x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România, țara gunoaielor, ajunge la postul Al Jazeera

România, țara gunoaielor, ajunge la postul Al Jazeera

de Adrian Stoica    |    27 Aug 2021   •   07:00
România, țara gunoaielor, ajunge la postul Al Jazeera
Sursa foto: Sursa: Hepta

Un munte de gunoaie ignorat de autorități de mai bine de 10 ani și prezentat la televiziunea Al Jazeera ne-a adus în atenția întregii lumi. Deșeurile de pietriș și moloz de la construcții, amestecate cu deșeuri din plastic, cu gunoaie menajere și industriale s-au depus strat după strat în toți acești ani, creând noi forme de relief la marginea Bucureștiului. Cu toate acestea autoritățile se declară surprinse de existența lor când sunt întrebate de corespondentul Al Jazeera. În ultimii ani, România și Bulgaria au devenit destinații țintă ale importurilor ilegale de deșeuri, de multe ori mafia deșeurilor fiind protejată chiar din interior, recunosc oficialii români.

 

Noul director al Agenției Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, declară că nu știa nimic de toate acestea, deși cu câteva săptămâni în urmă a avut loc o prăbușire a munților de gunoaie, mirosurile pestilențiale revărsându-se în suburbiile Bucureștiului. Depozitarea ilegală a deșeurilor a devenit o problemă uriașă pentru multe țări din întreaga lume, pe această listă regăsindu-se și România, se arată în materialul difuzat de Al Jazeera miercuri. 

 

Tupeul clanurilor, amenințări pe față

 

Oficialii au declarat pentru televiziunea cu sediul în Qatar că grupurile de criminalitate organizată au legături puternice în interiorul României, care permit aruncarea acestor deșeuri, multe dintre ele fiind deșeuri toxice. Mai mult, președintele Agenției Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, spune că de multe ori cei care sunt implicați în lupta împotriva mafiei deșeurilor sunt amenințați, iar familiile celor care încearcă să semnaleze corupția care permite transformarea României în tomberonul Europei sunt expuse în acest context.

 

 Portul Constanța, o destinație de referință

 

La mijloc este vorba despre contracte de milioane de dolari, iar pe harta traficului de deșeuri Portul Constanța a devenit o destinație de referință. Intervievat de corespondentul televiziunii Al Jazeera, procurorul constănțean Teodor Niță, unul dintre anchetatorii implicați activ în combaterea traficului de deșeuri, spune că atunci când contactează guverne în legătură cu acest lucru, precum cel al Marii Britanii, țară de unde au venit multe transporturi de deșeuri, adesea nu primește niciun răspuns. „La scară mai mică, din păcate, Marea Britanie nu-și respectă partea asumată în cadrul înțelegerii din noiembrie în legătură cu demascarea acestor acțiuni criminale (evaluarea GENVAL 8 din noiembrie 2018, când României i s-au impus de către Consiliul UE luare unor măsuri pe partea de mediu - n.red.). Implicarea autorităților britanice nu este conform planului. Criminalii nu sunt ai României sau ai Marii Britanii, sunt ai întregii planete”, declara acesta corespondentului Al Jazeera.

 

Cum am ajuns în această situație

 

În primul rând, vorbim despre un cadru legislativ foarte deficitar, care face ca lupta împotriva mafiei deșeurilor să fie ineficientă. Deși numărul importurilor ilegale de deșeuri a crescut alarmant, deocamdată autoritățile nu au în vedere înăsprirea legislației. Pe de altă parte, și structura de personal a Gărzii de Mediu este una deficitară. De exemplu, la Constanța, principala poartă de intrare a deșeurilor în România, Garda de Mediu are doar șase angajați. „Legislația în domeniu este incompletă, iar cea existentă este nefuncțională. Pe de altă parte, vorbim despre un personal insuficient și o logistică tehnică inexistentă”, a declarat pentru Jurnalul procurorul Teodor Niță. 

 

Poza- Procurorul Teodor Niță

https://youtu.be/7ghon-KjRbM

 

Mii de găini, îngropate la Galați

 

După dezastrul ecologic din localitatea Smârdan, unde mii de oi au fost îngropate, în loc să fie incinerate, o nouă descoperire șocantă a fost făcută săptămâna aceasta în satul Bucești din județul Galați. În loc să fie incinerate, zeci de tone de pui morți au fost îngropate de o fermă avicolă. Descoperire a fost făcută de Garda de Mediu, dar în lipsa kiturilor speciale, comisarii nu a putut preleva probe. Cei care puteau face acest lucru, angajații Autorității Sanitar-Veterinară din Galați, au refuzat colaborarea. Vorbim totuși despre un dezastru ecologic care poate afecta solul și pânza freatică din zonă, dacă terenul nu este eliberat de cadavre cât mai repede, pentru că acestea sunt într-un stadiu avansat de putrefacție. Ceea ce este și mai grav este faptul că leșurile au fost îngropate foarte aproape de locuințele oamenilor. Și ca tabloul ilegalităților să fie complet, lângă cimitirul ilegal de păsări, se înalță  munți de găinaț de pasăre,  totul sub privirile nepăsătoare ale autorităților locale.

Poze caseta- Imaginile groazei, descoperite de comisarii Gărzii de Mediu la ferma avicolă din Bucești

×
Subiecte în articol: romania gunoaie al jazeera