x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rodica, Securitatea şi denigrarea lui Păunescu

Rodica, Securitatea şi denigrarea lui Păunescu

de Gabriela Antoniu    |    30 Ian 2011   •   20:30
Rodica, Securitatea şi denigrarea lui Păunescu
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

149063-cs-rodica-culcer-oa9d9281.jpg.jpgLipsa de scrupule şi atitudinea slugarnică ale teveristei Rodica Culcer pe banii contribuabililor sunt binecunoscute, dar Jurnalul Naţional vă oferă astăzi o probă de cinism dus la extrem. Pentru 7 noiembrie 2010, ziua când a fost înmormântat Adrian Păunescu, Rodica Culcer a plănuit şi pus în scenă un plan diabolic de denigrare a marelui poet în cadrul emisiunii "Ultima ediţie" prin intermediul scriitorului Andrei Cornea. Premeditarea a fost dezvăluită de Comisia de etică a TVR, care a pus în discuţia Consiliului de Administraţie al TVR atitudinea incalificabilă a Rodicăi Culcer şi a echipei sale.

Dincolo de concluziile Comisiei de Etică a TVR, care nu a găsit nici un vinovat, rămâne însă o întrebare: cum şi-a permis Rodica Culcer să-l denigreze pe Adrian Păunescu, ironizându-i ca­lităţile de mare poet, în condiţiile în care aceeaşi Rodica Culcer, pe 29 sep­tembrie 1988, pe vremea când era se­cretara consilierului politic al Am­basadei SUA la Bucureşti, Michael Parmly, făcea anticameră la acelaşi Adrian Păunescu, pentru ca poetul să se întâlnească cu un diplomat ame­rican? Două note ale Securităţii din do­sarul de urmărire al poetului Adrian Păunescu demonstrează lipsa de scrupule a Rodicăi Culcer.

Şi mai de­monstrează ceva. Că toate acu­zaţiile la adresa ei că a fost ofiţer acoperit şi a lucrat pentru Securitate au o bază reală. Potrivit unor surse diplomatice, înainte de 1989, pentru ca un ce­tă­ţean român să lucreze la o ambasadă străină avea nevoie de aprobarea or­ganelor de Securitate, asta în cazul în care nu era deja cola­bo­rator (cele mai frecvente cazuri). În perioada 1985-1989, când lucrurile se în­răutăţiseră dramatic în România, Di­recţia a III-a de Contraspionaj a Secu­rităţii nu permitea nici unui ce­tăţean să lucreze pentru firme sau am­basade străine dacă nu era colabo­ra­tor/informator/agent al Securităţii. Aceleaşi surse spun că înainte de 1989, în cadrul Ministerului de Ex­ter­ne, exista un Oficiu pentru De­ser­virea Corpului Diplomatic (ODCD), care pu­nea la dispoziţia am­basadelor străi­ne personal românesc. Ma­joritatea acestora erau oamenii Se­cu­rităţii – şoferi, secretare, bucătari etc...

Aşadar, ce şanse sunt în aceste con­­diţii ca Rodica Culcer, angajată înainte de 1989 ca secretară a consi­li­e­rului politic al Ambasadei SUA, să fi fost altceva decât un agent al Se­curi­tăţii? Vreo 0,001%... Şi vă pre­zen­tăm negru pe alb două note ale Securitaţii, ca o dovadă în acest sens:

 

NOTA
La data de 29 septembrie 1988, poetul Adrian Păunescu a fost sunat la domiciliu de Rodica Culcer, secretara consilierului politic al Amba­sadei SUA la Bucureşti, Parmly Michael, informându-l despre do­rinţa diplomatului american de a avea o discuţie cu el. Adrian Păunescu a fost surprins de propunerea ce i s-a făcut, soli­citând detalii în legătură cu motivele care l-au determinat pe consilierul politic american să-l caute, lăsând să se înţeleagă că nu realizează legătura dintre funcţia politică a acestuia şi activitatea sa în domeniul lite­rar. Secretara i-a precizat că de mai mult timp diplomatul american doreşte să aibă o întrevedere cu el, fiind interesat să-i cunoască atât pă­rerile literare, cât şi politice, în­trucât "scrierile sale nu sunt dezlegate de politică, iar el reprezintă o voce distinctă în peisajul literar şi politic actual din România".

Ară­tându-se impresionat de aprecierile consilierului american cu privire la persoana sa, Adrian Păunescu a acceptat în principiu invitaţia ce i s-a făcut, cu men­ţiunea că "nu reprezintă nici o pro­blemă pentru mine întâlnirea cu un om de pe aceeaşi planetă", precizând că pe data de 30 septembrie 1988, la ora 11:00, va da un răspuns "foarte exact". Despre intenţia diplomatului american, Adrian Păunescu a informat imediat pe tovarăşul secretar Croitoru Nicolae, care i-a indicat să anunţe conducerea revistei Contemporanul şi să ceară aprobare, asi­gurându-l totodată că va comunica aspectul organului superior. Adrian Păunescu a exprimat faţă de interlocutor intenţia de a da curs acestei invitaţii, afirmând că ştie ce atitudine să adopte pentru a apăra interesele ţării. Prin preşedintele Uniunii Scriitorilor, care este şi redactor-şef al revistei Contemporanul, acţionăm pentru a-l determina pe Adrian Păunescu să nu accepte întâlnirea cu diplomatul american. De asemenea, împreună cu Direcţia a III-a, întreprindem măsuri pentru a stabili intenţiile Ambasadei SUA cu privire la Adrian Păunescu.

