x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate mănăstireşti pe plaiurile vîlcene

0
Autor: Simona Lazar 03 Sep 2008 - 00:00

Şade aşezată “în marginea unui deal”, “în depărtare ca la două poştii” de-o altă minune a Oltului, Mănăstirea Coziei, şi-nvecinîndu-se cu Surpatele (încă un lăcaş de cult înălţat printre colinele vîlcene). Mănăstirea Dintr-un Lemn te cheamă, în fapt de toamnă, la bătaia clopotului de vecernie, să-i treci pragul şi să te închini dinaintea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.



Şade aşezată “în marginea unui deal”, “în depărtare ca la două poştii” de-o altă minune a Oltului, Mănăstirea Coziei, şi-nvecinîndu-se cu Surpatele (încă un lăcaş de cult înălţat printre colinele vîlcene). Mănăstirea Dintr-un Lemn te cheamă, în fapt de toamnă, la bătaia clopotului de vecernie, să-i treci pragul şi să te închini dinaintea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Icoana miraculoasă

Se-aproprie hramul – ce-o să fie tocmai la “Sîntă Măria mică” (după cum îi zice în popor), pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului – şi nimic nu pare să fie mai firesc decît să te porneşti în pelerinaj spre acest sfînt loc despre care Grigore Alexandrescu scria, vreme de-un veac şi jumătate în urmă: “Cu vreo treizeci de ani înainte de a se zidi biserica, un cioban îşi avea stîna în locul acela pe coasta dealului. Într-o noapte i se înfăţişă în vis Maica Mîntuitorului, poruncindu-i să taie stejarul cel mare ce era lîngă stînă. Ciobanul nu socoti de cuviinţă a se osteni să execute porunca: dar visul se repetă în mai multe rînduri, ameninţîndu-l cu pedepse care îl făcură să se arate ascultător; abia lovi de cîteva ori securea şi copacul, ce era sec, căzu. În mijlocul lui se găsi o icoană pe care ciobanul o aduse la biserica satului, dar noaptea, aceeaşi viziune i se arătă, poruncindu-i să facă biserică în locul unde a fost copacul; ducîndu-se la acel loc, găsi iarăşi icoana ce dispăruse din biserică. Atunci, ajutat de tovarăşii săi, ciobanul făcu o bisericuţă de lemn, ce se vede încă pe deal din susul mănăstirii; pe rădăcina stejarului este zidit altarul şi multe minuni s-au făcut atunci de către icoana aceea”.

Despre icoana miraculoasă, “îmbrăcată” astăzi în argint, se crede că este una dintre cele mai vechi aflate în lume. Andrei Grabar, de la Universitatea din Strasbourg, este de părere că e o copie de secol IV după una dintre icoanele pictate de însuşi Apostolul Luca. După tradiţie, în lume sînt astăzi doar patru icoane asemenea, cea de la Dintr-un Lemn fiind realizată la mănăstirea grecească Theothokos.

Cum a ajuns ea în România rămîne şi astăzi un mister. Iar dincolo de vălul legendei cea mai veche mărturie despre ea (şi despre mănăstire) aparţine diaconului Paul de Alep care, în scrierile sale din timpul călătoriei prin Ţările Române ca însoţitor al Patriarhului Macarie al Antiohiei, scrie despre aceasta, consemnînd însă o altă versiune: icoana ar fi găsit-o în trunchiul unui stejar nu un cioban, ci un călugăr.

Hrana sufletului

Mă-nvrednicesc să urc pînă la mica biserică din deal, “înfăşurată” în borangicul liniştii. Pătrund cu smerenie în lăcaşul sfînt, lucrat în bîrne groase, încheiate “în coadă de rîndunică”. Admir tăcut măiestria meşterului din miezul secolului al XVI-lea, care-a găsit forma perfectă pentru această minunăţie de lemn.

Printre crengile celor doi stejari seculari din deal – “nepoţi” ai arborelui falnic din legendă, aşa cum măicuţele de azi sînt fiice şi nepoate, în spirit, ale primelor monahii de aici – se zăreşte în vale zidul de piatră al celeilalte biserici. Clopotul sună din nou, îndemnîndu-mă să grăbesc pasul. E ceasul vecerniei.

Hrana trupului

Abia după ce s-a săvîrşit slujba de seară, maica stareţă, stavrofora Emanuela Oprea, acceptă să purtăm un lung şi binecuvîntat dialog. Sufletul şi mintea ne sînt acum deschise pentru a primi învăţături noi. Înainte de toate, spiritul este cel care se cuvine a fi hrănit.
Apoi, pe măsură ce ne-ndestulăm astfel, parcă devine mai simplu să vorbim şi despre hrana trupului. “Nu cred că e altfel decît la orice altă mănăstire românească”, ne spune maica stareţă. “Gătim aşa cum am deprins de-acasă, cum am învăţat una de la alta, cum am aflat cîte o reţetă de la femeile care caută linişte şi alinare la mănăstirea noastră”. Dovadă stă şi caietul în care sînt notate cele cîteva zeci de reţete, pe pagină fiind menţionat cîteodată şi numele celei de la care măicuţele au aflat-o.

