
Parlamentul României, mai exact Camera Deputaților, a contractat, recent, un pachet de bilete de avion pentru deplasări internaționale, pentru care va plăti, în următorii doi ani, nu mai puțin de 1,7 milioane de euro. În acest preț intră și cazarea delegațiilor la hoteluri de 4 și 5 stele în străinătate. Practic, pentru fiecare lună, este alocat un buget pentru aceste deplasări de 70.833,3 euro. De asemenea, aceeași instituție a mai contractat, pentru opt luni, bilete de avion pe curse interne, către șapte destinații, alocând în acest sens un buget suplimentar de peste 718.000 de euro. Ceea ce înseamnă că, lunar, deputații care se vor deplasa către aceste destinații vor mai cheltui din bugetul Camerei încă 89.767,2 euro. Sumele alocate pentru deplasările externe ale deputaților sunt identice cu cele alocate în baza unui contract încheiat acum doi ani, rezultând că, deși invocă necesitatea tăcerii cheltuielilor, aleșii neamului nu fac rabat nici un cent atunci când este vorba despre confortul lor.
Această nouă investiție în confortul aleșilor a fost antamată încă din data de 5 martie 2025, când Camera Deputaților a publicat un anunț pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), prin intermediul căruia a făcut cunoscut faptul că intenționează să contracteze achiziția de servicii de transport aerian internațional de pasageri, la care se adaugă și servicii de cazare la hoteluri din străinătate.
Este vorba despre un acord-cadru cu valabilitatea de doi ani, care ar fi trebuit să se deruleze în perioada 1 iunie 2025 0 1 iunie 2027.
Acordul-cadru în discuție a fost împărțit, de la bun început, în două loturi distincte. Astfel, potrivit anunțului de atribuire citat, Camera Deputaților a scos, mai întâi, la mezat Lotul 1, având ca obiect contractarea serviciilor de transport aerian internațional de pasageri, precizând că intenționează să intre în posesia unei cantități cuprinse între 100 și 1.150 de bilete de avion pe rute externe. Iar pentru acest lot, a fost pus la bătaie un buget estimat inițial la 6 milioane de lei fără TVA, respectiv la 7.140.000 de lei cu TVA inclusă (1.457.142,9 euro).
Lotul al doilea vizează contractarea serviciilor de cazare la hoteluri din străinătate, fiind vorba despre o cantitate estimată cuprinsă între 50 și 300 de vouchere de cazare, potrivit aceleiași surse. Pentru acest al doilea lot, Camera Deputaților a pus la bătaie un buget inițial de 1 milion de lei fără TVA, respectiv de 1.190.000 de lei cu TVA inclusă (242.857,14 euro)
Ambele loturi, atribuite aceleiași asocieri de furnizori
În total, valoarea celor două loturi a fost estimată la 7 milioane de lei fără TVA, respectiv la 8.830.000 de lei cu tot cu TVA (1.700.000 de euro).

În vederea atribuirii acestor două loturi, Camera Deputaților a organizat o licitație deschisă, impunând ca și criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut. Iar, la data de 30 mai 2025, a atribuit ambele loturi scoase la concurs.
Primul lot a fost atribuit exact la valoarea maximă pe care autoritatea contractantă s-a arătat dispusă să o cheltuiască, respectiv la 6 milioane de lei fără TVA. Iar contractul, având numărul 8/377/2025, a fost adjudecat de către companiile de profil Anchor Travel, Danco Pro Communication, Travel Time D&R, Bbock Bed and Breakfast și Olimpic International Turism.
Cel de-al doilea lot a fost atribuit, de asemenea, la suma maximă prevăzută în oferta inițială, adică la 1 milion de lei fără TVA, contractul-cadru nr. 8/475/30 mai 2025 fiind semnat cu același număr de cinci companii comerciale.
