x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pregătiți-vă! Vine o nouă explozie a prețurilor la energia electrică. Statul crede că nu plătim destul: scumpește două taxe pe energie!

Pregătiți-vă! Vine o nouă explozie a prețurilor la energia electrică. Statul crede că nu plătim destul: scumpește două taxe pe energie!

de Adrian Stoica    |    26 Oct 2021   •   07:10
Pregătiți-vă! Vine o nouă explozie a prețurilor la energia electrică. Statul crede că nu plătim destul: scumpește două taxe pe energie!

În timp ce Guvernul demis nu știe ce artificii să mai facă pentru a tempera creșterea facturilor la energia electrică pentru consumatori,  o nouă avalanșă de creșteri ale prețurilor este așteptată în perioada imediat următoare. De această dată nu vorbim despre o majorare generată de jocurile pe bursă, care vor continua și anul viitor, ci despre o creștere a facturilor cauzată de mărirea taxelor care intră în componență prețului energiei electrice. Balul ar urma să fie deschis de taxa de cogenerare de înaltă eficiență, care se va majora cu 47% de la 1 noiembrie. Urmează apoi creșterea impactului certificatelor verzi, care va urca de la 13 la 14,5 euro/MWh. Nu în ultimul rând, tot de la începutul anului viitor vor fi majorate consistent tarifele de transport, distribuție, de servicii de sistem etc. pentru o serie de companii, creșterea estimându-se să fie de câteva zeci de procente. 

 

Deși taxa de cogenerare de înaltă eficiență ar fi trebuit să dispară de anul viitor, ea nu numai că nu este eliminată, dar și crește. Potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de la 1 noiembrie valoarea acestei taxe ar urma să crească. Concret, se propune ca valoarea ei să se majoreze cu 47%, adică de la 19 lei/MWh (cu TVA inclusă), la 30 de lei/MWh. Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență în scopul creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie pe piața de energie din România. Asta scrie la lege, dar în realitate banii strânși din această taxă nu au ajutat sistemul energetic să devină mai eficient, pentru că ei s-au dus, în cea mai mare parte, pe subvenționarea energiei termice. 

 

Am plătit și nu ne-am ales cu nimic

Taxa se plătește din 2011, iar până anul trecut din ea se colectaseră aproape două miliarde de euro. Directiva Europeană care a stat la baza introducerii acestei taxe prevedea ca din banii astfel strânși să fie subvenționată dezvoltarea de centrale de cogenerare cu randamente de 75-80%, respectiv centrale în care costurile cu combustibilul se reduc de 2,5 ori, permițând astfel posibilitatea reală de scădere a prețului energiei electrice și energiei termice. „După 10 ani de taxat consumatorii pentru a investi în construcția unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență, rezultatul este că nu avem nicio centrală de înaltă eficiență în România”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației România Inteligentă. Astăzi, România a ajuns să importe cantități-record  de energie electrică, iar sistemul centralizat de termoficare să fie la pământ.

 

9 milioane de consumatori casnici plătesc taxa de cogenerare de înaltă eficiență și certificatele verzi

 

Ar putea apărea încă o taxă de cogenerare 

România a solicitat deja Comisiei Europene aprobarea pentru o nouă schemă de bonusare a  energiei în cogenerare de înaltă eficiență. Ea ar urma să vizeze doar construcția de noi centrale electrice și termice, dar valoarea ei ar putea fi mult mai mare decât cea actuală, având în vedere noile condiții impuse de politica Green Deal. Vorbim aici despre eliminarea aproape în totalitate a emisiilor de noxe, iar pentru atingerea acestei ținte valoarea investițiilor va fi foarte mare, fiind nevoie și de instalații pentru captarea CO2. 