Dacă pentru marile praznice împărăteşti se pregăteşte limbă cu maioneză (în care se mai adaugă castraveţi muraţi, puţină smîntînă şi ceapă mărunţită), în zilele de post mîncărurile sînt cu mult mai simple, pregătite numai din legume. Vara, “cînd iese fasolea verde, punem păstăi de le fierbem, le înţepăm apoi la capete de le punem mai multe pe o scobitoare, le trecem prin sos beşamel şi le frigem, şi-aşa ne facem… friptură”, ne spune maica stareţă, după care ne dezvăluie şi cîteva reţete. De post. “Zacusca dietetică o facem din 30 de gogoşari copţi şi din 12 vinete – una şi una, nici tinere, nici bătrîne – pe care le coacem şi le rupem în fîşii lungi. Tăiem şi gogoşarii fîşii şi-i amestecăm, la ochi, cu o litră de ulei (250 ml), puţin oţet, zahăr şi sare. O facem fără roşii, fără ceapă. Fiartă la bain-marie, 30 de minute, ţine şi doi-trei ani”.

Mîncarea e proaspătă, căci se găteşte în fiecare zi. “Zama” se acreşte cu borş de tărîţe, “umplut în fiecare sîmbătă”, sarmalele se fac “cu varză murată de la noi din beci” (pivniţe foarte reci şi foarte adînci). Bucatele sînt parcă mai savuroase la mănăstire, căci sînt binecuvîntate, iar fiecare măicuţă împlineşte “ascultările” ce-i revin, care la bucătărie, care la cîmp, care în biserică...

După restaurarea din 1938-1940 făcută de Ministerul Aerului şi Marinei, acest ansamblu monahal, consacrat Sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, a devenit în mod simbolic şi Altar de închinare pentru aviatori şi marinari.

“Matei Basarab, prinţ religios, ca cei mai mulţi din timpii vechi, auzind de aflarea icoanei de care vorbirăm, fondă pe la 1640, în poalele dealului, în josul bisericii de lemn, o frumoasă biserică, în care se vede că icoana a primit să fie mutată”
Grigore Alexandrescu

În bucătărie

Ce se găteşte în cuhnia Mănăstirii Dintr-un Lemn? Din roşii fierte – de la care se dă deoparte coaja şi sămînţa –, în care se adaugă gogoşari şi ardei roşii fierţi, se face o pastă care se pune în sosurile pentru friptură sau cartofi. Pîrjoalele de cartofi sînt, de asemenea, un deliciu. “La un castron de cartofi fierţi şi zdrobiţi punem o mînă de morcov ras, o mînă de zarzavat (ceapă verde şi pătrunjel), pe care le călim împreună. Adăugăm usturoi verde şi «rotunjim» cu făină. Ştim că n-or să se desfacă la prăjit cînd nu se mai ia de pe mînă. Le rumenim în tuci”. Delicioase sînt şi clătitele cu ciuperci şi smîntînă: “Ciupercile se fierb şi se taie mărunt, se călesc, se adaugă verdeaţă. Se umplu clătitele, se întorc la capete, se pun în vas cu smîntînă deasupra şi se dau la cuptor”.

Negru în cămaşă albă

Ingrediente: pentru blat: 5 ouă, 180 g zahăr, 50 g făină, 30 g cacao, un vîrf de cuţit de bicarbonat, 6 albuşuri, 300 g zahăr pudră, un praf de vanilie, suc de lămîie; pentru cremă: 200 g unt, zahăr (după gust), 50 g cacao.

Preparare: Se bat cu telul 5 ouă întregi, împreună cu 180 g zahăr, apoi se adaugă 50 g făină, 30 g cacao, un vîrf de cuţit de bicarbonat dizolvat. Se amestecă totul foarte bine, pînă la omogenizare. Se coace în tavă unsă, după care peste foaia coaptă se toarnă următoarea compoziţie: 6 albuşuri bătute cu 300 g zahăr pudră, cu un praf de vanilie şi cu suc de lămîie. Se dă la foc încet, cu uşa cuptorului deschisă, pînă se întăreşte deasupra. Pentru cremă, se freacă spumă 200 g unt cu zahăr după gust şi se adaugă 50 g cacao. Se întinde peste spuma de albuşuri.

Prăjitură de post cu gem

Ingrediente: 4 linguri de gem, trei sferturi de cană de zahăr, o lingură de cacao, o cană de apă, o jumătate de cană de ulei, o linguriţă de amoniac, o jumătate de linguriţă de bicarbonat, 400 g făină, arome (coajă de lămîie şi de portocală).

Preparare: Se amestecă toate ingredientele, se omogenizează, apoi se întinde o foaie care se pune în tavă şi se lasă să se coacă la foc foarte încet.
Citeşte mai multe despre:   zahăr,   sînt,   popasuri monahale

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de