x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Cronica neagră Ingeniozitate pentru furtul de fise de la telefonul public

Ingeniozitate pentru furtul de fise de la telefonul public

de Cristinel C. Popa    |    28 Aug 2009   •   00:00

Pentru a face rost de banii necesari pentru cumpărături în acele zile, chiar dacă nu prea existau produse, românul nostru a fost dintotdeauna ingenios. Tot felul de metode, care mai de care mai simple sau mai cu imaginaţie făcute. Iar priceperea în astfel de cazuri se manifesta de timpuriu, la vârste fragede. Până şi copiii, elevii, pionierii sau UTC-iştii se ţineau de mici potlogării până să fie daţi afară din respectivele organizaţii pe uşa din dos.

Un furt cu totul şi cu totul inedit şi pe atunci, dar care astăzi nu mai e posibil. Un furt de fise din telefonul public. Fapta se petrecea în vara anului 1989. Inculpatul minor a mers la Spitalul de Psihiatrie Socola cu sco­pul de a forţa cutia colectoare, de unde urma să sustragă monedele introduse în telefon pentru derularea convorbi­rilor telefo­nice. Acesta a băgat o bucată de burete în cutia telefonului cu ajutorul unei sârme, dar a fost între timp depistat de un martor care l-a turnat şi a venit Miliţia de l-a umflat.

Făptuitorul era un adolescent, de altfel. Elev în clasa a IX-a la Liceul Industrial Metalurgic. Băiatul avea un comportament necorespunzător încă de acolo. Lipsea nemotivat de la şcoală, mai mult, a rămas şi repetent în anul şcolar 1987-1988. Mai suferise o condamnare, dar a scăpat de şcoala de corecţie. Trei ani luase pentru fapte similare, însă a fost graţiat. Şi de data aceasta Sebastian D., de 14 ani, a primit o pedeapsă de doi ani la o şcoală specială de muncă şi reeducare, cum erau la acea vreme destul de multe în România.

×
Subiecte în articol: cronica neagră