x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ministrul Novak lovește Sportul cu „Mașina de tocat bani publici” Radu Popa

Ministrul Novak lovește Sportul cu „Mașina de tocat bani publici” Radu Popa

de Ion Alexandru    |    07 Aug 2022   •   20:23
Ministrul Novak lovește Sportul cu „Mașina de tocat bani publici” Radu Popa

În luna mai a acestui an, ministrul UDMR al Sportului, Carol Eduard Novak, era somat, în scris, de ministrul Familiei, Gabriela Firea, să-și recheme la bază consilierul, Septimiu Dan Radu Popa, pe care l-a detașat director adjunct la Complexul Studențesc „Tei”. Cererea era întemeiată pe faptul că baza sportivă nu mai aparținea Ministerului Sportului.

În 12 iulie, Guvernul a aprobat înființarea Complexului Sportiv Arcul de Triumf, iar același Septimiu Dan Radu Popa, consilierul lui Eduard Novak, a fost numit primul director al acestei noi structuri, în ciuda faptului că, în 2018, a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru delapidare și fals. Pe vremea cât Popa a condus Complexul „Tei”, baza studențească a încheiat, fără licitații, șase contracte cu firma de pază C.P.S. Security Service SRL, în valoare de aproape 600.000 de lei. CREART, o instituție din subordinea Primăriei Capitalei, condusă de soția lui Radu Popa, a contractat, în aceeași perioadă, aceeași firmă de pază, tot fără licitație, tot de șase ori, plătindu-i 250.000 de lei. Iar Centrul de Protecție a Plantelor București, aflat, de asemenea, în subordinea Primăriei Capitalei, condus, până anul trecut, de cumnatul lui Radu Popa, a încheiat cu aceeași firmă de pază alte zece contracte, în valoare de aproape 400.000 de lei.

Complexul Sportiv „Arcul de Triumf” din București este un proiect anunțat, încă de acum doi ani, de către fostul ministru al Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, de la PNL, proiect care, la acel moment, a generat ample discuții, deoarece Federația Română de Rugby nu l-a agreat. Lucrurile au mers mai departe, iar, în data de 6 iunie 2022, actualul Guvern de coaliție a adoptat Hotărârea nr. 882/2022, privind înființarea acestui complex sportiv, actul normativ intrând în vigoare începând cu 12 iulie. 

Prin HG, a fost transmis imobilul din București, Bulevardul Mărăști nr.  18-20, din domeniul privat al statului în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Sportului, prin Complexul Național „Arcul de Triumf”, fiind declarat bun de interes național. Conform actului normativ citat, Complexul va funcționa cu un număr de 30 de posturi ocupate cu personal contractual și este condus de un director.

Ei bine, primul director al acestui complex sportiv este nimeni altul decât controversatul fost șef al ALPAB, din timpul mandatului primarului Sorin Oprescu, Septimiu Dan Radu Popa, consilierul personal al ministrului Eduard Novak, cel care a trebuit, la începutul acestei veri, să părăsească funcția de director adjunct al Complexului Cultural Sportiv Studențesc „Tei”, dar după ce ministrul Tineretului și Familiei, Gabriela Firea, i-a cerut în scris ministrului Sportului acest lucru, deoarece baza Tei nu se mai află în administrarea instituției conduse de Novak.

Condamnat definitiv pentru delapidare și fals

Septimiu Dan Radu Popa, cel numit la conducerea Complexului „Arcul de Triumf”, a ocupat și funcția de președinte al Bursei Române de Mărfuri, activitatea sa aici soldându-se, în anul 2018, cu o condamnare definitivă la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru delapidare și fals.  În august anul trecut, Sindicatul Național Tineret și Sport (UNIT) publica, pe site-ul propriu, un material în care arată că Popa a fost detașat, prin ordin al ministrului Stroe, în funcția de director adjunct al Complexului Sportiv Studențesc „Tei” București. 

Sindicaliștii acuzau, la acel moment, faptul că această numire prin detașare încălca o hotărâre judecătorească definitivă. Mai exact, în data de 1 februarie 2018, Curtea de Apel București l-a condamnat, definitiv, pe Dan Septimiu Radu Popa la o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri, instanța de apel menținând dispozițiile unei hotărâri anterioare pronunțate, la fond, în același dosar, de către Judecătoria Sectorului 5 care, pe lângă pedeapsa principală, a dispus ca Popa să execute muncă în folosul comunității, pentru o perioadă de 60 de zile, în cadrul DGASPC Sector 4.

