x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Acționarii au falimentat șantierul naval de la Mangalia

Acționarii au falimentat șantierul naval de la Mangalia

de Diana Scarlat    |    12 Feb 2025   •   09:30
Acționarii au falimentat șantierul naval de la Mangalia

Șantierul Naval de la Mangalia a pierdut și ultima șansă de redresare. În ultimul an, atât compania olandeză Damen, cât și statul român au ratat toate posibilitățile de a redresa situația șantierului, deși ocazii au fost pentru a semna contracte care ar fi necesitat chiar angajarea a peste 1.000 de oameni. 

Acum, olandezii de la Damen vor să renunțe la acțiunile din șantier, dar vor și să recupereze datorii pe care le-ar avea la firma mamă, din Olanda. Din punct de vedere juridic, șantierul este acum în blocaj total, în timp ce ministrul Economiei crede că ar mai putea aduce noi investitori care să facă ceea ce nici statul român, nici compania olandeză nu au reușit, în ultimii doi ani. Una dintre principalele probleme, în acest moment, este lipsa oamenilor care ar putea lucra pe șantier, chiar dacă s-ar găsi acel investitor.

Firma olandeză Damen ar dori să-și recupereze datoriile de la șantierul naval din Mangalia prin vânzarea activelor - utilaje, terenuri, clădiri etc. -, după ce forța de muncă a fost decimată și mutată pe alte șantiere sau trimisă în șomaj, aceasta reprezentând, până acum un an, principalul „activ” care ar fi putut atrage un alt investitor sau contracte foarte importante care să salveze șantierul. 

Sindicaliștii din șantierul naval au protestat, recent, Ministerului Economiei, dar statul român nu a reușit să găsească nicio rezolvare. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a preluat „cartoful fierbinte” de la predecesorul său, Radu Oprea, însă după întâlnirea pe care a avut-o cu sindicaliștii protestatari a demonstrat că nu înțelege problema de la Mangalia. Acesta a dat câteva declarații despre următoarele săptămâni care sunt cruciale pentru soarta șantierului și a menționat „potențiali investitori” care ar urma să salveze situația, deși în ultimele luni au fost eliminate toate șansele de a fi aduși alți investitori, pentru preluarea pachetului de acțiuni al firmei Damen.

La un pas de închidere și cu angajații în șomaj

Compania Damen Shipyards Mangalia vrea să renunțe acum la acțiunile de la Șantierul Naval Mangalia, în care statul român deține pachetul majoritar de acțiuni (51%). Compania olandeză Damen a denunțat unilateral contractul de asociere, în 2023, cerând intrarea în insolvență a companiei care administrează șantierul naval.

Clauzele contractuale de la preluarea pachetului de acțiuni de către olandezi prevedeau creșterea numărului de angajați și o relansare a activității, dar acestea au fost încălcate de Damen, care acum vrea să se retragă, recuperându-și și prejudiciul pe care și l-a creat în relația cu firma mamă.

ANAF a constatat, în urma unui control efectuat la finalul anului trecut, că olandezii ar fi „umflat” prețurile de transfer cu zeci de milioane de euro, dar nimeni nu a fost tras la răspundere, ulterior.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deține pachetul majoritar de acțiuni, dar nu a supervizat în niciun fel managementul operațional cedat olandezilor.

Inevitabilul s-a produs, iar astăzi șantierul e la un pas de a se închide. Sindicatul Liber Navalistul, al angajaților companiei Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa), a cerut explicații, începând cu vara anului 2024, în legătură cu noile contracte promise de Damen și a subliniat importanța forței de muncă specializată în construcția de nave maritime, reparații și construcția de componente pentru platforme eoliene offshore, dar nici compania olandeză, nici statul român nu au luat măsuri pentru a nu ajunge la concedieri colective, după jumătate de an de șomaj tehnic.

Guvernul se spală pe mâini

Șantierul naval de la Mangalia era cel mai mare angajator din zona de sud a județului Constanța, iar oprirea activității are un impact social și economic devastator pentru întreaga regiune. Conducerea Companiei Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa) a anunțat, la începutul anului, să va concedia 263 de angajați, reprezentând aproape 20% din totalul personalului. 

