x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Nu există conflict între generaţii"

"Nu există conflict între generaţii"

de Oana-Maria Baltoc    |    Anca Nicoleanu    |    10 Mar 2011   •   18:48
"Nu există conflict între generaţii"

Margareta Pâslaru şi

Maria Dinulescu, Maria Dinulescu şi Margareta Pâslaru, indiferent de ordinea în care le-ai pronunţa numele, ai certitudinea că vorbeşti despre valoare, talent, dăruire pentru profesia de artist. Conflictul dintre generaţii care ar otrăvi mediul artistic este o falsă problemă pe care o demontează această alăturare a două generaţii într-o campanie gândită de tânăra Maria Dinulescu şi intitulată "Generaţia nouă apreciază şi susţine generaţia matură". Un demers de care este nevoie tocmai pentru că tot repetând un neadevăr, cel al unui presupus conflict, acesta riscă să se acopere cu poleiala adevărului, lucru de care Maria Dinulescu este conştientă: "Este bine ştiut că ne scăldăm în mediocritate şi de multe ori prostie. Devine amuzant ce se întâmplă în jurul nostru, dar cred că trebuie să ne asumăm responsabilitatea faţă de ceea ce lăsăm să se creeze în viaţa noastră. Tot mai mulţi se plâng de lipsa de valoare a lucrurilor majoritare care sunt promovate în presă şi la televizor. Mai tot timpul aud că asta cere publicul şi că asta se vinde. Refuz să cred că în România majoritatea oamenilor sunt indiferenţi, lipsiţi de maturitate şi de dorinţa de a creşte. Cred că merităm să ne respectăm, să fim cei care alegem ce trăim şi să luptăm ca valorile să fie respectate şi recunoscute. De curând am auzit o discuţie în care cineva spunea despre o persoană matură de mare valoare că nu poate fi propusă pe coperta unei reviste pentru că nu vinde. Publicul cere numai feţe frumoase, zâmbitoare şi pe val. Cum aş fi putut eu să am atâta libertate astăzi dacă la Revoluţia din '89 nu ar fi murit oameni? Cum aş fi putut avea curajul şi încrederea de a publica aceste lucruri dacă eram încă sub conducerea lui Ceauşescu? Cum putem să nu apreciem şi să respectăm ce au realizat cei dinaintea noastră? Oare nu vom ajunge şi noi la 70 de ani? Oare nu vom simţi nevoia de a fi iubiţi şi înţeleşi? Cum putem să lăsăm ca viitorul pe care o să-l trăim să fie la fel de mizerabil ca acest prezent? Cred foarte mult în forţa inteligenţei şi a experienţei pe care contemporanii noştri maturi le pot împărtăşi cu noi. Avem nevoie de modele, avem nevoie de inspiraţie, curaj, susţinere şi toate aceste lucruri sunt lângă noi - numai că nu le oferim atenţia şi dragostea pe care le merită. Acestea sunt gândurile care m-au adus în poziţia în care să simt că este necesară această campanie. Dacă se spune că ziarele nu vor decât fete tinere, ei bine, propunerea mea este coperta de revistă să fie alcătuită dintr-o fotografie cu o persoană tânără şi una matură. Incredibil, dar da. Trăim aceste vremuri în care trebuie să luptăm ca generaţia noastră şi cea mai tânără decât a noastră să primească şansa de a se forma pe o bază solidă şi profundă.”

Margareta Pâslaru a îmbrăţişat cu toată căldura propunerea Mariei, mărturisind că această campanie completează perfect o credinţă personală: "Faptul că mi-am păstrat spiritul avangardist, m-a apropiat de Maria şi de interesanta dinamică a proiectelor ei. În anii '90 enunţam acest crez: "Fiecare artist creează o treaptă, care serveşte la urcuşul noilor talente". Crez care, iată, vine în întâmpinarea invitaţiei pe care mi-a făcut-o. Cum să nu accept ideea unei actriţe care la Cannes a câştigat premiul Un Certain Regard, apoi BAFICI în Argentina, apoi la Salonic, şi câte altele." Cât despre conflictul dintre generaţii, Margareta Pâslaru subliniază confuzia care se face între conflict şi diversitate: "Natura artistului, unicitatea fiecăruia, generoasa dăruire, ar contrazice ideea de "conflict". Cred că este loc pentru diversitate; unora le plac merele, alţii preferă strugurii, gustul diferă, să-l respectăm." La rândul ei, Maria Dinulescu întăreşte spusele Margaretei Pâslaru: "Este un lucru de când lumea ca acest conflict să fie generatorul unor noi artişti. Eu cred în înţelepciune sau măcar într-o atitudine matură. Nu cred că avem nevoie de lupte între generaţii, în negarea celor de înainte pentru a exista noi. Cred în ascultarea celor experimentaţi, în privitul în ansamblu, generozitate artistică şi în libertatea de a imagina, fără a te simţi constrâns de ceilalţi. Putem să devenim orice îşi doreşte spiritul nostru şi, dacă o facem cu dragoste faţă de cei ca noi, atunci cred că merităm să fim."

