x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dragnea, pedepsit cu încă trei luni de carceră, pentru că a contestat sentința Judecătoriei Sectorului 5

Dragnea, pedepsit cu încă trei luni de carceră, pentru că a contestat sentința Judecătoriei Sectorului 5

de Ion Alexandru    |    28 Mai 2021   •   07:51
Dragnea, pedepsit cu încă trei luni de carceră, pentru că a contestat sentința Judecătoriei Sectorului 5

Completul de doi judecători, învestit cu judecarea contestației formulate de Liviu Dragnea împotriva sentinței de la finalul lunii aprilie a Judecătoriei Sectorului 5, care a respins cererea de liberare condiționată, a decis ca fostul lider al PSD să rămână în penitenciar. Asta, deși fracția legală din pedeapsa de 3 ani și jumătate pe care o avea de executat pentru a putea fi pus în libertate s-a împlinit chiar ieri. Unul dintre avocații care au asigurat apărarea în celebrul dosar „DGASPC Teleorman”, Adrian Toni Neacșu, este de părere că, prin decizia definitivă pronunțată ieri, lui Liviu Dragnea i-au fost aplicate alte două pedepse. Prima, că i-a fost respinsă cererea, iar a doua, că a fost admisă contestația DNA de prelungire a termenului până când fostul politician mai poate solicita punerea în libertate cu două luni. Dacă nu ar fi contestat sentința Judecătoriei, Dragnea putea, începând chiar de ieri, să formuleze o nouă cerere. Judecătorii implicați în această speță au considerat că Dragnea nu a dat dovadă că „s-a îndreptat”, au dat dreptate procurorilor, situația fostului președinte al Camerei Deputaților fiind diametral opusă celei a colegei sale de dosar, Floarea Alesu, fosta șefă a DGASPC Teleorman. Deși a primit exact aceeași pedeapsă ca și Dragnea, Floarea Alesu a fost eliberată condiționat încă de la începutul acestui an, după ce sentința de fond, de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, nu a fost contestată de Procuratură.

 

Ex-președintele PSD Liviu Dragnea a încăput, într-o singură lună, pe mâna a trei judecători considerați ca având afinități cu mișcarea cunoscută sub denumirea de „#rezist”. Cererea de liberare condiționată, pe fond, a fost judecată și respinsă, pe data de 27 aprilie 2021, de către judecătoarea Mirela Mădălina Știrbu, de la Judecătoria Sectorului 5.

Abia după o lună, adică ieri, 27 mai 2021, judecătorii instanței de apel, Ciprian Purice și Claudiu Corobana, de la Tribunalul București, au decis să mențină sentința Judecătoriei Sectorului 5, chiar în ziua în care se împlineau, efectiv, doi ani de la încarcerarea lui Liviu Dragnea. Jurnaliștii de la „Lumea Justiției” scriu că toți cei trei judecători amintiți mai sus, au afinități cu tabăra #rezist din magistratură, tabără care îl consideră pe Liviu Dragnea inamicul public numărul 1, din pricina reformelor pe care PSD, sub conducerea sa, le-a făcut în domeniul justiției, prin scăderea influenței SRI în dosarele penale și prin înființarea SIIJ, care a condus la descătușarea judecătorilor de sub presiunile DNA.

Conform sursei citate, Claudiu Corobana se numără printre semnatarii unei scrisori prin care liderii PSD au fost acuzați, în 2018, că au devoalat existența unor magistrați aserviți statului paralel. Judecătorul în cauză a semnat în nume propriu sesizarea împotriva lui Liviu Dragnea, transmisă de către Forumul Judecătorilor din România la Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Pentru Parchet, contestația a fost „din partea casei”. Pentru condamnat, a costat 200 de lei

 

Concret însă, ieri, judecătorii Ciprian Purice și Claudiu Corobana au pronunțat Hotărârea nr. 529/2021, potrivit căreia „în temeiul art. 425 indice 1, alineat 7, punctul 1, litera b Cod procedură penală, cu referire la art. 587 alineat 3 Cod procedură penală, respinge contestația formulată de contestatorul condamnat Dragnea Nicolae Liviu (în prezent încarcerat în Penitenciarul București – Rahova) împotriva Sentinței penale nr. 1025 din 27 aprilie 2021, pronunțată de Judecătoria Sectorului 5 București, ca nefondată”.

