
După ce, la finalul lunii mai a anului curent, Tribunalul Prahova a admis cererea și a dispus deducerea acestor perioade, Parchetul General, prin intermediul DNA Ploiești - celebra „unitate de elită” din epoca „Kovesi” - a intervenit la „rupere” și a contestat această hotărâre judecătorească. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Ploiești, care a acordat termen de judecată pentru 30 iunie, adică în ultima zi înaintea vacanței judecătorești. În caz de amânare, dosarul va fi reluat abia la toamnă, când deja s-ar fi împlinit, cu deducerile respective, termenul de la care Elena Udrea ar fi putut formula cererea de liberare condiționată.
Concret, la data de 6 iunie 2025, la Curtea de Apel Ploiești a fost înregistrat Dosarul nr. 1534.105.2024, fiind repartizat Secției Penale și pentru cauze pentru minori și familie, având ca obiect contestația la executare formulată, în baza articolului 598 Cod procedură penală, de către persoana condamnată Elena Gabriela Udrea. Cauza se află în procedură de contestare a unei hotărâri din luna mai a Tribunalului Prahova, contestație depusă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești.
Mai exact, procurorii celebrei „Unități de Elită” de la Ploiești au intervenit cu această contestație pentru a desființa Hotărârea nr. 116 din data de 27 mai 2025, pronunțată de Secția Penală a Tribunalului Prahova în același dosar. Decizie favorabilă Elenei Udrea, care a reușit, pe fond, să convingă instanța să recunoască faptul că poate reduce din pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în cauza „Gala Bute” perioadele în care s-a aflat sub executarea ordonanțelor de reținere și a mandatelor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriile Republicii Costa Rica și Bulgariei, înainte de a fi încarcerată pentru a-și executa efectiv pedeapsa.
Câștig pe linie la Tribunalul Prahova
La data de 27 mai 2025, Tribunalul Prahova a admis contestația la executare formulată de Elena Gabriela Udrea, aflată în stare de deținere la Penitenciarul de Femei Ploiești - Târgșorul Nou, sens în care a dispus deducerea din pedeapsa de 6 ani de închisoare, aplicată în dosarul „Gala Bute”, prin Sentința Penală nr. 181 din data de 28 martie 2017, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Penală, perioada de la data de 10 februarie 2015, până la data de 25 februarie 2015, reprezentând perioada în care Udrea a fost reținută, arestată preventiv și arestată la domiciliu în Dosarul penal nr. 880/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție.
Totodată, instanța a mai dispus deducerea din aceeași perioadă de 6 ani de închisoare a perioadei de la data de 25 februarie 2015, la 16 iunie 2015, reprezentând perioada în care Elena Udrea a fost arestată preventiv și arestată la domiciliu în România, pentru a doua oară.
Mai departe, Tribunalul Prahova a dispus deducerea din aceeași pedeapsă de patru ani închisoare a perioadei cuprinse între 3 octombrie 2018 și 24 decembrie 2018, reprezentând perioada în care fostul ministru al Turismului a fost arestat în Republica Costa Rica.

Nu în ultimul rând, judecătorul instanței de fond a mai dispus deducerea din cuantumul pedepsei aplicate a perioadei cuprinse între data de 7 aprilie 2022 și 16 iunie 2022, reprezentând perioada în care Elena Gabriela Udrea a fost arestată în Bulgaria. După care să fie dedusă perioada executată efectiv în România, din 16 iunie 2022, la zi.
Pe 6 septembrie ar fi putut cere liberarea condiționată
Prin aceeași hotărâre, atacată de cei de la DNA Ploiești, Tribunalul Prahova a anulat mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 109 din data de 15 mai 2025, emis în baza Sentinței Penale nr. 96 din data de 29 aprilie 2025, pronunțată de către Tribunalul Prahova, și a dispus emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, ulterior rămânerii definitive a acestei hotărâri din 27 mai 2025.
În fapt, Elena Udrea are de executat o pedeapsă de 6 ani de închisoare, ceea ce înseamnă un total de 2.190 de zile. Conform Codului de procedură penală, având sub vârsta de 60 de ani, Elena Udrea poate formula o cerere de liberare condiționată după executarea efectivă a două treimi din această pedeapsă, adică după executarea a 1.460 de zile. Din aceste zile, instanța de fond a dispus deducerea celor 281 de zile reprezentând perioadele în care a fost reținută, arestată preventiv sau arestată la domiciliu în România, Costa Rica și Bulgaria, ceea ce înseamnă că această cerere de liberare condiționată ar fi putut fi formulată după executarea a 1.179 de zile. Acest termen ar urma să se împlinească în 6 septembrie 2025.
DNA Ploiești se opune însă și vrea să desființeze hotărârea Tribunalului Prahova. Iar data la care s-a stabilit primul termen al contestației, 30 iunie 2025, pică într-o zi de luni, fiind practic ultima zi a lunii în curs și, totodată, ultima zi înaintea vacanței judecătorești. Dacă va amâna cauza, instanța va putea relua judecata abia după data de 1 septembrie, în condițiile în care pe 6 septembrie s-ar fi împlinit, în condițiile aplicării hotărârii instanței de fond, termenul de la care poate formula cererea de liberare condiționată.
Povestea de „telenovelă” a dosarului „Gala Bute”
Reamintim că Elena Udrea a fost trimisă în judecată în anul 2015 şi a fost condamnată definitiv în iunie 2018. A plecat din țară chiar înaintea pronunțării sentinței, fiind depistată și arestată în Costa Rica, la San Jose.
În decembrie 2018, Curtea Constituţională a admis un conflict juridic de natură constituțională și a stabilit că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completele de cinci judecători de la această instanţă. Ca atare, și condamnările din dosarul „Gala Bute” au fost suspendate, iar Elena Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica.
În aprilie 2022, în baza unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins o contestaţie în anulare depusă de Elena Udrea şi a confirmat condamnarea la şase ani de închisoare. Atunci, Udrea a fugit în Bulgaria. A fost prinsă, arestată și extrădată în România, fiind încarcerată în penitenciar la data de 16 iunie 2022.
Potrivit DNA, care a instrumentat acest dosar „Gala Bute”, Elena Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea. Procurorii susțin că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie al Organizaţiei Bucureşti a PDL sau al fostului şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja. Elena Udrea a mai fost acuzată că ar fi determinat funcţionari din Ministerul Turismului să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la gala unde a boxat Lucian Bute.