O sedinta cu sapte infiltratii dureaza aproximativ o ora.

CONTRAINDICAT. Tratamentul cu apitoxina este contraindicat copiilor sub 14 ani si persoanelor alergice. Pentru a testa reactia organismului la veninul de albina se face o intepatura in zona lombara si, daca suprafata care se inroseste nu depaseste 2-3 centimetri, tratamentul se poate aplica fara riscuri. Medicul Nicolae Botea spune ca apitoxinoterapia este mai putin eficienta in cazul persoanelor care se tem de intepatura de albina.

EFECTE SECUNDARE. Singurul efect secundar al terapiei cu venin este starea de amorteala pe care o induce. Pentru ca metabolismul se activeaza si solicita o cantitate mai mare de glucide, dr. Botea recomanda o lingurita de miere dupa fiecare sedinta.

STIATI CA…
  • Hipocrat recomanda veninul de albine in urma cu peste 2.000 de ani, in special pentru reumatism.
  • Regele Carol cel Mare a fost vindecat de guta cu ajutorul intepaturilor de albine.
  • Cercetatorii americani au pus pe seama acestei terapii starea de sanatate buna a apicultorilor.
  • Reumatismul este boala cea mai rar intalnita la un apicultor.
  • STIRI
    SALVIA. Cercetatorii italieni sustin ca au descoperit o varietate chinezeasca a salviei, care ar putea fi folosita in combaterea alcoolismului. In urma testelor efectuate pe soareci timp de zece ani, echipa de cercetatori a lui Giancarlo Colombo de la Institutul de Neurologie din Cagliari a constatat ca salvia reduce consumul voluntar de alcool la soarecii care consuma in mod constant si previne cresterea consumului dupa o perioada de abstinenta. Salvia le-ar putea fi de ajutor alcoolicilor, care vor putea sa savureze un pahar cu vin fara sa simta nevoia de a goli toata sticla.

    ACUPUNCTURA. Japonia, China si Coreea de Sud au decis sa se puna de acord in ceea ce priveste punctele asupra carora se practica acupunctura, intrucat ele nu sunt aceleasi in cele trei tari. Diferente au fost constatate in cazul a 92 din cele 361 de puncte de baza in acupunctura, conform unui studiu realizat anul trecut sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In consecinta, experti din cele trei tari au convenit in luna octombrie 2004 sa armonizeze 77 de puncte, urmand ca pana la jumatatea acestui an sa fie discutat restul. OMS ar trebui sa valideze aceste puncte de baza pana in 2006, pentru a ajuta la popularizarea formei de medicina chinezeasca ce inregistreaza un succes foarte mare in Occident.

    ULEIUL DE MASLINE. Cercetatorii americani au evidentiat proprietatile uleiului de masline in combaterea cancerului la san si sunt de parere ca s-ar putea chiar crea un tratament pe baza acestui produs. O serie de experiente de laborator pe celule canceroase au demonstrat ca acidul oleic reduce semnificativ prezenta genei canceroase, a explicat dr. Javier Menendez, de la Scoala de medicina Feinberg din cadrul Universitatii Northwester din Chicago, principalul autor al studiului. Acest tip de tratament permite prelungirea semnificativa a duratei de viata a bolnavelor.

    ×
    Subiecte în articol: botea infiltratii veninul albina