x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Profesorul Beuran revine în postul de la „FLOREASCA”

Profesorul Beuran revine în postul de la „FLOREASCA”

de Dan Constantin    |    17 Iun 2021   •   07:40
Profesorul Beuran revine în postul de la „FLOREASCA”

Profesorul Mircea Beuran, demis abuziv de la conducerea Secției de Chirurgie a Spitalului Floreasca, urmează să fie integrat în post, administrația unității medicale fiind obligată, prin decizie executorie, să-l despăgubească. Se încheie astfel unul din episoadele cele mai josnice din lucrarea „demolarea vârfurilor medicinei românești” declanșate în mandatul de tristă amintire al ministrului Vlad Voiculescu, sprijinit de un mecanism de manipulare și falsificare a adevărului.

 

La finalul anului 2019, în 22 decembrie, o știre „bombă” scurtcircuitează programele de știri: la Spitalul de Urgență Floreasca s-a produs un incendiu în timpul unei operații! Informația rapidă anunță că intervenția chirurgicală era condusă de profesorul Mircea Beuran, șeful secției. Apar apoi titlurile bombastice - Beuran incendiază pacienții, Beuran dă foc pacientului în timpul operației ș.a.m.d. Un denunțător de profesie cu imunitate parlamentară alimentează campania de denigrare a profesorului cu detalii livrate de un brancardier, care ar fi asistat la episodul dramatic. Imediat, Ministerul Sănătății, condus atunci de Vasilică V. Voiculescu, amplifică problema și vrea să-și arate mușchii prin eliminarea unui chirurg celebru, care mai avea și „vina” unui mandat ministerial într-o guvernare PSD. Conducerea Spitalului Floreasca, aflată atunci într-o formulă provizorie, intră în jocul politic al ministerului și se „stabilizează” în post prin concedierea lui Mircea Beuran. Șefia de secție astfel vacantată lasă loc liber și pentru a rezolva câteva probleme de invidii profesionale și orgolii din interiorul Spitalului Floreasca. O comisie de anchetă trimisă de la minister, condusă de un medic veterinar, pune și ea ștampile ilegale de vinovății inventate în acest caz.

 

PROFESORUL EXPLICĂ INCIDENTUL

Profesorul Beuran a dat explicații publice asupra nefericitului eveniment. Un amănunt esențial în judecarea responsabilităților este că izbucnirea accidentală a focului s-a produs când Beuran nu se afla în sala de operație. „Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul într-o altă sală”, a precizat chirurgul în cadrul unui larg interviu la Antena 3. Nu s-au dovedit adevărate nici așa-zisele încercări de mușamalizare a incidentului sau de încălcare a protocoalelor de către șeful de secție, care ar fi justificat concedierea. 

 

Instanțele fac dreptate

Mircea Beuran atacă în instanță decizia de concediere. În noiembrie 2020, Tribunalul București obligă Spitalul Floreasca la despăgubirea medicului Beuran cu salariile de care ar fi beneficiat timp de cinci luni ca șef al Secției chirurgie și anulează decizia de demitere din 6 ianuarie 2020 emise de pârât. În apel, decizia este din nou favorabilă profesorului Mircea Beuran. Secția civilă a Tribunalului Ilfov notează în comunicarea publică din 14 iunie a deciziei din dosarul  16151/3/2020:

„Admite cererea. Anulează Decizia nr. 1468/12.06.2020. Dispune reintegrarea reclamantului în postul și funcția deținută anterior concedierii. Obligă pârâta să plătească reclamantului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate, de la data concedierii și până la data reintegrării efective. Decizia este executorie”.

 

×