x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Celebrul „Doi și-un sfert” își trage sediu de 1,5 hectare de birouri, în Cartierul Serviciilor

Celebrul „Doi și-un sfert” își trage sediu de 1,5 hectare de birouri, în Cartierul Serviciilor

de Ion Alexandru    |    05 Aug 2021   •   07:20
Celebrul „Doi și-un sfert” își trage sediu de 1,5 hectare de birouri, în Cartierul Serviciilor

Zona „Răzoare”, din sectorul 6 al Capitalei, locație unde își au sediile mai multe instituții de forță ale statului și care se află în imediata vecinătate a Administrației Prezidențiale, se pregătește să primească un nou locatar special. Guvernul a aprobat o investiție de peste 108 milioane de lei pentru construcția noului sediu al Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), cunoscută sub denumirea de „Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne. Iar termenul de finalizare a lucrărilor prevăzut în documente este de doi ani. Banii sunt suportați integral de la bugetul de stat, iar lucrările se află în sarcina Companiei Naționale de Investiții.

 

Celebrul serviciu secret al Ministerului de Interne funcționează într-o clădire din centrul Capitalei, despre care chiar cei care lucrează acolo spun că este impropriu, În primul rând, pentru că respectiva clădire a fost construită în anul 1903, a prins toate cutremurele secolului trecut, fapt ce face ca, în acest moment, orice seism să fie resimțit de această clădire ca un “infarct”. Din acest motiv, încă de anul trecut, s-a luat decizia ca instituția să primească un nou sediu. Iar locația aleasă se află într-o zonă în care sunt concentrate cartierele administrative ale unor instituții de forță ale statului.

A fost ales un spațiu din strada Răzoare, numărul 5, în spatele celebrului restaurant „Golden Blitz”, vechea „locantă” frecventată de Traian Băsescu, unde se află și sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și luxosul sediu al Serviciului de Protecție și Pază. Peste drum, pe Bulevardul Timișoara, se află sediul Companiei Naționale Romtehnica. Iar locația se intersectează cu Bulevardul Geniului, la capătul de nord al căruia este amplasată una dintre intrările în incinta Palatului Cotroceni.

 

Compania Națională de Investiții, responsabilă cu proiectul

 

La data de 28 iulie, Executivul a emis Hotărârea de Guvern nr. 815/2021, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire și dotare sediu DGPI”, document semnat, de două ori, de Florin Cîțu, o dată în calitate de prim-ministru și a doua oară în calitate de ministru interimar al Finanțelor. Hotărârea este contrasemnată de vicepremierul Kelemen Hunor, de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, pentru ministrul de Interne.

Conform acestei HG, se aprobă indicatorii tehnico-economici ai proiectului indicați, proiect care urmează a fi realizat prin Compania Națională de Investiții. Finanțarea obiectivului de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcția Generală de Protecție Internă, „în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”.

De utilizarea acestor sume este responsabil Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.

 

Buget de 109 milioane de lei

 

Din anexa la această Hotărâre de Guvern, aflăm și cum va arăta acest nou sediu al serviciului secret al Internelor, dar mai ales cât va costa el. Astfel, valoarea totală a investiției, în prețuri valabile la data de 18 noiembrie 2020, când a fost întocmită Nota de Fundamentare a acestui document, a fost stabilită la 108.995.000 de lei, cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă nu mai puțin de 22.370.000 de euro.

Noul sediu central al Direcției Generale de Protecție Internă va avea o arie construită desfășurată totală de 15.220 de metri pătrați, iar construcția este etapizată pe o perioadă de 24 de luni de la începerea lucrărilor, conform actului oficial.

 

16 garaje, adăpost de protecție civilă, într-o clădire de cinci etaje și mezanin

 

Construcția vizată este formată din demisol, parter, mezanin și cinci etaje, iar clădirea va avea forma literei „U”, cu destinația de birouri administrative. Stabilimentul este prevăzut cu 16 garaje auto, două case de scară și ascensoare pentru zece persoane, un coridor cu alte ascensoare, o cameră pentru servere și un adăpost pentru protecția civilă.

Parterul clădirii va avea o suprafață construită de 1.855 de metri pătrați, mezaninul o suprafață de 1.350 de metri pătrați, iar fiecare dintre etajele de la 1 la 5 va avea câte o suprafață construită de 1.855 de metri pătrați. La acestea, se mai adaugă o terasă verde circulabilă, cu suprafața de 235 metri pătrați.

În Nota de Fundamentare a acestei Hotărâri de Guvern se menționează că Direcția Generală de Protecție Internă desfășoară activități de informații, contrainformații și de protecție. Iar, în acest context, în prezent, instituția își desfășoară activitatea la nivel central într-o clădire care a fost dată în folosință în anul 1903 și care are suprafața desfășurată pe 4.338 de metri pătrați. „Fiecare cutremur major suportat de structura de rezistență a construcției reprezintă un «infarct» al clădirii”, se menționează în documentație. În acest sens, a fost făcut chiar și o expertiză, din care a reieșit faptul că soluția optimă ar fi desființarea (demolarea) corpului de clădire și ridicarea unei construcții noi.

×
Subiecte în articol: golden blitz doi si-un sfert DGPI spp