x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Aparatul de partid dă năvală în CA-uri cu binecuvântarea lui Cîţu

Aparatul de partid dă năvală în CA-uri cu binecuvântarea lui Cîţu

de Adrian Stoica    |    08 Feb 2021   •   07:30
Aparatul de partid dă năvală în CA-uri cu binecuvântarea lui Cîţu

Premierul Florin Cîțu anunţă că vrea să restructureze din temelii companiile de stat cu pierderi. Şefii acestora trebuie să prezinte cât mai repede programe de restructurare dacă vor să mai primească finanţare de la stat, pentru că aşa nu mai merge, ne anunţă ritos Cîţu. “Este posibil ca unele dintre ele să nu supraviețuiască sau unii dintre managerii care au administrat prost companiile în acești ani să nu supraviețuiască. Dar acesta e prețul pe care trebuie să îl plătească, dacă vrem să mergem mai departe”, spunea el. Marea restructurare a economiei de stat trâmbiţată din zi şi până în noapte de la instalarea la Palatul Victoria de şeful Executivului şi implementarea managementului profesionist se rezumă însă la pomeni pentru cadrele de nădejde ale PNL. Marea împărţeală a locurilor în Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat este urgenţa extremă pentru liberali şi prietenii lor. O operaţiune care se desfăşoară fără tam-tam, într-o mare discreţie şi acoperită de lozincile reformatoare ale premierului. Fiecare vrea să apuce ceva, de preferat cât mai mult, iar promisiunea că pe funcţii vor fi numiţi doar specialişti se dovedeşte încă o dată un balon de săpun.

 

Cu cine se încearcă salvarea CE Oltenia

 

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, trece printr-o situaţie financiară extrem de dificilă. Aşteaptă aprobarea de la Bruxelles pentru planul său de restructurare, dar până atunci a devenit obiectul unei anchete aprofundate din partea Comisiei Europene, care vrea să verifice dacă planul poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății. La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, în Consiliul de Supraveghere al complexului erau numiţi Alexandru Marcoci şi Constantin Vlad, informa societatea printr-un comunicat. Alexandru Marcoci este vicepreşedintele organizaţiei PNL Mehedinţi, filială condusă de nimeni altul decât de ministrul Energiei, Virgil Popescu, în subordinea căruia se află complexul. Alexandru Marcoci nu are nici în clin, nici în mânecă cu sectorul energetic, fiind absolvent al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Politehnicii Timişoara, iar în trecut a fost consilier judeţean în Mehedinţi, ales pe listele PNL. Cel de-al doilea membru impus de ministrul Energiei în Consiliul de Supraveghere, Constantin Vlad, este consilier local liberal la Strehaia, de profesie inginer, angajat la Direcția de investiții a Transelectrica SA.

 

Cine aduce salvarea falimentarei CFR Marfă

 

O altă companie de stat care astăzi se confruntă cu grave probleme financiare este CFR Marfă. Aceasta este astăzi în pragul falimentului după ce zilele trecute Comisia Europeană a decis că statul român trebuie să recupereze în doar șase luni, în mod „imediat și efectiv”, 569 milioane de euro, plus dobânda aferentă de la CFR Marfă, considerând că ea a beneficiat de un ajutor de stat necuvenit. În ciuda situaţiei dificile, Consiliul de Administraţie a fost primenit la sfârşitul anului trecut cu specialişti din pepiniera de cadre a PNL. Unul din cei numiţi este Iaru Romulus Lucian, care ocupă din noiembrie 2019 funcţia de secretar general adjunct al Guvernului. În perioada iulie 2016 - noiembrie 2019 a fost consilier judeţean la Galaţi din partea PNL. O altă specialistă găsită de liberali este Anca Mitu. Conform CV-ului, dânsa este consilierul directorului general de la Transgaz, iar în perioada 2016 - 2019 a fost vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente. Nu în ultimul rând, în Consiliul de Administraţie la CFR Marfă a ajuns şi Chiţescu Adrian, avocat de profesie, care în trecut a fost ales de două ori pe listele PNL în Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

 

Drulă rade conducerea Aeroporturi București

 

Ministrul userist al Transporturilor, Cătălin Drulă, a demis dintr-un condei, la sfârşitul lunii ianuarie, fără îndeplinirea formalităților cerute pentru convocarea Adunării Generale a Acționarilor, administratorii provizorii din Consiliul de Administrație de la Companiei Naționale Aeroporturi București SA (CNAB SA). În locul acestora au fost numiți ad-hoc Florin Cristinel Tancu, Eduard Zevedei, Mugur Nicolae Popescu și Adrian Emil Preda, cărora li s-a stabilit și o remunerație de 12.656 lei/lună. Eduard Zevedei nu are nicio legătură cu transporturile aeriene sau cu administrarea unui aeroport. În 2016, el a candidat la Senat din partea USR, dar nu a fost ales.