S-a recuperat puțin peste 10% din prejudiciu

Conform sursei citate, acuzațiile pentru care a fost cercetat, trimis în judecată și, ulterior, condamnat au legătură cu funcția de director al Bursei Române de Mărfuri, când, „folosindu-se de inscrisuri falsificate, și-a însușit și traficat pentru sine și pentru altul bani și bunuri pe care le administra, cauzând un prejudiciu în dauna societăților Bursei Române de Mărfuri în valoare totală de 219.539,80 lei, din care s-a recuperat suma de 24.800 lei”.

Iar, pe lângă pedeapsa principală, instanța a mai dispus interzicerea exercitării de către Popa a dreptului de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, precum și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Dosarul în care a fost pronunțată această hotărâre de către Curtea de Apel București are numărul 25468/299/2015, însă fișa sa, pe Portalul Instanțelor de Judecată, este complet anonimizată, inclusiv părțile și minutele pe scurt ale ședințelor de judecată.

Parcarea, paza și alte afaceri încheiate, la Complexul „Tei”, sub conducerea lui Popa

„Jurnalul” a dezvăluit, în cursul lunii mai, în exclusivitate, faptul că ministru Gabriela Firea i-a transmis omologului Eduard Novak o solicitare scrisă, în care preciza: „Vă solicităm să întreprindeți demersurile legale care se impun în vederea încetării detașării domnului Popa Radu Dan Septimiu, întrucât, în prezent, nu se mai justifică menținerea acestei măsuri, în contextul în care Complexul Cultural Sportiv Studențesc « Tei » București este instituție publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”.

Aceeași companie, în toate contractele

Acum, însă, alte lucruri interesante din mandatul lui Popa la Complexul „Tei” atrag în mod deosebit atenția. Este vorba despre nu mai puțin de șase contracte atribuite fără licitație, din noiembrie 2020, până în noiembrie 2021, unei companii de pază denumite SC C.P.S. Security Service SRL. Firma este înființață în 2010 și este controlată, în calitate de asociați, de către un anume Adrian Ionuț Dobre și de un anume Alexandru Florin Braviceanu. Ei bine, conform SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), această companie a primit de la Complexul Cultural Sportiv Studențesc „Tei”, în perioada precizată anterior, șase contracte, prin încredințare directă, în valoare totală de 585.174,7 lei cu TVA inclusă.

Astfel, în data de 24 noiembrie 2020, a fost încheiat un contract în  valoare de 125.244,92 de lei fără TVA, pentru furnizarea de către SC C.P.S. Security Service SRL a unui sistem integrat de parcare, care conține unitatea de acces intrare cu eliberarea de tichete. În aceeași zi, a mai fost încheiat, tot prin încredințare directă, un contract în valoare de 42.408 lei fără TVA, pentru prestarea serviciilor de pază, cu două posturi. Ulterior, în data de 28 decembrie 2020, Complexul „Tei” încheie, în aceeași manieră, cu aceeași firmă, un nou contract având ca obiect prestarea de servicii de pază, cu două posturi, aferent lunilor ianuarie, martie și aprilie 2021, în valoare de 90.720 de lei fără TVA.

Bis!

Iar lucrurile nu se opresc aici. Complexul Cultural Sportiv Studențesc „Tei” mai achiziționează, la data de 11 iulie 2021, tot de la SC C.P.S. Security Service SRL, încă un sistem integrat de parcare, tot la sediul din strada Oltețului nr. 14-16 Sector 2, pe care dă tot 125.244,92 de lei fără TVA.

Pentru ambele sisteme integrate de parcare, achiziționate în 2- noiembrie 2020 și 11 iulie 2021, instituția condusă, la acel moment, de Septimiu Dan Radu Popa a contractat, de la aceeași companie, tot prin atribuire directă, și servicii de montaj. Prima dată, la 28 august 2021, iar a doua oară în 1 noiembrie 2021, plătind, de fiecare dată, câte 54.062,8 lei fără TVA.