De asemenea, aceiași doi judecători au mai decis că „în baza art. 425 indice 1, alineat 7, punctul 2, litera a Cod procedură penală, admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței penale nr. 1027/ 27.04.2021 a Judecătoriei Sectorului 5, pe care o desființează, în parte, în sensul că propunerea sau cererea de liberare condiționată va putea fi reînnoită după data de 27.08.2021”.

Spectaculos este ce s-a întâmplat, în aceeași hotărâre, cu privire la cheltuielile făcute cu judecarea acestei cereri de liberare condiționată. Judecătorii au stabilit că aceste cheltuieli judiciare făcute de către stat, cu ocazia soluționării contestației formulate de procuror, rămân în sarcina acestuia, adică a statului. Însă în ceea ce privește cheltuielile judiciare avansate de către stat pentru judecarea contestației formulate de Liviu Dragnea, acestea trebuie să fie achitate de contestator. Este vorba de suma de 200 de lei. Hotărârea Tribunalului București este definitivă.

 

Adrian Toni Neacșu: Dublă înfrângere

 

Unul dintre avocații care au formulat apărări în dosarul „DGASPC Teleorman”, Adrian Toni Neacșu, fost judecător și ex-membru al CSM, a precizat, pentru „Jurnalul”, că, prin decizia de ieri, Dragnea a fost, practic, pedepsit pentru că a contestat soluția Judecătoriei Sectorului 5. „A pierdut de două ori. Prima dată, a pierdut procesul, pentru că i-a fost respinsă contestația, iar a doua oară a pierdut dreptul de a formula o nouă cerere de liberare condiționată mai devreme de 27 august. Dacă nu ar fi contestat soluția instanței de fond, atunci ar fi putut formula o nouă cerere de liberare condiționată în termen de 30 de zile. Termen care s-ar fi împlinit deja. Acum însă, după ce Tribunalul București a admis contestația formulată de DNA, acest termen a fost prelungit cu încă trei luni”, a precizat Adrian Toni Neacșu.

 

 

Colega de dosar, cu aceeași pedeapsă, se află în libertate din ianuarie

 

Liviu Dragnea a fost condamnat, în data de 27 mai 2019, a doua zi după ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare, la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman, fiind acuzat de instigarea fostei șefe a instituției, Floarea Alesu, la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Conform articolului 100 din Codul penal, există mai multe condiții pe care un condamnat trebuie să le îndeplinească pentru a putea formula, cu șanse, o cerere de liberare condiționată. Prima dintre acestea se referă la executarea a minim două treimi din pedeapsă, pentru pedepsele care nu depășesc zece ani de închisoare. În cazul lui Liviu Dragnea, aceste două treimi din pedeapsă (adică doi ani) s-au împlinit chiar ieri, pe 27 mai 2021, când Tribunalul București a decis să-i respingă cererea.

O a doua condiție este aceea ca persoana condamnată să se afle în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis. Dragnea se afla în această situație. A treia condiție era aceea ca persoana condamnată să fi achitat integral obligațiile stabilite prin hotărârea de condamnare. Iar cea de-a patra, ca „instanța să aibă convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”. Avocatul Adrian Toni Neacșu subliniază că, în acest caz, raportul Comisiei de liberări condiționate de la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat Liviu Dragnea, a fost favorabil. „Din acea comisie fac parte gardienii, care cunosc foarte bine conduita deținutului, un psiholog și un judecător delegat”, a precizat acesta, adăugând că „în acest caz, din punct de vedere formal, sunt întrunite toate condițiile pentru punerea în libertate condiționată. Judecătorul de drepturi și libertăți are însă posibilitatea să aprecieze în mod arbitrar dacă se poate dispune sau nu liberarea condiționată. Legislația este neclară și în multe situații se abuzează de caracterul vag al Codului penal”.

