x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Primăria Constanța a prevăzut totul: tragi de fiare de 400.000 setul, te odihnești pe bănci de 3.000 bucata

Primăria Constanța a prevăzut totul: tragi de fiare de 400.000 setul, te odihnești pe bănci de 3.000 bucata

de Ion Alexandru    |    02 Iun 2023   •   08:00
Primăria Constanța a prevăzut totul: tragi de fiare de 400.000 setul, te odihnești pe bănci de 3.000 bucata

Primăria Municipiului Constanța, condusă de edilul liberal Vergil Chițac, a finalizat, la mijlocul lunii trecute, o achiziție care vizează înlocuirea mobilierului stradal din oraș, achiziție care scoate din bugetul instituției peste 1,3 milioane de euro. Printre obiectele cumpărate se numără și trei ansambluri pentru exerciții fizice și fitness în aer liber, care costă câte 78.471 de euro.

 

De asemenea, au fost cumpărate 800 de coșuri de gunoi stradale cu 3.358,2 lei bucata, precum și 1.000 de bănci cu spătar. Două dintre loturi au ajuns la o companie care, în aprilie, a furnizat și Primăriei Municipiului Timișoara coșuri de gunoi la un preț care depășește valoarea salariului minim pe economie fiecare. Celelalte două loturi au ajuns la o companie din Capitală, abonată, în ultimii trei ani, la contractele Primăriei Constanța.

Campania de remobilare a străzilor de la malul Mării Negre a fost demarată în 11 septembrie 2022, moment în care Primăria Municipiului Constanța, condusă de liberalul contraamiral Vergil Chițac, a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț potrivit căruia intenționează să contracteze „mobilier urban”, în baza unui acord împărțit în patru loturi. Conform acestui anunț, „Municipiul Constanța derulează programul de dezvoltare urbană integrată, prin îmbunătățirea mediului de viață al cetățenilor și turiștilor, atât în contextul corelării acestora cu programele regionale, naționale și internaționale, dotarea cu mobilier urban de calitate a tuturor zonelor municipiului, reprezentând unul dintre obiectivele specifice ale investiției”.

Concret, primul lot al acestui contract vizează achiziția unui ansamblu de mobilier urban pentru activități fizice și fitness. Al doilea lot constă în achiziția de coșuri de gunoi stradale cu scrumieră. Iar loturile al treilea și al patrulea constau în bănci de odihnă cu spătar, tipul 1, pentru parcuri, zone de agrement sau alte spații publice, respectiv în bănci de odihnă cu spătar, tipul 2, pentru aliniamentul arterelor de circulație principale, secundare și de cartier.

Pentru întreaga achiziție, Primăria Municipiului Constanța a pus la bătaie, de la bugetul propriu, 5.770.613 lei fără TVA, adică la 6.867.029,47 lei cu TVA inclusă.

 

Culturism în aer liber, la costuri de 1,27 milioane de lei

 

Pentru primul lot, care constă, așa cum am arătat mai sus, în ansambluri de mobilier urban pentru activități fizice și fitness, autoritatea contractantă a anunțat un buget de investiții de 1.074.363 de lei fără TVA, respectiv de 1.278.491,97 lei cu TVA inclusă. Conform caietului de sarcini, „la nivelul municipiului Constanța s-a identificat necesitatea completării cu mobilier urban destinat activităților fizice și fitness în aer liber, cu unul nou de calitate superioară și design deosebit”. Iar intenția era de a cumpăra trei astfel de ansambluri, compuse din câte o structură centrală, pe care să fie fixate aparatele pentru exerciții fizice, cu tot cu accesorii. 

Aceste accesorii constau în scaune romane, crampoane, planșee înclinate, planșee orizontale, bare vertical, rulouri lombare, spaliere, scări transversal de antrenament și inele TRX pentru tracțiuni. Fiecare dintre aceste trei ansambluri va fi iluminat cu două elemente LED, cu întrerupător ajustabil temporizat, un panou silat, baterie și cutie electrică.

