x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nord Stream 2: încep probele și problemele

Nord Stream 2: încep probele și problemele

de Dan Constantin    |    16 Sep 2021   •   07:00
Nord Stream 2: încep probele și problemele

Cel mai controversat proiect gazier din Europa - Nord Stream 2 - se apropie de momentul punerii în funcțiune. Probele mecanice la primul fascicul de conducte au început încă din 11 iunie, iar la sfârșitul săptămânii trecute au fost lansate pe traseul marin ultimele tronsoane din al doilea pachet de conducte. Pe piața europeană a gazelor în care prețurile s-au dublat, aprinzând fitilul unor crize politice, începerea livrărilor de gaze pe traseul Rusia-Germania ar fi semnalul unei calmări în pragul iernii. Problemele pentru Gazprom însă nu s-au încheiat, momentul tăierii panglicii la Nord Stream 2, a cărui capacitate anuală de transport este de 55 de miliarde de metri cubi, nu poate fi precizat.

 

Magistrala gazieră Nord Stream 2 are o lungime de aproape 1.200 de km, cele două fascicule de conducte fiind poziționate pe fundul Mării Baltice, făcând legătura directă între locul de producție, Rusia, cu Germania, cel mai mare consumator european de gaz natural din UE. Cele 55 de miliarde mc de gaz care pot fi livrate anual prin funcționarea la întreaga capacitate a proiectului acoperă aproape jumătate din cererea sporită de gaz natural a Uniunii Europene, estimată să crească în următorii ani cu 120 de miliarde mc. Pe site-ul oficial Nord Stream 2 este precizat că acesta „este un proiect complex care implică discutarea multor probleme, inclusiv securitatea energetică, protecția mediului, relațiile internaționale și dinamica pieței”. Anvergura tehnică și financiară a Nord Stream 2, în sine o realizare inginerească de înalt nivel, a fost estompată de conflictele politice generate de proiect care s-au aflat în ultimii ani pe agenda discuțiilor la nivel înalt între cancelariile europene, UE și Statele Unite. Ce va precumpăni acum: interesul pentru exploatarea investiției, cu efecte directe în scăderea prețurilor la gaz sau interesele contradictorii mereu stimulate de considerente geopolitice? 

 

Balet diplomatic pe conductă

„Acum este clar pentru toată lumea, inclusiv pentru adversarii Nord Stream 2, care s-au opus cu disperare construcției, că proiectul este pur și simplu imposibil de oprit. A sosit momentul să ne punem de acord asupra unor parametri rezonabili și reciproc avantajoși pentru funcționarea gazoductului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova. În prima linie a „frontului anti” se află Ucraina și Polonia, susținute de Statele Unite. Germania, principalul beneficiar al gazoductului, a reușit cu multă osteneală diplomatică să mai domolească din adversitatea SUA, negociind la Washington compensații pentru Ucraina. Baletul diplomatic s-a accelerat odată cu apropierea de final a construcției. Sâmbătă, 11 septembrie, premierul polonez s-a întâlnit cu Angela Merkel și ambii oficiali s-au angajat să nu se abată de la asigurările date Kievului că nu va fi diminuat tranzitul de gaz prin Ucraina, deci veniturile acesteia obținute din această activitate. La Kiev, și în republicile baltice, există teama că Rusia va folosi Nord Stream 2 ca armă geopolitică, adâncind dependența Europei de gazul rusesc. Gazprom a informat că poate expedia chiar în acest an 5,6 miliarde mc gaz până la sfârșitul anului. Livrările sunt condiționate de o serie de verificări tehnice privind siguranța gazoductului, dar și de obținerea licenței de funcționare de la autoritatea  de reglementare a energiei din Germania.

 

Trei luni de verificări

Cele două fascicule paralele de conducte sunt plasate pe fundul mării. Operațiile tehnice pentru curățarea conductelor și verificarea etanșeităților sudurilor sunt în curs, durata lor fiind estimată la trei luni. Pentru primul șir de conducte, probele începute în 11 iunie pot fi încheiate în septembrie. Ar urma o legare cu stațiile de pompare de pe maluri, așa-numita „sudură aurie” pentru a putea apropia decisiv momentul începerii umplerii conductelor cu gaz.

 

Cine dă OK-ul de siguranță?

Operațiile tehnice nu pot fi grăbite excesiv din considerente de securitate, pericolul de explozie nefiind de neglijat. Un incident tehnic de amploare poate compromite proiectul și amâna punerea efectivă în funcțiune. De aceea sunt angajate companii specializate de consultanță tehnică, independente față de constructor, care să certifice calitatea și implicit siguranța lucrării. Aici apare o primă problemă. Fosta administrație Trump a instituit sancțiuni pentru firmele care colaborează cu Gazprom. În consecință, companiile de consultanță s-au retras pentru a evita intrarea lor pe lista neagră, deși Statele Unite  au renunțat tacit, sub administrația Biden, să aplice sancțiuni pentru Nord Stream 2. În Congresul american, republicanii critică însă poziția tolerantă a administrației Biden. Gazprom nu a precizat dacă a fost angajat consultantul tehnic, pe site-ul oficial fiind doar un anunț pentru cerere de ofertă.

 

Litigii în curs și avizări în Germania

În paralel cu lucrările exclusiv tehnice premergătoare punerii în funcțiune, o luptă acerbă se dă în instanțe pentru stabilirea condițiilor juridice în care este plasat Nord Stream 2. Sunt în curs litigii și arbitraje cu privire la modificări ale Directivei UE privind gazele (2019/692). La Curtea Superioară din Dusseldorf este un recurs la cereri de derogare și acțiunea  în anulare referitoare la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (cauza C-348/20P). Un recent conflict juridic se află în atenție după ce instanța europeană a constatat că legile naționale germane în domeniul energiei nu aplică normele UE privind gazele și nu acordă independență autorității de reglementare. Pe rol se mai află și procedura de arbitraj pentru încălcarea Tratatului privind Carta Energiei de către UE. Pe acest fond de interpretări și lupte juridice, Autoritatea de reglementare a energiei din Germania - Bundesnetzagentur - trebuie să clarifice proprietatea conductei și condițiile de operare în conformitate cu reglementările UE. Potrivit pragmatismului german autoritatea de reglementare poate da și o autorizație provizorie de funcționare dacă prețurile ridicate la gaz și nivelul redus al stocurilor amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

 

Angela Merkel și Vladimir Putin au parafat o alianță ruso-germană a gazelor, întărită de Nord Stream 2

×
Subiecte în articol: nord stream 2 gazprom vladimir putin