x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Kosovo in flacari

Kosovo in flacari

19 Mar 2004   •   00:00

Greu incercata provincie Kosovo este iarasi scena unor violente ciocniri intre sarbi si albanezi. Peste 30 de persoane au fost ucise. In bataia pustii se afla si jandarmii romani, a caror misiune este sa sprijine trupele NATO care asigura operatiunile de mentinere a pacii in zona. Din fericire, nici un membru al efectivelor romanesti nu a fost ranit.

Cu o saptamana inainte de a cincea aniversare a loviturilor aeriene ale NATO, tensiunile dintre sarbii si albanezii din Kosovo au reizbucnit. Ciocnirile s-au soldat cu 22 de morti si 500 de raniti. ANA ILIE NATO a decis deja suplimentarea fortelor de ordine din Kosovo cu aproape 1.000 de militari, dintre care Marea Britanie va trimite cea mai mare parte, 750 de soldati. Italia si SUA s-au angajat deja sa trimita fiecare cate 100 de soldati. Fortele de ordine din Serbia au impus alerta generala maxima la granita cu provincia autonoma, iar aeroportul international din Kosovo a fost inchis. Sunt cele mai puternice ciocniri intre etnicii albanezi si sarbi de la sfarsitul razboiului, declansat dupa ce Belgradul a initiat o campanie de epurare etnica a albanezilor din regiune.

Implicare romaneasca

Dupa o zi si o noapte de turbulente care s-au raspandit in intreaga provincie, situatia s-a mai aplanat si datorita interventiei soldatilor romani care asigura securitatea celei mai mari enclave sarbe din regiune, Gorazdevaci. Catre miezul noptii de miercuri spre joi, un grup de etnici sarbi a venit la poarta bazei militare in care se afla trupele romane, solicitandu-le ajutorul si protectia. Trupele romanesti din Detasamentul RO - FND 6 a raspuns imediat, intensificand patrulele in aria in care se aflau sarbi. Nu s-au semnalat incidente in zona de care raspund militarii romani, iar ieri-dimineata trupele noastre se aflau in dispozitiv, monitorizau situatia si asigurau securitatea in Gorazdevaci.

Scanteia de la Mitrovita

Violentele s-au declansat initial in orasul Mitrovita, orasul divizat, locuit atat de sarbi, cat si de albanezi, unde, potrivit unor informatii, cativa copii albanezi ar fi fost urmariti de sarbi. Trei copii albanezi s-au inecat in raul Ibar, care desparte orasul. Astfel s-ar explica incursiunea albanezilor in partea de nord a orasului, controlata de sarbi. Dupa lupte de strada, cu schimb de focuri si grenade, etnicii albanezi au fost respinsi in partea de sud a orasului. Conflictul a fost aplanat dupa ce fortele KFOR si UNMIK au intervenit cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pe ambele maluri ale raului Ibar.

In toata tara

Conflictul de la Mitrovita s-a aprins si la Caglavita, localitate aflata in centrul provinciei, unde, incepand de miercuri, etnicii sarbi au blocat drumul national ce duce spre Macedonia. Sarbii protestau astfel la ranirea prin impuscare a unui tanar sarb de catre atacatori necunoscuti. Albanezii au spart cordonul, iar luptele declansate astfel au necesitat interventia fortelor internationale. Sarbii din Caglavita, dar si fortele UNMIK si KFOR erau ieri asediati in continuare cu pietre.

Violentele s-au extins in mai multe localitati, Peci, Lipian, Belopole, Gnilane, Gabraci, Gici, unde au avut loc ieri conflicte masive. Mai multe biserici ortodoxe si moschei au fost incendiate. Mai mult de 31 de persoane au fost ucise, iar alte 500 sunt ranite si numarul lor creste in continuare, conflictul fiind pe departe de a fi aplanat. Pe de alta parte, sarbii din Belgrad au reactionat la situatia in care se afla confratii lor din Kosovo, organizand inca de ieri dimineata ample proteste in centrul capitalei. Majoritatea protestatarilor, elevi de liceu, s-au manifestat zgomotos in fata ambasadei Albaniei si a Croatiei, pe care le-au atacat cu pietre, fiind indepartati doar la interventia fortelor de ordine.