Acest lot a fost scos la licitație, fiind primite două oferte admisibile. Iar, la data de 18 mai 2023, Primăria Constanța a încheiat contractul cu SC Info Service & Computers SRL, pentru un preț final de 1.153.534,8 lei cu tot cu TVA. Ceea ce înseamnă că, pentru fiecare astfel de ansamblu, primăria condusă de Vergil Chițac plătește 384.511,6 lei (78.471,8 euro).

 

Aceeași firmă și-a adjudecat și un lot de bănci

 

SC Info Service & Computers SRL, care și-a adjudecat acest lot, este, totodată, câștigătorul lotului al treilea al aceluiași contract. Este vorba despre achiziția a 500 de bănci de odihnă, tipul 1, pentru care municipalitatea a pus la bătaie un buget estimat inițial la 1.215.000 de lei fără TVA, adică 1.445.850 de lei cu TVA inclusă.

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, Primăria Constanța dorea să contracteze 500 de astfel de bănci, în lungime de 1,8 metri, cu picioare și cotiere confecționate din fontă tratată, prevăzute cu șase rigle din lemn tropical pentru șezut și spătar, cu așezare pe o centură de beton. Și pentru acest lot a fost organizată o licitație deschisă, unde s-au înscris două oferte. La 18 mai, a fost aleasă aceeași companie SC Info Service Computers SRL, căreia autoritatea contractantă i-a atribuit afacerea pentru 1.294.125 de lei cu TVA inclusă. Ceea ce înseamnă că, pentru fiecare astfel de bancă, Primăria Municipiului Constanța plătește firmei în cauză câte 2.488,25 de lei (528,2 euro).

 

 

Furnizorul, contractat și de primăria condusă de Dominic Fritz

 

Compania care livrează instituției conduse de liberalul Vergil Chițac cele trei ansambluri pentru fitness și cele 500 de bănci descrise mai sus este una și aceeași cu cea contractată, tot anul acesta, de o altă primărie celebră, pentru furnizarea de coșuri de gunoi. Este vorba despre Primăria Municipiului Timișoara, condusă de USR-istul Dominic Frtitz (FOTO) care, cu o lună înainte, a achiziționat 240 de coșuri de gunoi de culoare neagră, având exteriorul confecționat din polietilenă turnată de densitate medie, stabilizată UV, și care să aibă patru zone de afișaj. Afacerea a fost parafată la data de 26 aprilie 2023, Primăria Municipiului Timișoara a încheiat cu SC Info Services Computers SRL, din Sectorul 1 al Capitalei, contractul nr. 41/2023, la o valoare finală de 540.000 de lei fără TVA, respectiv de 642.600 de lei cu TVA. În acest sens, un singur coș de gunoi cumpărat de primăria lui Dominic Fritz a ajuns ajunge să coste 2.677,5 lei (546,42 de euro), mai mult decât un salariu minim net, care este de 1.898 de lei în România.

SC Info Services & Computers SRL, societatea care și-a adjudecat acest contract, este o companie înființată în anul 2005, deținută, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de doi cetățeni libanezi, pe nume Wael Cherry și Nabil Cherry. Firma este cunoscută cu mai multe afaceri derulate cu instituții publice ale statului, în ultimii ani, dintre care trei ies în evidență. Un prim astfel de contract este cel încheiat la 8 octombrie 2022 cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și pentru Probleme Speciale, care a contractat firma în cauză pentru furnizarea, proiectarea, instalarea, configurarea și programarea unei instalații de detecție, semnalizare și alarmare a incendiilor, în valoare de 116.840,34 de lei fără TVA. Apoi, la 12 iunie 2020, firma a primit de la Administrația Prezidențială un contract de 557.068,32 de lei fără TVA, pentru lucrări de reabilitare a sistemului de detecție, semnalizare și avertizare la incendii. Iar al treilea contract este cel din 14 iulie 2022, când Ministerul Mediului a contractat lucrări de modernizare a infrastructurii rețelei de date, pentru suma de 901.064,73 de lei fără TVA.

