x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dependenţa de Internet accentuează depresia adolescenţilor

Dependenţa de Internet accentuează depresia adolescenţilor

03 Aug 2010   •   00:00
Dependenţa de Internet accentuează depresia adolescenţilor

Adolescenţii dependenţi de Internet sunt de două ori şi jumătate mai susceptibili să cadă pradă depresiei decât colegii lor de generaţie care navighează pe web în mod normal şi controlat, relevă un studiu ştiinţific publicat în SUA, potrivit AFP, citat de Agerpres.



Pentru a realiza acest studiu, prezentat în revista Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, 1.041 adolescenţi din provincia Guangzhou (în sudul Chinei) au fost intervievaţi despre felul în care utilizează Internetul. Cercetătorii voiau să identifice în special utilizările patologice ale Internetului şi căutau să depisteze semnele de anxietate şi de depresie.

Marea majoritate a adolescenţilor - peste 940 - navigau pe web în mod normal, dar 62 /6,2 %/ dintre ei au fost identificaţi ca internauţi patologici, iar doi /0,2 %/ - drept internauţi 'grav patologici'.

Nouă luni mai târziu, starea psihologică a tinerilor a fost evaluată din nou. Cercetătorii au constatat atunci că adolescenţii care utilizau Internetul în mod necontrolat sau neraţional erau de 2,5 ori mai predispuşi să cadă în depresie decât internauţii normali.

Chiar la tinerii stresaţi în special de studiile lor, dependenţa de web era o dată şi jumătate mai accentuată şi se simţeau mai deprimaţi în raport cu cei care îşi controlau utilizarea Internetului.

Acest rezultat sugerează că tinerii care nu au la bază nicio problemă de sănătate mentală, dar care navighează în mod patologic, ar putea cădea în depresie din cauza dependenţei lor de Internet, au declarat autorii studiului, Lawrence Lam (de la Şcoala de medicină din Sydney) şi Zi Weng-Peng (din Ministerul chinez al Educaţiei).

Dependenţa patologică de Internet este caracterizată printr-un comportament problematic compus din simptome similare celor care amintesc de alte dependenţe, relevă documentul.

Alte studii au subliniat deja că internauţii patologici sunt în principiu de sex masculin, dar autorii avertizează asupra propagării unei astfel de dependenţe şi la femei.

Printre elementele caracteristice ale unei utilizări patologice a Internetului se află utilizarea acestuia mai degrabă pentru distracţie decât pentru studiu sau colectarea informaţiilor, au notat Lam şi Zi Weng-Peng.

×
Subiecte în articol: lumea