x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Institutul Geologic al României: Câmpul magnetic terestru, puternic afectat de furtună

Institutul Geologic al României: Câmpul magnetic terestru, puternic afectat de furtună

27 Sep 2011   •   11:36
Institutul Geologic al României: Câmpul magnetic terestru, puternic afectat de furtună

De ieri, campul magnetic terestru este puternic afectat motivul fiind o ejectie cromosferica ce a lovit si a comprimat magnetosfera planetei noastre. Potrivit Institutului Geologic al Romaniei, indicele triorar al activitatii magnetice-Kp a inregistrat un nivel 8, indicand un inceput de furtuna severa.

Astazi, la Observatorul Magnetic National Surlari, activitatea magnetica a inregistrat o scadere pana la nivelul K=3, fata de K=6 din ziua precedenta, ceea ce inseamna un nivel de activitate medie, se arata in comunicatul Institutului, citat de Agerpres.

Specialistii de la Observatorul Magnetic National Surlari nu exclud insa o revenire a furtunii, precizand ca efectele acesteia pot fi inregistrate, deocamdata, doar la nivelul satelitilor de pe orbitele geosincrone ce sunt supra-expusi vantului solar si campurilor magnetice intense.

De asemenea, aurore spectaculoase vor aparea in jurul ambilor poli, existand posibilitatea extinderii acestora spre latitudini mai joase, in functie de evolutia furtunii, mai precizeaza comunicatul.

×