x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gigi Becali a vrut să facă fabrică de medicamente în România

Gigi Becali a vrut să facă fabrică de medicamente în România

de Diana Scarlat    |    28 Ian 2021   •   07:56
Gigi Becali a vrut să facă fabrică de medicamente în România

Ivermectina este substanța farmaceutică ce a creat o adevărată isterie, în România, în ultimele trei zile. Faptul că este un medicament care se folosește și în tratamentul animalelor a creat confuzii, după ce s-a aflat că există și Ivermectină pentru tratamentele umane, în alte țări, iar medicamentul este folosit, de unii medici, în tratarea maladiei mondiale COVID-19. George Becali a avut ideea deschiderii unei fabrici de medicamente în România, inclusiv pentru a putea produce în țara noastră medicamentele folosite în alte state, dar a aflat că nu poate face acest lucru, pentru că îl împiedică legislația din țara noastră, chiar și în vreme de pandemie.

 

George Becali a-ncercat mai întâi să ceară aprobare pentru a importa medicamentele ieftine și eficiente în tratarea COVID-19, respectiv Arbidol și Ivermectină, din Rusia, țară în care pacienții bolnavi de COVID-19 sunt tratați încă de la începutul pandemiei cu aceste medicamente, iar rezultatele sunt foarte bune. A avut mai multe discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății, când ministru era Nelu Tătaru, iar reacțiile oficiale au fost favorabile importului de medicamente, ba chiar pentru producerea lor în România. Totul s-a stopat însă după alegeri, când autoritățile au blocat comunicarea și nu au mai dat aprobările necesare.

„Am încercat să aduc Arbidol, din Rusia, pentru a-i ajuta pe români, după ce s-a dovedit că medicamentul este foarte bun. Unele spitale din România deja îl foloseau, în martie și aprilie. Apoi l-au aprobat în protocol, dar a venit paradoxul: îl bagi în protocol, dar nu-l ai, iar atunci când îl primești, nu-i dai voie să intre în țară. Discutasem cu cei de la Ministerul Sănătății și cu un lanț de farmacii, să facem import și să-l dăm către farmacii fără adaos comercial, la prețul inițial, pentru a salva viețile oamenilor. Am luat aprobarea de la Ministerul Sănătății din Rusia. Urma să ne dea aprobare Ministerul Sănătății din România, să importăm și să le dăm farmaciilor la prețul de import. Apoi nu a mai răspuns nimeni la telefon, nu am mai putut să vorbim cu nimeni, la Ministerul Sănătății din România”, a explicat, pentru Jurnalul, George Becali.

 

Condiții imposibile pentru fabricare

Acesta a aflat și că nu poate face fabrică de medicamente în România, pentru a asigura medicamentele necesare în tratarea COVID-19. Ar dura zece ani doar procedura de obținere a aprobărilor pentru o persoană care ar vrea să deschidă o fabrică de medicamente în țara noastră, dar nici atunci nu ar putea să producă orice medicament, decât cu alte aprobări. George Becali intenționa să producă mai ales Arbidol și Ivermectină în țara noastră. „Am vrut să fac fabrica de medicamente, indiferent de costuri, chiar dacă nu aș câștiga nimic, pentru a-i ajuta pe români, dar am aflat că legislația are clauze imposibil de respectat. Se cer foarte multe testări suplimentare pentru medicamentele care se produc în România, chiar dacă în toată lumea sunt aceleași reguli: se ia substanța activă, se cumpără utilajele, care sunt aceleași în toată lumea, iar dozarea substanței se face conform indicațiilor. Măcar pentru perioada pandemiei aș fi vrut să pot fabrica în România Ivermectină și Arbidol. Cumpăram aparatul, care costă 100.000 de euro, cumpăram substanța activă și puteam să fac cinci milioane de pastile în zece zile. Dar nu putem face asta în România”, a mai spus Becali, pentru Jurnalul.

 

Ministerul Sănătății nu mai răspunde la telefon

Despre Ivermectină s-au spus foarte multe lucruri, în ultimele trei zile, după ce medicul român din SUA Ion Alexie a declarat, la Antena 3, că își tratează pacienții cu Ivermectină de uz uman, iar rezultatele sunt excepționale. FDA (Food and Drug Administration), agenția medicamentului din SUA, a aprobat Ivermectina de uz uman, anul trecut, iar medicii americani pot trata COVID-19 cu acest medicament, unde ei pot alege tratamentul. Legislația din SUA este diferită de cea din Europa, implicit și de cea românească. În țara noastră nu este aprobată Ivermectina pentru uz uman, iar UE nu a făcut până acum niciun demers pentru a introduce acest medicament în tratamentele COVID-19, deși chiar într-un raport al FDA se specifică faptul că rezultatele pozitive apar după primele 48 de ore.

Ministerul Sănătății din România a ignorat până acuma studiile medicale din statele în care se folosește acest medicament, iar la criza provocată de apariția veștilor despre beneficiile acestor tratamente oficialii au preferat să nu comenteze în niciun fel. Ivermectina pentru uz uman, în tratarea COVID-19, se folosește deja, cu succes, în mai multe țări, printre care SUA, America Latină, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, India, iar cu trei zile în urmă a fost aprobat și în Macedonia.

Ministerul Sănătății deja a dat undă verde începerii studiilor clinice cu Ivermectină și în România. Medicamentul ar putea fi aprobat, în curând și la noi.

 

În lipsa autorizațiilor, Ivermectina de uz uman și Arbidol nu se pot folosi în tratamentele din România, nu pot fi recomandate de medici și nu se pot cumpăra din farmacii.

 

Rusia folosește tratamentele cu Ivermectină de uz uman și Arbidol, la scară largă, în tratarea COVID-19, putându-se cumpăra și din farmacii, cu rețetă de la medic. În SUA se folosește doar de medicii care doresc să-l recomande pacienților.

×
Subiecte în articol: gigi becali ivermectină Arbidol