 

 

Mai scump decât la Timișoara. La Constanța, se montează coșuri de gunoi cu 685,3 euro bucata

 

Iar seria cumpărăturilor făcute de Primăria Municipiului Constanța nu s-a încheiat aici. Tot din anunțul de participare citat, mai aflăm că instituția a pus la bătaie un buget de 2.288.000 de lei fără TVA, adică 2.722.720 de lei cu TVA inclusă, pentru achiziția de coșuri de gunoi cu scrumieră. 

Mai exact, este vorba despre 800 de coșuri de gunoi stradale, prevăzute cu scrumieră, cu capacitatea de 80 de litri fiecare, care trebuia să fie fabricate din polietilenă cu grosimea de 4 milimetri și cu alte elemente care să nu ruginească și care să nu necesite vopsire.

Primăria susține, în caietul de sarcini, că, „la momentul actual, se impune înlocuirea coșurilor de gunoi deteriorate, vandalizate sau învechite cu unele noi, de calitate superioară și design integrat amenajărilor urbane existente”. 

La licitația deschisă organizată în vederea atribuirii acestui lot, a fost primită o singură ofertă. Iar, la data de 19 mai 2023, Primăria Constanța a încheiat cu SC Megastol Energy SRL București contractul nr. 98707/2023, în valoare finală de 2.257.600 de lei fără TVA, respectiv de 2.686.544 de lei cu TVA inclusă. Practic, prețul fiecărui coș de gunoi cumpărat se ridică la 3.358,2 lei cu TVA (685,3 euro), Primăria condusă de Vergil Chițac depășind, astfel, până și prețul plătit cu o lună înainte, companiei SC Info Service & Computers SRL, de primăria condusă de Dominic Fritz.

 

Afaceri cu repetiție

 

Megastol Energy SRL și-a adjudecat și al patrulea lot al contractului, constând în 500 de bănci de odihnă cu spătar, tip 2. Inițial, autoritatea contractantă a anunțat, pentru acest lot, un buget maxim estimat la 1.193.250 lei fără TVA, adică 1.419.967,5 lei cu TVA inclusă. De această dată, la licitația deschisă organizată, au fost primite trei oferte admisibile și o a patra inacceptabilă.

La data de 19 mai, a fost încheiat și acest contract adjudecat de Megastol Energy SRL, pentru un preț final negociat de 1.100.750 de lei cu TVA inclusă. Astfel, fiecare dintre cele 500 de bănci costă municipalitatea câte 2.201,5 lei (449,3 euro).

Trăgând linie, cele două loturi adjudecate de SC Info Service & Computers SRL însumează 2.447.659,8 lei cu TVA, iar cele două loturi adjudecate de SC Megastol Energy SRL se ridică la 3.787.294 de lei cu TVA. În total, toată afacerea costă bugetul Primăriei Municipiului Constanța suma de 6.234.853,8 lei cu TVA (1.272.439,6 euro).

De altfel, Megastol Energy SRL nu se află la primul contract parafat cu instituția condusă de Vergil Chițac. Conform SEAP, societatea a mai primit, în 20 octombrie 2020, un contract de 799.000 de lei fără TVA pentru furnizarea unui alt lot de bănci de odihnă. Apoi, în 9 iulie 2021, firma în cauză a livrat alte coșuri de gunoi de capacitate mare, în valoare de 1.171.600 de lei fără TVA. Recent, pe 6 februarie 2023, compania a mai încheiat cu Primăria Municipiului Constanța un contract de 802.000 de lei fără TVA, pentru achiziția și montarea de coșuri stradale de gunoi în două fracții.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Megastol Energy SRL este deținută de omul de afaceri Valeriu Duțu.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×