x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Dispărutul Elan se dă victimă a antisemitismului

Dispărutul Elan se dă victimă a antisemitismului

de Petru Zoltan    |    05 Mar 2014   •   22:44
Dispărutul Elan se dă victimă a antisemitismului
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Controversatul om de afaceri Elan Schwartzenberg se consideră o victimă politică în România, dar şi ţinta unor atacuri cu caracter antisemit. “Coşmarul meu este cauzat 50% de antisemitism şi 50% de bătălia murdară, pur politică pentru controlul staţiei TV şi al intereselor financiare, în aşteptarea alegerilor generale din noiembrie”, îşi începe pledoaria fostul proprietar al postului de televiziune Realitatea TV, Elan Scharzenberg, pentru publicaţia European Jewish Press. În schimb, nu scoate nici o vorbă despre dispariţia lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, pe vremea când acesta era şeful Fiscului. Între Blejnar şi Schwartzenberg erau strânse legături pe care procurorii vor să le aprofundeze în cazul unor infracţiuni grave de care sunt bănuiţi cei trei. Căutat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, afaceristul româno-israelian a dispărut subit din România, pe la finalul anului 2013. Nimeni nu ştia unde s-a ascuns. Până când a apărut în public, la o manifestare inclusă în programul preşedintelui Traian Băsescu, aflat în vizită în Israel. 
_______________________


Şeful de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta, a dispărut de aproape doi ani. Îl mai caută cineva?

Publicaţia European Jewish Press îl prezintă pe Elan Schwartzenberg ca pe un om de afaceri şi filantrop româno-israelian, care a deţinut o companie media în propritetatea căreia se afla şi o staţie de televiziune (n.r. ­ Realitatea TV) înainte ca aceasta să falimenteze şi care a fost pus sub acuzare în decembrie pentru presupusă fraudă şi evaziune fiscală. “În 2012, România a trecut prin câteva schimbări politice şi în numai 12 luni am devenit un duşman real pentru aproape toţi politicienii din ţară, în special pentru cei care sunt acum la putere”, îşi continuă cuvântarea Schwartzenberg, în publicaţia cu pricina. Publicaţia menţionează că Schwartzenberg a avut un “un istoric lung şi public în lupta contra antisemitismului din România”, unde s-a opus europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor, dar şi ministrului Dan Şova, care a făcut declaraţii de negare a Holocaustului. “În spatele uşilor închise, au promis să mă distrugă”, menţionează Schwartzenberg, care mai spune că a pierdut controlul asupra televiziunii Realitatea TV în 2012, când “politicienii şi PSD aflat la putere au decis că s-au saturat de mine”. Legat de dispariţia lui Codruţ Marta, unde procurorii îl aşteaptă pe Elan Schwartzenberg să ofere mai multe detalii, nu a suflat nici o vorbă. Însă acesta a spus că avocatul său, David Shimron, i-a solicitat şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, o întâlnire cu autorităţile române pentru a le prezenta “dovezi care să sprijine nevinovăţia lui şi pentru a pune capăt acuzaţiilor care i se aduc”. Dar Kovesi a refuzat.

Dispariţie misterioasă
Codruţ Alexandru Marta a fost omul care ştia toate încrengăturile de afaceri ale şefului său, Sorin Blejnar, dar şi pe cele ale prietenului şi naşului său, Elan Schwartzenberg. Întâmplarea face că Marta a dispărut pe 21 mai 2012 de lângă sediul televiziunii Realitatea TV din Bucureşti, patronată atunci de Schwartzenberg. Ultima persoană cu care s-ar fi întâlnit a fost Schwartzenberg. Interesant, dispariţia lui Marta a fost anunţată pe 25 mai de soţia sa, Andreea Marta, pe care a cunoscut-o tot prin intermediul lui Schwartzenberg. După alte trei zile, ofiţerii de la Direcţia de Investigaţii Criminale, coordonaţi de un procuror, au audiat zeci de persoane, printre care Sorin Blejnar, dar şi Elan Schwartzenberg. Apoi s-a aşternut tăcerea. Pe filiera grupării Monaco, s-au făcut conexiuni cu dosarul Marta ­ Blejnar. “Rocada Kovesi ­ Morar şi dosarul «Marta ­ Blejnar» îi cam umplu somnul lung de coşmaruri lui Crin. Procurorii favoriţi ai Europei au ordin să stoarcă tot ce pot din filiera Grupul de la Monaco – Dragoş Dobrescu – Marta – Rareş Mănescu – Antonescu. Cheia e Dragoş Dobrescu, de obicei caracterizat drept un discret om de afaceri şi la fel de discret finanţator principal al lui Rareş Mănescu”, scriau Caţavencii în luna octombrie 2011.

Întâlnire eşuată
În ianuarie 2014, preşedintele României a făcut o vizită în Israel. Atunci, pentru prima dată Elan Schwartzenberg şi-a făcut apariţia în public, la o manifestare inclusă în programul preşedintelui român. Întâlnirea nu a mai avut loc din cauza schimbării programului lui Traian Băsescu în ultimul moment. Apariţia lui surprinzătoare lasă loc multor speculaţii, făcându-se conexiuni între afacerile lui cu petrol şi recentul scandal Băsescu ­ Gazprom. Elan şi Marta sunt stânjenitori pentru anchetarea lui Blejnar, personaj cu multiple conexiuni la Cotroceni, inclusiv cu Traian Băsescu şi cu şeful Comunităţii de Informaţii, Adrian Moldovan, care este naşul de cununie al fostului şef al ANAF.

×
Subiecte în articol: elan schwartzenberg