Nu este prima dată când Maria Dinulescu atrage atenţia asupra pericolului ca tinerii să-şi neglijeze talentul şi şansele în lipsa unei îndrumări potrivite: "Sunt Maria Dinulescu şi susţin Mişcarea de Rezistenţă", "maneaua" pe care o găsiţi pe Youtube a fost primul proiect în care am vorbit la modul concret despre cum aş fi ajuns dacă aş fi mers în direcţia opusă. Aprecierea şi impactul pe care acest material l-a avut m-au făcut să revin încrezătoare la Marius Tucă pentru a-i propune "Generaţia nouă susţine şi apreciază generaţia matură". Jurnalul Naţional este prima publicaţie în care prezint acest concept şi îmi doresc ca majoritatea copertelor de reviste pe care am să le fac în următorul an să fie alături de o personalitate matură care îşi merită toată aprecierea şi recunoaşterea. Prezenţele din emisiunile tv le voi face numai în acest gen de companie. Îmi doresc ca şi colegii mei care sunt ceruţi, iubiţi şi vandabili să-şi cântărească foarte bine forţa de negociere şi să lupte pentru respect, valoare şi responsabilitate faţă de viitor."

Pe această primă copertă, parte a campaniei "Generaţia nouă apreciază şi susţine generaţia matură",    este vădită admiraţia pe care Maria Dinulescu o nutreşte faţă de Margareta Pâslaru. S-a oprit la dânsa din mii de motive, pe care îi este greu să le sintetizeze: "Vocea, frumuseţea, prezenţa constantă în viaţa noastră sunt lucrurile pe care le apreciem cu toţii, dar trebuie să vă mărturisesc că pe parcursul acestei colaborări am descoperit un foarte mare respect pe care îl poartă publicului. Le mulţumeşte şi îi protejează pe cei care i-au fost alături în ultimii 50 de ani. Mă impresionează generozitatea dumneaei. Doamna Margareta Pâslaru este parte din identitatea României. Avem nevoie să ne cunoaştem caracterele fundamentale ale acestei ţări, pentru că acestea sunt lucrurile care ne dau forţă şi unicitate oriunde am merge. Doamna Margareta Pâslaru este o interpretă foarte iubită de public încă de pe vremea când vocea îi răsuna de pe discul de ebonită, ascultat la patefon şi care acum, cu CD-ul de autor "Lasă-mi, toamnă, pomii verzi", celebrează 50 de ani de la prima imprimare. Această artistă este o prezenţă de un rafinament aparte, un model demn de urmat. Dumneaei este prima româncă invitată la MIDEM-Cannes, unde a obţinut alături de Dalida, Mireille, Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano, Trofeul MIDEM - Discul de marmură. Din anul 1993 continuă tradiţia de a ceda drepturile cd-urilor pentru cauze nobile. Astfel, drepturile de autor ale cd-ului aniversar au fost cedate în beneficiul campaniei "Artişti pentru Artişti” UNITER." Nu în ultimul rând, Margareta Pâslaru a fost aleasă ambasadorul Anului European al Voluntariatului 2011 în România. Artista a compus şi un cântec de promovare a campaniei, omologul ei în Regatul Unit fiind Sir Elton John.

De cealaltă parte, Margareta Pâslaru este sensibilă la talentul, atitudinea, frumuseţea Mariei Dinulescu, la unison cu cei care au distribuit-o în filme, regizorii Radu Mihăileanu, Cătălin Mitulescu şi Cristian Nemescu: "A avea parteneri precum Rutger Hauer, Armand Assante şi Anthony Delon, nu-i puţin. Îmi plac ideile Mariei, recunoştinţa faţă de profesoara ei, Sanda Manu, respectul acordat
înaintaşilor. Se pare că nimic nu-i întâmplător în viaţă, doamna Sanda Manu figurează pe afişul primului meu recital "One Woman Show"; la numai 25 de ani, sărbătoream în 1968 zece ani de activitate."  Atât Maria Dinulescu cât şi Margareta Pâslaru vorbesc cu emoţie despre ceea ce le inspiră zi de zi, dar şi despre ce le-a ghidat la început de drum în profesia pe care au îmbrăţişat-o: "Când am terminat facultatea, mergeam prin alte universităţi la cursurile profesorilor importanţi pentru că vroiam să cunosc marile valori contemporane. Astăzi îi caut peste tot şi, cum le văd lucrările expuse, imprimate sau editate încerc să ajung la ei ca să-i cunosc. În ultima vreme m-am îndrăgostit de "Alchimist” al lui Sorin Ilfoveanu şi de prezenţa Norei Iuga la un club de poezie unde spunea "Sunt ca natura şi mie mi se pare că în România natura încă există". De ce mă inspiră aceşti oameni? Vă rog să le descoperiţi "munca" şi o să vă simţiti vii!” Margareta Pâslaru mărturiseşte că vizionând filmul "Preludiul Gloriei" - în mijlocul unei familii în care opera şi muzica instrumentală clasică a fost dintotdeauna o prezenţă constantă -, peliculă în care dominau lucrări de Bach, micul geniu Roberto Benzi a "convins-o" de importanţa lecţiilor de pian: "Astfel, orele în care exersam arpegii şi game s-au dublat, spre bucuria profesoarei. Ulterior, pelicula "Vârsta dragostei", cu Lolita Torres, m-a atras către muzica "uşoară". Faptul că ştiam să bat castaniete - de la clasa de balet - a înlesnit memorarea melodiilor cântate de Lolita; după spusele colegilor de liceu, avea şi ea o aluniţă purtătoare de noroc (n.n. ca şi Margareta)."