 

Alte spețe cu personaje celebre, altă atitudine a instanțelor

 

Ei, bine, deși fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a fost condamnată la aceeași pedeapsă cu cea a lui Liviu Dragnea, în aceeași zi cu Liviu Dragnea, pentru același tip de fapte ca Liviu Dragnea, fiind încarcerată în aceeași zi cu Liviu Dragnea, lucrurile în cazul acesteia s-au derulat într-un cu totul alt registru.

La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Floarea Alesu a formulat cerere de liberare condiționată, iar Judecătoria Ploiești, instanță pe a cărei rază teritorială se află Penitenciarul Târgșor, a admis cererea. Eliberarea efectivă s-a produs la începutul lunii ianuarie, când sentința Judecătoriei Ploiești a rămas definitivă, prin necontestarea ei de către Direcția Națională Anticorupție.

Reamintim alte două cazuri cu personaje celebre unde, deși Parchetul a contestat decizia instanței de liberare condiționată, judecătorii au constatat îndeplinirea condițiilor legale și au dispus eliberarea. Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, prima dată, în anul 2012, la doi ani de închisoare, însă a fost pus în libertate opt luni mai târziu. În al doilea dosar, Năstase a primit o pedeapsă de patru ani, care a fost contopită cu restul de pedeapsă rămas neexecutat din prima condamnare, și a fost liberat condiționat după alte nouă luni.

Un alt exemplu este cel al fostului ministru PNL al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat, la începutul anului 2014, la cinci ani de închisoare și liberat condiționat în iunie 2017.

 

 

Avocata Flavia Teodosiu: Au vrut să smulgă de la el recunoașterea vinovăției

 

Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a declarat, ieri, după aflarea hotărârii definitive a Tribunalului București, că va mai exista o șansă de eliberare condiționată a clientului său, dacă se acceptă strămutarea dosarului la o altă instanță. Curtea de Apel București va lua în discuție cererea în 14 iunie. Avocata arată că judecătorul de la Tribunalul București a încercat să obțină de la Liviu Dragnea o declarație prin care acesta să își asume vinovăția. „În situația în care se va accepta cererea de strămutare, această decizie de astăzi va fi desființată de drept, conform legii și are o nouă șansă de a cere eliberarea condiționată la un alt tribunal. Nu știu să vă spun la ce tribunal se va judeca, pentru că în această situație nu îți alegi instanța la care vei fi trimis. Știți care este problema? De data asta chiar m-a surprins judecătorul, pentru că a vrut să smulgă de la domnul Dragnea o declarație de genul: «da, recunosc, mă simt vinovat», asta în condițiile în care el a pledat nevinovat până la final. Practic, ieri (miercuri – n.red.), judecătorul asta a vrut să audă din gura domnului Dragnea: «vai, recunosc, sunt vinovat». Eu i-am explicat judecătorului că nu mai suntem la instanța de fond și nu poate fi judecat pentru faptă, aici fiind vorba despre eliberarea condiționată și îndeplinirea termenilor de eliberare condiționată”.

 

 

DNA lucrează pe bandă rulantă la ținerea în „corzi” a fostului lider social-democrat

 

Deocamdată, procurorii DNA au repurtat o victorie importantă în războiul pe care se pare că i l-au declarat lui Liviu Dragnea. Însă aceasta nu este singura mișcare pe care au făcut-o sau pe care urmează să o facă în acest conflict.

Între sentința de la fond și contestația soluționată ieri, procurorii l-au trimis pe Liviu Dragnea în judecată în dosarul privind vizita pe care acesta a efectuat-o, în ianuarie 2017, în Statele Unite, pentru a participa la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București pe data de 17 mai 2021, iar, până în prezent, nu i-a fost alocat un prim termen de judecată.

Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a dezvăluit însă, într-un interviu acordat unei publicații apropiate, că lui Liviu Dragnea i se pregătește încă o trimitere în judecată. Este vorba despre celebrul dosar „Teldrum”, instrumentat încă de pe vremea lui Kovesi, de Carmen Alexandra Lăncrănjan, dosar care ar urma să fie finalizat, cel mai probabil, în toamnă.

 

×