 

Crește și valoarea certificatelor verzi

 

De la începutul anului viitor ar urma să crească și impactul certificatelor verzi în factura de energie electrică, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere de ANRE. Proiectul stabilește că impactul certificatelor verzi va crește de la 13 euro/MWh, la 14,5 euro/MWh. Această creștere  este asumată prin veche Lege 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile prin mecanismul certificatelor verzi, care stabilea nivelul de 14,5 euro/MWh. Practic, impactul va fi o creștere a prețului energiei electrice de la circa 6,4 bani/KWh, la 7,2 bani/kWh. 

 

 

Autoritățile invocă respectarea legii doar când le convine

Pentru a majora valoarea certificatelor verzi, ANRE invocă Legea 220/2007. Totuși, ținând cont că România se află într-o situație excepțională provocată de creșterea fără precedent a prețul energiei, cei de la ANRE ar fi putut să propună  Guvernului modificare în regim de urgență a acestei legi pentru eliminarea unei presiuni suplimentare asupra facturilor. Ar fi fost o solicitare acoperită de practica recentă a Guvernelor României, care respectă legea doar dacă vor. Să le aducem aminte șefilor de la ANRE, care sunt plătiți lunar cu peste 10.000 de euro, că Guvernul Orban a refuzat să majoreze pensiile anul trecut, deși exista o lege votată de Parlament în acest sens încă din 2019. Să le mai spunem că nici Guvernul Orban și nici Guvernul Cîțu, cum de altfel nici precedentele guverne, nu au alocat 6% din PIB pentru învățământ, deși erau obligate prin lege să acorde acest procent. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește cercetarea, care ar fi trebuit să primească 2% din PIB, dar nu a primit. În timp ce toate guvernele au invocat o situație excepțională pentru încălcarea legii, cum ar fi sărăcia bugetului, ANRE a refuzat să ia în calcul invocarea unei situații excepționale, sărăcia populației, pentru a amâna creșterea valorii certificatelor verzi.

 

Începe o nouă perioadă de reglementare, vin noi majorări

De la 1 ianuarie începe o nouă perioadă de reglementare de 5 ani pe piața energiei, care va veni cu majorări consistente de tarife pentru companii care au tarife reglementate.  Practic, din 5 în 5 ani, ANRE împreună cu aceste companiile din piață analizează situația realizării fluxului de numerar (cash-flow), iar în cazul în care este sub nivelul stabilit, ANRE le va majora acestora tarifele în următorul ciclu de reglementare. Cum companiile se află astăzi în această situație, de anul viitor este de așteptat o majorare consistentă a tarifelor de transport și  distribuție a energiei electrice, a tarifelor pentru servicii de sistem etc. Pentru că toate intră în componența prețului la energia electrică, este de așteptat ca influența lor în factură să fie destul de consistentă.

 

Din ce este compus prețul energiei electrice furnizate consumatorilor

- Energia activă -  cuprinde costul de achiziție și costurile de furnizare;

- Costurile pentru transport - Tariful aferent serviciului de transport al energiei electrice este reglementat prin lege și stabilit prin ordin ANRE;

- Tariful pentru serviciile de sistem - Reflectă costurile Transelectrica cu menținerea nivelului de siguranță în funcționarea sistemului energetic. Este tarif reglementat prin lege și stabilit prin ordin ANRE;

- Costurile de distribuție - Reprezintă tariful aferent nivelului de tensiune la care este alimentată casa ta: de joasă tensiune (JT) sau medie tensiune (MT) și de zona de distribuție în care locuiești. Este tarif reglementat prin lege și stabilit prin ordin ANRE;

- Contribuția pentru cogenerare - Cogenerarea este o taxă reglementată, ce apare ca poziție separată pe factură, iar valoarea ei este stabilită prin ordin ANRE;

- Certificate verzi - Facturarea certificatelor verzi către toți clienții de electricitate este stabilită de Legea 220/2007 pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile; 

- Acciză - Este o taxă impusă de stat, iar pentru electricitate plata ei se face prin factura de consum;

- TVA - la toate acestea se aplică taxa pe valoarea adăugată, care este de 19%.

×