x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international FIFA, mai zgârcită în Rusia decât în Brazilia

FIFA, mai zgârcită în Rusia decât în Brazilia

de Theodora Şutiu    |    17 Iul 2018   •   11:13
FIFA, mai zgârcită în Rusia decât în Brazilia

Naţionala Franţei a cucerit cel de-al doilea său titlu la un campionat mondial, după ce a învins reprezentativa Croaţiei cu 4-2, la finalul celor 90 de minute regulamentare. Această performanţă extraodinară va aduce echipei "cocoşului galic" şi o sumă considerabilă de bani.

FIFA va plăti 32,5 milioane de euro pentru câştigarea Cupei Mondiale din Rusia, conform cifrelor comunicate de forul mondial. Astfel, fiecare fotbalist din lotul de 23 urmează să primească câte 400.000 de euro, potrivit unei repartizări decise de federaţia franceză şi jucători. Unii dintre componenţii lotului, cum este Kylian Mbappe, vor dona aceste sume unor asociaţii caritabile.

Chiar dacă a pierdut marea finală, Croaţia va fi recompensată cu suma de 23,9 milioane de euro, în timp ce Belgia, medaliată cu bronz, se va alege cu 20,5 milioane de euro.   

Faţă de Campionatul Mondial din Brazilia, care a avut loc în  urmă cu patru ani, premiile, în mod suprinzător, au scăzut. Atunci, Germania, învingătoarea acelei ediţii, primea 35 de milioane de euro, în timp ce ocupanta locului doi, 25 de milioane.

Champions League, mult mai profitabilă

Suma câştigată de naţionala Franţei este incomparabil mai mică decât cea încasată de Real Madrid, după ce s-a impus pentru a treia oară consecutiv în finala Ligii Campionilor. Concret, Real a încasat 87,1 milioane de euro în total, dintre care 31,9 de milioane reprezintă banii proveniți din market pool. Nici Liverpool nu a fost neglijată.  Echipa engleză a încasat pentru calificarea în finală nici mai mult, nici mai puţin decât 83,3 milioane de dolari. Mai mult, pentru sezonul care va începe în vara aceasta, UEFA a anunţat că vor intra în vigoare mai multe modificări legate de premii. Fondul total pentru Champions League va creşte considerabil, iar o calificare în grupe va fi premiată din start cu 15 milioane de euro, cu 2,3 milioane de euro mai mult decât până în prezent. Evident, bonusurile cresc şi ele pe măsură ce echipele se apropie de fazele finale.

Controverse legate de arbitraj

Penalty-ul acordat Franței, în prima repriză a finalei Cupei Mondiale, în urma arbitrajului video, a creat o controversă uriașă. Arbitrul Nestor Pitana a decis, în urma revederii fazei video, că Ivan Perisic a comis un henț, după un corner bătut de francezi. Inițial, arbitrul nu a vrut să acorde penalty, însă după ce a revăzut de două ori reluarea imaginilor, a decis că jucătorul croat a comis intenționat un henț în careu, pentru a devia mingea în out. Roy Keane, fostul jucător al lui Manchester United, este de părere că francezii au primit gratuit penalty-ul din minutul 38 al finalei Cupei Mondiale. „Sunt dezgustat, complet dezgustat. Nu e niciodată penalty acolo. Arbitrul ăsta n-a jucat niciodată fotbal”, a declarat el.

 

 

×
Subiecte în articol: fifa