x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu se vrea lătrău pe sticlă

Băsescu se vrea lătrău pe sticlă

de Dan Constantin    |    30 Iun 2011   •   21:00
Băsescu se vrea lătrău pe sticlă

Traian Basescu se afla in cea mai neagra perioada a vietii. Nu-i mai iese nimic – regionalizare, Constitutie, reforma statului, iesire din criza, aliante politice, Schengen, euro – toate cad una dupa alta precum popicele lovite de o bila bine tintita. Izolat in curtea de la Cotroceni, izolat si la summit-urile europene, Basescu a ajuns un animal politic greu de frecventat. Nici prietenii din interes nu se mai inghesuie sa-i ceara favoruri, oamenii se gandesc de doua ori inainte de a-i bate in poarta. Prin targ s-a dus vorba ce au patit si cum au patimit apropiatii lui Basescu sau cei care l-au ajutat vreodata la greu. Nu le este acum usor, nici un bine facut actualului presedinte nu a ramas nepedepsit.

Il insoteste la necaz Johnny Umblaretul, care, statornic la doua degete si refrigerat cu fix patru cuburi, ii alunga cat de cat din grijile care-i stau in carca, oferindu-i prietenie, dezlegandu-l la vorba. Ca orice marinar de us­cat, simte nevoia gargarei facute pe in­delete, la birt, privind spre lumea care intra, care iese, cum sunt valu­rile miscatoare. Si doreste sa fie ascultat nu doar de prietenul de pahar de vorba, ci de toata lumea de pe terasa. Sindormul vorbitorului se trateaza cel mai bine la televizor. Daca ai o pila la vreun post intri, chiar si in direct, sa-ti dai cu presupusul despre tot.

L-am simtit in dese randuri pe presedinte invidios pe tipii care se pe­rinda in prime time pe sticla. Intuiam ca are un gand secret, sa fie si el acolo, la tv, sa-si spuna pasul, sa desfaca firul in patru, sa se enerveze pe situatii. Are scoala vietii cat un batali­on din Legiunea Straina, a reusit cele mai mari hold-up-uri de voturi din istoria tarii, i-a sictirit pe toti sefii sta­tu­­lui – traitori sau nu. Cand a terminat catalogul din tara s-a zborsit si la smecherii planetei. Vreau sa spun ca Traian Basescu si-a castigat dreptul sa fie aratat la televizuni si dupa ce iese din postul de la Cotroceni. Acum are doua canale facute special pentru a prelua din putul gandirii presedintelui. Are plantati acolo tutari de serviciu gata sa-i stimuleze logoreea, sa-i ridice mingile la fileu, adunand gulgutele presedintelui precum culegatorii de perle.
Si au recolta, mama-mama!

Pe inserat, de Sfintii Petru si Pavel, T.B. s-a infiintat in postul de serviciu, pus pe marturisiri, asa ca intre barbati, pe un colt de masa. Arunca perlele la foc automat, asa cum toaca semintele de floare profesionistii fotbalului. Cum a sucit-o, cum a in­var­tit-o pana la urma, mas­li­na obosita a cedat. Basescu si-a dezvaluit visul secret – vrea sa fie latrau la televizi­u­ne. Alunecand pe gheata lui Johnny, Traian tocmai isi gratulase concurenta cu acest termen nou – latrau. A vrut sa-i de­fi­neasca astfel pe tipii care stau pe ca­pul lui si-l toaca de dis-de-dimineata pana dupa Badea. Un site m-a la­mu­rit pe larg: latrau = 1) personaj care face scandal, obisnuit sa in­con­deieze pe altii in adunari, care sus­tine neadevaruri sau enormitati cu agresivitate; 2) bulangiu; 3) ba­ta­us; 4) o persoana badarana, lipsita de maniere.

Adica, se incadreaza. Cand va fi eliberat de povara Presedintiei – cu cat mai repede, cu atat mai bine pentru toti – Traian Basescu se va bate pe scaunele de analisto-comentator cu persoane bine cunoscute, care il apreciaza. Va intra in clubul latrailor ala­turi de Andreea Vass si alde Visan din Bailesti, Popovici din Sannicolaul Mare si Hoara din subteran.

Viitorul latrau si-a intrat deja in rol. Scapand boii din zgarda, Traian Basescu a deschis iar cartea de istorie pe care vrea sa o rescrie. Va­zan­du-se cu ochii mintii in 1941, dadea el comanda: "Soldati, va ordon, treceti Prutul!".

Ce nu stie este ca urma sa se vada rapid in razboi cu SUA si Marea Britanie. Nu inteleg de ce tace CNA: cand cineva trage un part, madam Narcisa Iorga se autosesizeaza. La ditamai rahatul presedintelui, tucalarii cad in admiratie, zicand ca-i Chanel!

×