Cine apără interesele statului la Engie România

 

Una din marile companii unde statul român deţine un pachet important de acţiuni este Engie România, parte a grupului francez omonim, unul dintre cei doi giganți care controlează industria locală de gaze. Aici au fost trimişi să reprezinte statul român Alexandru Marcoci, pe care îl regăsim şi în Consiliul de Supraveghere la CE Oltenia,  Lucian Jugrin - fost consilier al ministrului Mediului, Costel Alexe, iar până în aprilie anul acesta a fost și membru al Consiliului Local Iași din partea PNL. Cea de-a treia persoană numită este Ștefănel Dan Marin, vicepreședinte al PMP în momentul numirii în vara anului trecut. El a fost ales consilier municipal în 2012, pe listele Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), absorbit ulterior de UNPR. Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității București.

Profesioniştii de la SMART SA

 

În fruntea companiei SMART SA era numită în noiembrie, pentru un mandat de patru luni, Mihaela Prodeus. Domeniul energetic îi este cu totul străin, dar dacă partidul te vrea, trebuie să te sacrifici. În 2016, Mihaela Prodeus a câștigat un loc în Consiliul Local la Primăria Sectorului 4 din Bucureşti pe listele PNL. Pe data de 25 decembrie 2020, în fruntea Consiliului de Administraţie al companiei SMART SA, filiala companiei Transelectrica, a fost numit Florentin Popa, secretar general al PNL Argeș. El a fost numit provizoriu, având un mandat până pe 24 .04.2021.

 

 

De la CAP la porturi, pe filiera de partid

 

Prim-vicepreşedinte al PNL Galaţi, Marian Toniţă a fost numit în februarie anul trecut în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM). El a fost numit interimar şi până acum a reuşit să rămână în funcţie. Conform CV-ului postat pe site-ul companiei, noul şef al CA de la APDM a absolvit, în 2009, la 44 de ani, Facultatea de „Inspecţie şi Legislaţie Fitosanitară şi Zooveterinară” de la Universitatea particulară Bioterra din Bucureşti. El nu a lucrat niciodată în domeniul maritim. A lucrat în zona agricolă şi în trecut a fost şi primarul comunei Bălășești.

 

Specialistul de care Cîţu nu are nevoie la Guvern

 

La Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu apare în Consiliul de Administraţie domnul Romani Tony Avramescu Gruia, fiind numit în această funcţie pe data de 15.01.2021. Este membru PNL şi din  februarie 2020 până în ianuarie 2021 a fost secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului, când a fost demis de premierul Cîţu. Romani Tony Avramescu Gruia a mai făcut parte din Consiliul de Administraţie la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, fiind numit în septembrie 2019 din partea Fondului Proprietatea. Are studiile făcute la Universitatea Columbia din SUA, are dublă cetățenie, româno-americană, şi este specializat în piețele de capital. În calitatea sa de specialist de fuziuni și achiziții, Tony a fost implicat într-o serie de tranzacții importante atât în Anglia și Statele Unite, cât și în România și regiunea Balcanilor.

 

Preşedintele PNL Argeş, post călduţ la Romaero

 

Adrian Miuțescu, președintele PNL Argeş, s-a ales şi el cu un post călduţ în Consiliul de Administrație al Romaero. De asemenea, din decembrie 2019 este şi preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. Un salt puternic pentru şeful liberalilor argeşeni, după ce în ultimii ani, mai precis din 2014, a fost ”consilier director general”  la firma MARIAGE EVENTS SRL.

 

Micul Einstein de la Mioveni, administrator la RATEN

 

Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) este o regie strategică de importanță națională, care coordonează activitatea de cercetare în domeniul energeticii nucleare şi ea se află în subordinea Ministerului Energiei condus de liberalul Virgil Popescu. Având în vedere importanţa regiei, era normal ca aici să fie aduşi profesionişti. Cea mai potrivită alegere a fost Fulger Nicolae, care la 32 de ani reuşeşte să ajungă  președintele Consiliului de Administrație. În CV se recomandă ca având o experienţă de 14 ani în inginerie nucleară, numai că socoteala nu se potriveşte. Asta ar însemna că şi-a început experienţa în inginerie nucleară de la 18 ani. Probabil că este autodidat, pentru că nu iau mai rămas ani şi pentru studiile universitare. În fine, mult mai greu a atârnat în numirea lui în CA calitatea de membru în Biroul Permanent al PNL Mioveni, judeţul Argeş.

 

×
Subiecte în articol: florin citu