Demnitarii, la Business. Personalul, la Economic
Camera Deputaților și-a justificat nevoia semnării acestor contracte în cuprinsul caietului de sarcini, unde se precizează că autoritatea contractantă va suporta costurile privind anularea sau modificarea biletelor și a voucherelor deja emise „numai dacă prestatorul prezintă documente care dovedesc, în afara oricărui dubiu, că acesta a făcut plata către companiile furnizoare”.
În același document se mai arată că, pentru primul lot, biletele de avion se vor emite, de regulă, prin intermediul sistemului Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA), cu ajutorul sistemelor de tip Global Distribution System. Biletele ofertate vor include, în mod obligatoriu, și bagajul de cală.
„În componența unei delegații pot exista atât membri care au statut de demnitar și dreptul de a călători la clasa Business, cât și personal care nu are acest statut și care călătorește la clasa Economic”, mai arată Camera Deputaților în acest caiet de sarcini. Se precizează, de asemenea, că, „potrivit regulii generale, membrii unei delegații se deplasează către destinații cu aceeași aeronavă, cu excepția situațiilor în care se solicită expres contrariul”.
Se vor caza în regim single, cu mic dejun inclus
În același caiet de sarcini se mai menționează faptul că destinațiile de zboruri orientative care vor putea fi solicitate sunt prevăzute în anexa la Hotărârea de Guvern nr. 518/1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor sarcini cu caracter oficial.
Această listă cu destinații orientative se referă la Amsterdam, Ankara, Atena, Barcelona, Belgrad, Berlin, Budapesta, Copenhaga, Chișinău, Dusseldorf, Dublin, Geneva, Helsinki, Istanbul, Lisabona, Liubliana, Londra, Luxemburg, Madrid, Milano, Munchen, New York, Oslo, Paris, Praga, Podgorica, Roma, Sofia, Tallinn, Stockholm, Strasburg, Washington, Viena, Zagreb sau Zurich, însă „lista nu este exhaustivă”.
Pentru al doilea lot atribuit, autoritatea contractantă precizează că „la solicitarea expresă a Camerei Deputaților, prestatorul de servicii va rezerva cazarea membrilor delegațiilor Camerei Deputaților în locațiile comunicate de către organizatorii acțiunii sau misiunii diplomatice ale României în străinătate sau în apropierea sediilor organizațiilor internaționale/ parlamentelor naționale, în regim single, la hoteluri de 4 – 5 stele”. Se adaugă că „în tariful pentru o cameră, vor fi incluse atât micul dejun, cât și toate celelalte taxe”.
Zborurile interne mai înghit 90.000 de euro pe lună, din bugetul Camerei
Suma pe care Camera Deputaților o va plăti pe aceste bilete de avion pe rute externe și pentru voucherele de cazare la hotelurile din străinătate este identică cu cea contractată în urmă cu doi ani. Mai exact, la data de 26 mai 2023, Camera Deputaților a contractat exact aceleași servicii, pentru o perioadă de doi ani, tot pentru 7 milioane de lei fără TVA. Și atunci au fost cumpărate același număr de bilete de avion și același număr de vouchere de cazare.
În schimb, în 28 mai 2021, Camera Deputaților a încheiat acordul-cadru pe doi ani de achiziție a biletelor de avion pe rute internaționale și a voucherelor de cazare cu 4 milioane de lei fără TVA.
Iar lucrurile nu se opresc aici. În data de 16 aprilie 2025, Camera Deputaților a încheiat un acord-cadru cu Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA, pentru servicii de transport aerian pentru deputați, pe rute aeriene interne, pentru perioada 1 mai 2025 – 31 decembrie 2025. Valoarea acestui contract este de 2.957.036,97 de lei fără TVA, respectiv de 3.518.874 de lei cu TVA inclusă (718.137,55 de euro).
Este vorba despre șapte destinații, cu tot cu retur: București spre Baia Mare, București spre Cluj-Napoca, București spre Iași, București spre Oradea, București spre Satu Mare, București spre Suceava și București spre Timișoara.