Societatea, contractată și de CREART, condus de soția lui Radu Popa

Tot din sistemul SEAP aflăm lucruri interesante, care depășesc limita coincidenței. Septimiu Dan Radu Popa este căsătorit, conform declarației sale de avere, cu Nicoleta Claudia Popa, care conduce, în calitate de director, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (CREART), instituție aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București.

Ca un „făcut”, și CREART a încheiat, între mai 2019 și aprilie 2021, cu aceeași SC C.P.S. Security Service SRL, tot șase contracte, tot prin încredințare directă, contracte care, însumate, au scos din bugetul instituției suma de 250.855,6 lei cu TVA.

Astfel, la data de 17 mai 2019, CREART semnează cu firma în cauză un contract de 87.312 lei fără TVA, pentru un post permanent de pază la sediul instituției, pentru perioada 1 iunie – 31 decembre 2019. În aceeași zi, CREART atribuie SC C.P.S. Security Service SRL un contract de 1.050 de lei fără TVA, pentru servicii de monitorizare a sistemului de alarmă și intervenție rapidă cu echipaj, pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie 2019.

La data de 24 martie 2020, se reiau aceste contracte. Primul, în valoare de 107.133,6 lei fără TVA, vizează serviciile de pază ce trebuiau prestate pentru perioada 1 mai – 31 decembrie 2020, respectiv al doilea, în valoare de 1.200 de lei fără TVA, pentru monitorizare și intervenție.

La fel s-a întâmplat și în data de 19 aprilie 2021, când CREART a atribuit direct firmei în cauză un contract de pază, pentru perioada 1 – 31 mai 2021, în valoare de 13.957,44 lei fără TVA, precum și un contract pentru monitorizare, în valoare de 150 de lei fără TVA.

Alte contracte, semnate cu Centrul de Protecție a Plantelor, condus de cumnatul Vîrlan

Fratele Nicoletei Claudia Popa și cumnat al lui Dan Septimiu Radu Popa este Marius George Vîrlan, care a ocupat, în perioada 2010 – 2011, funcţia de şef al Biroului Sănătate şi Securitate în Muncă din cadrul ALPAB, condusă, la acea dată, de… Popa. Ulterior, tot sub conducerea lui Popa, George Marius Vîrlan a ocupat, în perioada 2011-2012, funcţia de Şef Serviciu Administraţia Sat Francez, din cadrul ALPAB, şi funcţia delegată de Director de Evenimente la Stadionul „Lia Manoliu”. După plecarea lui Radu Popa de la ALPAB, a părăsit instituţia şi George Marius Vîrlan, care a devenit, în perioada iulie 2012 – februarie 2013, şef al Serviciului Monitorizări Contracte din cadrul Ministerului Mediului. În iulie 2013, cumnatul Vîrlan a fost angajat la Institutul Cultural Român (ICR), la Serviciul Administrativ, Protocol şi Parc Auto.

Numai că, până la începutul anului trecut, Vîrlan a figurat cu declarații de avere și de interese în calitate de director al Centrului de Protecție a Plantelor București, aflat, ca și CREART, instituție condusă de sora sa, în subordinea Consiliului General al Municipiului București.

Și, ce să vezi?, SC C.P.S. Security Service SRL, firmă care a primit pe bandă rulantă contracte prin atribuire directă, de la Complexul Cultural Sportiv Studențesc „Tei” și de la CREART, a primit, prin aceeași metodă, zece contracte și de la Centrul de Protecție a Plantelor București.

La 14 octombrie 2019, s-a încheiat un contract de 27.000 de lei fără TVA, pentru servicii de pază. Alte contracte similare au fost încheiate, între cele două părți, la 16 decembrie 2019 (43.560 de lei fără TVA), la 20 aprilie 2020 (89.376 lei fără TVA), la 16 decembrie 2020 (43.776 lei fără TVA), la 26 mai 2021 (40.831,2 lei fără TVA, la 20 decembrie 2021 (22.896 de lei fără TVA) și la 13 aprilie 2022 (51.891 de lei fără TVA).

Au mai existat, însă, și două contracte separate. Unul încheiat în data de 13 august 2021, în valoare de 300 de lei fără TVA, pentru servicii de formare profesională în domeniul securității, iar al doilea, în valoare de 900 de lei fără TVA, încheiat în 15 noiembrie 2021, pentru cursuri de calificare a personalului de securitate în ocupația de agent de pază.

 

×
Subiecte în articol: radu popa eduard novak