x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Capii SRI dau lecții de politică și administrație

Capii SRI dau lecții de politică și administrație

de Ion Alexandru    |    24 Noi 2020   •   08:00
Capii SRI dau lecții de politică și administrație

Actualul ambasador al României în Statele Unite ale Americii, fost director al Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, are asigurat un post de profesor universitar la Școala Superioară de Studii Politice și Administrative (SNSPA), la aceeași facultate unde, de aproximativ două luni, este lector și fostul său prim-adjunct, generalul Florian Coldea. Maior este coleg de catedră cu un actual consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis. 

 

Informația a fost publicată, inițial, ieri, de publicația „Bugetul.ro”, jurnaliștii de aici prezentând, în facsimil, un document din care reiese că George Cristian Maior are rezervat un post de cadru didactic titular în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană al SNSPA. „Jurnalul” a descoperit, ulterior, că sintagma „post rezervat” a dispărut din dreptul numelui lui George Cristian Maior, care apare pe poziția numărul 17, pe lista cadrelor didactice titulare de la acest departament (DRIIE). Ceea ce, teoretic, înseamnă că Maior este, în acest moment, cadru didactic activ, în paralel cu funcția de ambasador al României la Washington.

Poziția de cadru didactic titular adâncește și mai mult misterul, întrucât, tot conform publicației „Bugetul.ro”, „după ce va fi rechemat de Klaus Iohannis de la Washington, George Maior va reveni la SNSPA”. Reamintim că problema rechemării de la post a ambasadorului Maior a fost luată în calcul de președintele Klaus Iohannis încă de la finalul anului 2018, însă de atunci până în prezent, acest demers nu a fost efectuat, în condițiile în care mai mulți alți ambasadori au fost deja rechemați de la posturi. 

 

Primul său adjunct predă la același departament

 

Prezența lui George Cristian Maior pe lista cadrelor didactice active la Departamentul DIIRE al SNSPA este cu atât mai spectaculoasă, cu cât, de aproximativ două luni, tot la DIIRE activează, ca lector universitar, generalul Florian Coldea, fostul director prim-adjunct al lui George Maior, pe vremea când acesta din urmă conducea Serviciul Român de Informații. Maior și Coldea reprezintă, în istoria recentă, personajele care au pus umărul la formarea celebrului Binom (SRI-DNA), alături de Laura Codruța Kovesi fiind semnatarii celebrului protocol de cooperare dintre serviciul secret și Parchet, încheiat, în secret, în anul 2009. Protocolul a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională.

Conform ultimei declarații de avere completată de George Cristian Maior, în calitate de ambasador în SUA, la data de 30 mai 2020, document publicat pe portalul Agenției Naționale de Integritate (ANI), fostul director general al SRI precizează că, în ultimul an fiscal, a încasat de la SNSPA, din prestarea unor activități didactice, suma de 101.152 de lei. Maior mai scrie că a încasat, în aceeași perioadă, suma de 33.671 de lei, reprezentând renta viageră ca membru titular de la Academia de Științe de Securitate Națională. La care se adaugă salariul de 13.071 lei, de la MAE, și indemnizația de 74.415 dolari SUA în calitate de ambasador la Washington.

 

 

Listă interesantă de cadre didactice, lectori și conferențiari

 

Studiind cu atenție listele cadrelor didactice active și ale colaboratorilor care lucrează pentru SNSPA, descoperim că George Cristian Maior are colegi care de care mai interesanți. Astfel, la categoria cadre didactice titulare în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, lista cuprinde numele lui Daniel Dăianu, al lui Ioan Mircea Pașcu sau Dan Andrei Muraru. Acesta din urmă este, în prezent, consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, în cadrul Departamentului Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.

Tot la DRIIE, de data aceasta pe lista colaboratorilor, alături de generalul Florian Coldea îl regăsim pe actualul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe Remus Pricopie (candidatul PSD și Pro România la funcția de prim-ministru, după demiterea Guvernului Orban, prin moțiune de cenzură, în primăvara acestui an) sau Iulian Chifu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu. 

Florian Coldea nu activează singur la SNSPA, ci împreună cu familia. „Jurnalul” a prezentat, în urmă cu ceva timp, faptul că Dorina Coldea este, la rândul ei, lector universitar în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. Aici, ea este colegă cu Dragoș Jaliu, partenerul de afaceri al președintelui USR Dan Barna, în celebra firmă abonată la contractele cu statul și la proiectele cu fonduri europene care face, de mai bine de un an, obiectul unor investigații ale DLAF. Jaliu este conferențiar universitar la aceeași facultate.

 

Drumurile celor doi s-au reintersectat după cinci ani

 

George Maior a condus SRI din 2006 până în 27 ianuarie 2015, când a demisionat. Interimatul a fost asigurat, pentru o perioadă, chiar de Florian Coldea. Acesta din urmă însă a fost trecut în rezervă la începutul anului 2017, de noul director, Eduard Hellvig, după dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiță legate de vacanțele petrecute împreună în destinații exotice. Coldea a intrat recent, și în afaceri.

 

George Cristian Maior este, și de această dată, mai mare în funcție decât Florian Coldea. Primul este cadru didactic titular, pe când al doilea este doar colaborator 

×
Subiecte în articol: florian coldea George Maior