După protestul sindicatului Navalistul, Ministerul Economiei a transmis doar că nu mai are soluții de redresare a șantierului din vara anului trecut: „Dacă până la data de 19 iunie 2024, când a fost deschisă procedura insolvenței Damen Mangalia, statul român, prin Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar al societății, avea posibilitatea exprimării unor puncte de vedere, în limita atribuțiilor statutare, după această dată, nu mai are această opțiune. Damen Holding BV, împreună cu administratorul judiciar numit de Damen și afiliații acesteia, s-au opus propunerii legal valabile a Șantierului Naval 2 Mai SA de numire a unui administrator special la Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa). Având în vedere prevederile legii insolvenței, în cazul în care nu se poate numi un administrator special la societatea aflată în insolvență, chiar în situația rezilierii contractului de asociere, administrarea DSMa va rămâne în sarcina administratorului judiciar numit de Damen, respectiv firma CITR”.

Insolvența DSMa este în curs, Damen și afiliații săi controlând procedura prin intermediul administratorului judiciar numit de olandezi - care pretind creanțe ce reprezintă 95% din presupusa masă credală a DSMa.

Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul, a explicat că oamenii așteaptă ca statul să preia afacerea, ca acționar unic, și să găsească soluții de redresare, deși angajaților și sindicatului nu li s-au prezentat potențialii investitori anunțați de noul ministru. „Șantierul este paralizat, activitate nu mai există. Nu se mai repară nave, nu se mai construiesc nave. Ministerul spune că următoarele două-trei săptămâni sunt cruciale, că trebuie să încheie acest parteneriat cu Damen, să preia acțiunile și să identifice acel investitor interesat”, spune liderul de sindicat care subliniază faptul că toate celelalte șantiere navale au foarte multe comenzi, în timp ce la Mangalia nu se mai face nimic, în mod suspect.

Istoricul contractelor ratate

După rezilierea contractului de asociere între Damen Holding BV și statul român, compania olandeză revendică o datorie de 730 de milioane de lei, datorii acumulate către firma norvegiană Aker, despre care se spunea că ar fi urmat să preia acțiunile olandezilor. În presa constănțeană a apărut informația că o altă firmă norvegiană, Verite SRL, cu sediul la Limanu, ar intra în faliment, din cauză că Damen nu a achitat o datorie de peste două milioane de euro către aceasta. La începutul lunii decembrie am aflat, pe surse, că firma norvegiană Aker nu va prelua șantierul naval din Mangalia. 

Damen Mangalia anunțase, în luna aprilie 2023, că intenționează să se extindă pe piața instalațiilor pentru eoliene offshore, iar la Mangalia se executau două proiecte de transmisie offshore HVDC (High-Voltage Direct Current) la DSMa, ambele fiind construite în cadrul unor contracte cu firma norvegiană Aker Solutions, în calitate de contractor principal EPCI. Discuțiile dintre Damen și Aker Solutions ar fi rămas fără o finalizare în privința preluării acționariatului de către norvegieni, la Mangalia, însă din septembrie se aștepta o revenire la aceste negocieri, ca apoi compania Damen sau statul român să cedeze 25% din acțiunile de la șantierul naval în favoarea norvegienilor. 

Surse din șantierul naval au explicat, pentru Jurnalul, că Aker și-a impus propriile firme de recrutare, pentru a muta efectiv specialiștii din șantier către alte puncte de lucru, apoi a renunțat la a mai semna contractul și a plecat cu oamenii. Din septembrie 2024, 985 de angajaţi din cei 1.442 se aflau în şomaj tehnic. 

Damen Shipyards Mangalia prezenta atunci două noi contracte semnate pentru șantierul naval de la Mangalia care se afla deja în procedură de insolvență. Reprezentanții Damen și cei ai companiei care gestionează procedura de insolvență au oferit informații despre obiectivul procedurii, acțiuni și perspective de reorganizare. În acest context, au fost prezentați următorii pași care se vor face în privința procedurii de insolvență, însă ulterior s-a agravat situația.

La finalul lunii octombrie 2024 se anunța un contract negociat de administratorul judiciar - Casa de Insolvență Transilvania - cu firma spaniolă Dragados Offshore, pentru a se produce în România echipamente pentru instalații eoliene - un contract de peste 240 de milioane de euro care ar fi trebuit să înceapă în primăvara anului acesta și pentru care era nevoie de peste 1.200 de angajați specializați pentru acest tip de lucrări. Compania spaniolă construiește pentru guvernul Germaniei cel mai mare proiect de ferme eoliene din Marea Nordului, având un contract de 3 miliarde de euro, din care o parte, de circa un sfert de miliard, ar fi trebuit să se facă pe șantierul naval de la Mangalia.

Mulți dintre specialiști erau deja angajați ai șantierului naval, în șomaj tehnic și se anunțase că pot fi readuși la lucru, în următoarea perioadă. Compania spaniolă a cerut o garanție bancară, dar ulterior nu s-a mai semnat nici acest contract.

×
Subiecte în articol: actionari faliment santier naval mangalia