x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românii sunt vânați de angajatorii din vestul Europei, pentru sclavie

Românii sunt vânați de angajatorii din vestul Europei, pentru sclavie

de Diana Scarlat    |    11 Feb 2025   •   07:40
Românii sunt vânați de angajatorii din vestul Europei, pentru sclavie

Săptămâna trecută, poliția spaniolă a eliberat 52 de români folosiți ca sclavi.

Intervenția a fost făcută în urma unui anunț, dar din momentul eliberării nu se mai știe nimic despre situația acestor cetățeni. Ministerul Afacerilor Externe nu știa nimic despre situația respectivă, ieri, la 5 zile după intervenția autorităților din Spania. Doar asociația FADERE care apără drepturile românilor din Diaspora a comunicat despre situația acestora. În Spania, fenomenul este cunoscut, iar Poliția intervine de câte ori se fac reclamații, dar nefiind și un sprijin din partea României, acești oameni eliberați trebuie să se descurce singuri să ajungă acasă.

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a anunțat, joia trecută, că 52 de români au fost eliberați dintr-o rețea de exploatare prin muncă în Spania. Conform Poliției spaniole, aceștia erau ținuți în condiții inumane și obligați să muncească în schimbul unor salarii derizorii, fiind ademeniți cu promisiuni false de locuri de muncă bine plătite, a comunicat asociația.

Presa spaniolă a anunțat că muncitorii români au fost aduși în Spania prin intermediul unor anunțuri online de angajare. Li s-au promis salarii mari, transport gratuit, cazare decentă și condiții de lucru avantajoase, dar realitatea a fost cu totul alta. 

Modul de operare în aceste cazuri este același, în toate țările unde românii sunt folosiți ca sclavi, iar Poliția știe cum procedează angajatorii care profită de lipsa de cunoștințe a oamenilor. 

Li s-au confiscat documentele, au fost cazați în barăci insalubre și au fost supuși la muncă forțată, fiind plătiți sub salariul minim. Mai mult, aceștia erau amenințați cu violența în cazul în care ar fi încercat să reclame abuzurile. 

„Cei care ajung în sclavie semnează contracte în autocar, nu le citesc, nu le înțeleg și le semnează. Apoi li se confiscă actele și telefoanele. Am cerut Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni să finanțeze ajutorul real pentru români, dar mi-au spus că ei se ocupă de cultură, nu de asistență juridică. Oamenii aceștia nu înțeleg piramida nevoilor”, a explicat, pentru Jurnalul, Daniel Tecu, președintele FADERE. 

Este nevoie de măsuri urgente

Asociația FADERE solicită Guvernului României să ia măsuri urgente pentru a proteja drepturile muncitorilor români care lucrează temporar în străinătate. Printre acestea, se numără crearea unor centre de asistență juridică în țările cu o prezență semnificativă de muncitori români, care să ofere consultanță și sprijin juridic victimelor exploatării. S-ar putea lansa o linie telefonică unică (Tel verde) la care oricine să poată suna, dar și centre de asistență juridică la consulate. Până acum, statul român nu a făcut nimic.

„România nu este o țară obișnuită, cu o diasporă obișnuită. Fiecare european are dreptul de ședere și de lucru în altă țară europeană, dar asta nu se aplică în Spania. În 2016 s-a dat o directivă europeană prin care un român care lucrează în străinătate să fie obligatoriu plătit ca în țara respectivă, chiar dacă lucrează pentru o firmă din România”, mai spune președintele asociației.

Li se cere să muncească 15 ore pe zi

Daniel Tecu a mai explicat că și în țări ca Italia, Anglia și Germania se întâmplă frecvent aceste lucruri. Cei care fac astfel de abuzuri efectiv vânează cetățeni români, pentru că pe piața neagră sau gri a forței de muncă se știe că românii acceptă mai ușor condițiile de sclavie și nu-i apără nimeni.

„Sunt foarte mulți români abuzați, oameni care mă sună și-mi spun. La bază nu este faptul că respectivii sunt neștiutori, ci faptul că sunt români. Există o tendință a angajatorilor din străinătate să abuzeze și chiar mie mi s-au lăudat astfel de angajatori că românii sunt cei mai buni angajați, pentru că acceptă să muncească 15 ore pe zi, pentru foarte puțini bani”, mai spune Tecu.

Au dispărut fără urmă

În cazul celor 52 de români eliberați din sclavie joia trecută nu se știe încă nimic. Ar fi trebuit să li se ofere cazare sau un autocar, pentru a pleca spre România, dar de la biroul de presă al MAE am aflat, ieri, că nu se știa nici despre existența acestei situații.

Nici autoritățile spaniole nu au oferit informații după eliberarea românilor. „Nici măcar nu ne lasă să aflăm ce se întâmplă cu acești oameni. Nici autoritățile din România nu au făcut nimic. Ar trebui să li se plătească un hotel sau un autocar și să fie ajutați să revină în țară. Voi încerca să-i ajut eu, cum pot, dar MAE putea să facă ceva, până acum. Nu am văzut niciun comunicat din partea MAE”, spune președintele FADERE.

×
Subiecte în articol: romani sclavi Spania abuz