NOTA
Urmare informării anterioare în legătură cu poetul Adrian Păunescu s-a mai stabilit:
1. Prin preşedintele Uniunii Scriitorilor, s-a acţionat asupra acestuia, fiind determinat să evite contactul cu şeful Secţiei politice a Ambasadei SUA la Bucureşti, Parmly Michael.
După ce în dimineaţa zilei de 30 sep­­tembrie a.c. s-a eschivat să răs­pun­dă la telefonul dat, conform în­ţe­legerii anterioare, de secretara di­plo­matului american, la data de 3 oc­tom­brie a.c. a fost din nou apelat de Am­basada SUA. Solicitându-i-se răs­punsul referitor la propunerea con­silierului politic de a avea o în­tâlnire cu el, Adrian Păunescu a precizat că nu a putut obţine acordul factorilor competenţi. În ceea ce priveşte modul cum trebuie să se intervină pentru re­zolvarea problemei, Adrian Pău­nescu a sugerat să se facă demersuri la Uniunea Scriitorilor sau la Consi­liul Culturii şi Edu­caţiei Socialiste. În context, a afirmat că nu are nimic îm­potriva realizării discuţiei, după ce vor fi obţinute aprobările de ri­goa­re. În încheierea convorbirii, fă­când referire la situaţia în care se află, a apreciat, justificativ, pe un ton iro­nic: "Ce să fac, sunt un copil care trebuie dus la grădiniţă şi trebuie să merg din mână în mână". (...)

Cum a premeditat şefa ştirilor TVR "executarea" marelui poet
149065-facsimil.jpgPe 17 noiembrie 2010, Comisia de etică a televiziunii publice a constatat că emisiunea "Ultima ediţie", difuzată pe 7 noiembrie, ziua înmormântării lui Adrian Pău­nescu, "l-a avut ca unic invitat pe domnul Andrei Cornea (publicist la săptămânalul 22), prezentat ca eseist şi scrii­tor. Domnul Cornea s-a exprimat extrem de critic la adresa subiectului, ceea ce – în lipsa unui adversar de opinii – a transformat emisiunea într-una integral defavorabilă scriitorului dispărut. De altfel, într-una dintre intervenţiile sale, însuşi invitatul spune, referindu-se la Adrian Păunescu: «Să vorbească alţii despre calităţi!»".

În raportul trimis CA al TVR, membrii Comisiei de etică au anexat o postare semnată de Rodica Culcer în subsolul unui material publicat la 15 noiembrie 2010 pe site-ul asymetria-anticariat de publicistul Petru Clej şi intitulat: "Nu am nimic în comun cu România lui Păunescu", postare care dovedeşte că  denigrarea poetului Adrian Păunescu a fost premeditată. "rodica culcer: (15-11-2010 la 05:03):«Foarte interesantă şi binevenită atitudinea voastră faţă de cazul AP. Am încercat şi noi la TVR să dăm glas celor revoltaţi de cultul perso­nalităţii sale, prin emisiunea în care a fost invitat Andrei Cornea, iar acum suntem prigoniţi de PSD, prin oamenii lor din CA şi din Comisia de etică a instituţiei. Mai mult, Victor Ponta a cerut în plenul Parlamentului audierea întregii conduceri a TVR pentru modul în care a reflectat dispariţia "marelui poet".

Unde mă despart de tine şi de analiza ta este în implicarea religiei ortodoxe în această isterie: totul nu este decât o manevră a PSD, care a vrut să-l transforme în martir al neamului şi s-a folosit masiv de Realitatea TV şi de Antene în acest sens. Desigur, apariţia preşedintelui Băsescu la catafalc a fost regretabilă, dar asta nu schimbă faptul că totul, absolut totul, este o operaţiune politică – ceea ce este foarte grav»". Conform dcnews.ro, prezentarea acestei postări în raportul Comisiei de etică a fost făcută la iniţiativa Luciei Hossu-Longin, cunoscut producător şi realizator de televiziune şi membră a CA al TVR. Ea a cerut  cu această ocazie Consiliului de Ad­mi­nistraţie al TVR curăţarea postului public de "executo­rii de personalităţi". Vinovate sau nu, au existat de-a lungul istoriei comenzi de denigrare a unor personalităţi, fără ca acela pus la zid să se poată apăra, a susţinut Lucia Hossu Longin, considerând că a da glas numai celor revoltaţi nu poate fi decât un atac la persoană.

Poate vă întrebaţi care a fost finalitatea acestui demers. Pentru Rodica Culcer, nici o pedeapsă. Dimpotrivă. A apărut recent pe sticlă ca moderatoarea emisiunii "Judecă tu!", o emisiune în care sunt rodaţi invitaţii de casă ai Puterii, printre care şi sus-amintitul Andrei Cornea. Cât priveşte restul echipei lui Culcer, Comisia de etică şi arbitraj "nu a putut determina responsabilitatea editorială pentru lipsa de echilibru constatată în emisiune, întrucât producătorul Antonela Ghemu nu s-a prezentat la nici una din cele două şedinţe la care a fost invitată. În aceste condiţii şi având în vedere obligaţia comisiei de a se pro­nun­ţa într-un timp rezonabil, punem la dispoziţia Consi­liului de Administraţie concluziile parţiale ale cazului analizat".

PS: Precizăm că dezvăluirile din Jurnalul Naţional nu sunt un atac la TVR, ci la adresa slugilor regimului portocaliu care cheltuiesc bani publici în interes de partid. De asemenea, constatăm că, în cazul TVR, zisă şi liberă, ne-am întors în anii ’90, iar prin acest demers jurnalistic urmărim depolitizarea postului public de televiziune.



Aşteptăm nemulţumirile dumneavoastră!
Jurnalul Naţional vine în sprijinul tuturor celor care au abonamente la TVR şi le oferă posibilitatea de a-şi face cunoscute nemulţumirile despre serviciile pos­tu­lui public de televiziune la adresa tvr@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: special