Romani ramasi fara adapost

Mai multi romani au ramas fara adapost in urma inclestarilor dintre sarbii si albanezii din provincia Kosovo. Intr-unul dintre blocurile incendiate de albanezi se aflau intre 8 si 12 romani. Nici unul nu a fost ranit, insa locuintele si toate bunurile li s-au transformat in scrum, iar oamenii se vad de-acum nevoiti sa stea la diverse cunostinte. Ei nu se considera direct vizati de etnicii albanezi sau de cei sarbi, ci sunt, pur si simplu, prinsi in mijlocul unui conflict care ameninta din ce in ce mai mult sa se transforme intr-un nou razboi civil. "Pericolul cel mai mare este ca in regiune sunt inca ascunse cantitati mari de armanent. O data ce acest armament ar fi gasit si ar incapea pe mainile oamenilor, va reincepe razboiul", a spus unul dintre romani la Radio Europa FM. (Irina Cristea)

Adunare la ONU

Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a anuntat ca ambasadorul Romaniei la ONU, Mihnea Motoc, a inceput deja demersurile pentru convocarea unei adunari de urgenta a Consiliului de Securitate, dedicata situatiei din Kosovo. Geoana a mai anuntat ca cei peste 100 de jandarmi romani din provincie "au actionat cu profesionalism ". (Irina Cristea)


Jandarmii nostri, in bataia pustii

Detasamentul de jandarmi romani din Kosovo, care numara 105 luptatori, este foarte solicitat in restabilirea ordinii in urma amplelor violente. In zona se afla fiul generalului de brigada George Velicu, comandantul Comandamentului de Jandarmi Teritorial (CJT) Craiova, capitanul Marius Velicu. Generalul de brigada Velicu a confirmat ieri ca in Kosovo "se trage in stanga si-n dreapta", dar ca, pana in prezent, nici un jandarm roman nu a fost ranit. "Am vorbit si aseara (miercuri - n.r.) si astazi (joi - n.r.), la ora 11, cu fiul meu. Se trage in stanga si-n dreapta, dar in randul alor nostri nu existau, pana azi (joi - n.r.) probleme", a declarat ieri comandantul CJT Craiova.

MISIUNI. Zilele acestea, jandarmii romani au scos de sub incercuirea a aproximativ 1.000 de manifestanti violenti, in localitatea Belo Polje, un pluton de argentinieni inarmati si extenuati. In prealabil, inlaturasera baraje din cauciucuri arse, pietre foarte mari, masini incendiate, stalpi de inalta tensiune taiati, care blocau drumul Peja-Belo Polje. Apoi, luptatorii Jandarmeriei au evacuat politisti si alt personal international dintr-o cladire din Pristina, inconjurata de aproximativ 1.000 de manifestanti violenti. In Kosovo, mai avem in acest moment si 60 de politisti. Din fericire, nici dintre acestia nu a fost nimeni ranit in violente. Jandarmii romani aflati acum in Kosovo au ajuns in provincie recent, chiar luna aceasta. Ei sunt dislocati in zona Peja.

LA BUCURESTI. Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au discutat aseara despre situatia din Kosovo, timp de 15 minute, in salonul oficial al Aeroportului Otopeni. Ion Iliescu l-a asteptat aproape o ora pe Adrian Nastase, pentru ca premierul nu stia ca o astfel de discutie urma sa aiba loc. Iliescu luase decizia in avion, inaintea aterizarii. Adrian Nastase a plecat aseara la Bratislava, pentru a participa la o conferinta ce va include, printre teme, recentele violente din provincia Kosovo. In acest timp, la Pristina, 30 de jandarmi romani se straduiau sa imprastie, cu gaze lacrimogene, cateva sute de manifestanti foarte agitati. In timp ce discuta telefonic cu reporterii Jurnalului National, colonelul Zoltan Balint, comandantul detasamentului de jandarmi, era el insusi sufocat de gazele iritante.

×
Subiecte în articol: kosovo eveniment romani s-au sarbi alban