Margareta Pâslaru speră ca această campanie să-şi găsească ecoul în sufletul tuturor acelora care gândesc şi simt importanţa colaborării dintre generaţii. Iar Maria este convinsă că sunt foarte mulţi cei care se mândresc cu faptul că au avut mentori oameni extraordinari, fără de care nu ar fi fost astăzi atât de fericiţi şi împliniţi: "Profesorilor mei, doamnei Sanda Manu şi domnului Ion Cojar, le mulţumesc pentru şansa de a primi atât de mult şi pentru că am dorinţa de a oferi la rândul meu. Datorită educaţiei sănătoase pe care dumnealor mi-au oferit-o, astăzi lupt pentru oamenii ca dânşii. Ştiu ce înseamnă să mergi pe stradă zâmbind, pentru că ai avut o întâlnire cu un om care ţi-a umplut sufletul. Îmi doresc ca mai mulţi tineri să îşi găsească această şansă şi acest lucru se poate face prin promovoare în presă şi televiziune a marilor noştri artişti, indiferent că sunt matematicieni ca Solomon Marcus sau poeţi ca Angela Marinescu, Nora Iuga.”

Şi dacă întotdeauna cei mai tineri au de învăţat de la cei mai experimentaţi, în opinia Margaretei Pâslaru "veteranii" sunt datori la rândul lor să fie mereu deschişi către "nou", să-şi păstreze vie curiozitatea, entuziasmul comunicării: "Visez la crearea unui lăcaş experimental de pe scena căruia să eliminăm imitaţiile, aplaudând originalitatea artistică. Stimulaţi de această şansă, tinerii ar învăţa ceva în plus referitor la punctualitate şi disciplină. Ca reprezentantă a "lupilor tineri", Maria mizează pe vitalitate, pe prospeţime, atuuri care alături de înţelepciunea, experienţa şi răbdarea "profesorilor" ar putea naşte combinaţia perfectă: "Informaţia, cultura şi generozitatea sunt cele care ne dau forţă în orice moment şi loc al vieţii noastre. Astfel putem supravieţui. Dacă învăţăm să privim în ansamblu, dacă ne înţelegem istoria, dacă alegem să recunoaştem că suntem doar parte din tot, atunci vom putea fi împliniţi."

Grija pentru detalii a celor două artiste s-a răsfrânt şi asupra ţinutelor pe care le-au îmbrăcat la această sedinţă-foto. De exemplu, Maria Dinulescu a ales o rochie din macrame care duce cu gândul la vremuri de demult: "Rochia pe care am îmbrăcat-o pentru această sedinţă-foto, creaţia "Camera rochia mea de la Iaşi” realizată de Ingrid Vlasov, susţine perfect conceptul acestei campanii. Mi se pare foarte frumos şi titlul pe care l-a ales. Ce ne dă valoare şi nuanţă este originea pe care o avem, iar noi trebuie să ne-o asumăm şi respectăm cu toată încrederea.”

Dincolo de această campanie, Margareta Pâslaru nu ar exclude realizarea unui proiect artistic în comun cu Maria Dinulescu, chiar dacă actriţa mărturiseşte că, din păcate, nu are o voce pe care să o poată prezenta publicului în mai mult de o comedie unde personajul principal îşi doreşte să ajungă o mare soprană, dar este lipsit de calităţi vocale: "Cred că proiectul "Generaţia nouă apreciază şi susţine generaţia matură" este pentru moment locul perfect unde ne puteam întâlni. Sper ca această colaborare a noastră să reprezinte un impuls pentru colegii din generaţia mea şi a doamnei Pâsalru şi un altul pentru publicul care îşi doreşte să nu fie considerat prost şi uşor manipulabil. Ştiu că sunteţi foarte mulţi cei care v-aţi săturat de micime şi de lipsa de calitate pe ecranele televizoarelor şi în presă. Trebuie să ne fim alături unii celorlalţi.”

×