x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viviane Reding: Respectarea vieţii private, o prioritate în era digitală

Viviane Reding: Respectarea vieţii private, o prioritate în era digitală

14 Apr 2009   •   00:00

Într-o înregistrare video publicată pe site-ul, Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informaţională şi media, a declarat că europenii trebuie să aibă dreptul să decidă în ce fel sunt utilizate informaţiilor lor personale şi că Comisia va lua măsuri în cazul în care statele membre UE nu asigură respectarea acestui drept de către noile tehnologii precum publicitatea comportamentală, "cipurile inteligente" RFID sau reţelele sociale online.

"Europenii trebuie să aibă dreptul de a decide în ce fel sunt utilizate informaţiile lor personale", a declarat Viviane Reding, anunţând câteva domenii în care Comisia este gata să acţioneze pentru a conserva acest drept în contextul în care evoluţia tehnologică înlesneşte utilizarea, inclusiv abuzivă, de informaţii cu caracter personal.

Viviane Reding a atras atenţia că Uniunea Europeană va lua măsuri în cazul în care statele membre nu pun în aplicare normele UE prin care se garantează respectarea vieţii personale şi care prevăd obligaţia de a avea acordul persoanei în cauză înainte ca informaţiile cu caracter personal care o privesc să poată fi prelucrate.

"Normele europene privind respectarea vieţii personale sunt extrem de clare: informaţiile cu caracter personal pot fi folosite doar cu acordul prealabil al persoanei în cauză. Nu putem să renunţăm la acest principiu fundamental şi să monitorizăm, să analizăm şi să arhivăm toate schimburile noastre de informaţii în schimbul promisiunii de a beneficia de o publicitate "mai pertinentă"!

Nu voi ezita să iau măsuri în cazul în care o ţară din UE nu îşi respectă această îndatorire", a adăugat Reding.

Comisarul European a atras atenţia şi asupra faptului că identificarea prin radiofrecvenţă (RFID), cipuri inteligente integrate în produse pentru a transmite semnale radio, îşi va realiza potenţialul economic numai "dacă este utilizată de consumator şi nu pe consumator. Niciun european nu ar trebui să poate un cip într-un bun pe care îl deţine fără să fie informat exact la ce este utilizat şi fără să aibă posibilitatea de a alege să renunţe la el sau să îl dezactiveze în orice moment."

Comisarul a invitat, de asemenea, societăţile care deţin reţele sociale să consolideze protecţia vieţii private în mediul online: "În opinia mea, respectarea vieţii private trebuie să fie o prioritate de top pentru furnizorii de reţele sociale şi pentru utilizatorii acestora. Cred cu tărie că cel puţin profilurile minorilor trebuie să fie confidenţiale în mod implicit şi să nu fie la dispoziţia motoarelor de căutare pe internet.

Comisia Europeană a invitat deja site-urile de socializare în reţea să trateze cu atenţie profilurile persoanelor minore, prin auto-reglementare. Dacă este nevoie, sunt gata să duc mai departe acest lucru prin intermediul unor noi norme."

×
Subiecte în articol: IT