x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: "Traiane, să rupem pisica! Sau motanul!"

Dan Voiculescu: "Traiane, să rupem pisica! Sau motanul!"

29 Noi 2009   •   00:00
Dan Voiculescu: "Traiane, să rupem pisica! Sau motanul!"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţionald

Preşedintele fondator al PC i-a adresat ieri o scrisoare deschisă preşedintelui Băsescu, intitulată "Traiane, să rupem pisica! Sau motanul!", în care îi cere lui Traian Băsescu să facă publice detaliile întâlnirii de la Grivco din 2004, în condiţiile în care, spune Voiculescu, presa nu a ştiut de aceasta. Prezentăm în continuare textul integral al acestei scrisori.

"Dragă Traiane, Traian Băsescu.
Mă adresez aşa, mai puţin protocolar, nu preşedintelui României, ci politicianului care candidează acum la funcţia supremă în stat.

La fel ca toţi românii, am observat şi eu că ai dezvoltat o ob­sesie în ceea ce mă priveşte. Reuşeşti performanţa, deloc uşoară, de a-mi rosti numele de cel puţin 7-8 ori în orice intervenţie pu­blică, indiferent de context sau de subiectul dezbătut. În aceste condiţii, trebuie să admiţi şi tu, ai o problemă. Sigur, nu puţini cred că eşti sfătuit să interpretezi un rol care, poate, ţi-ar suplimenta şansele electorale. Recunosc cinstit, eu nu cred în această variantă.

Intensitatea privirii tale, voluptatea pronunţării obsesive a numelui meu mă determină să cred că situaţia ţi-a scăpat de sub control. Eşti posedat de idee, te macină, te consumă, te epuizează. Şi rezultatele se văd: ţi-ai pierdut tonusul, te descurci tot mai greu, ai obosit.

Traiane, hai să rupem pisica! Sau, dacă vrei tu, motanul!
În 2004 ai venit la Grivco să negociem. Erai împreună cu Theodor Stolojan şi, spui tu, «cu căciula în mână». Nici atunci presa nu a fost invitată, informată sau prezentă. Sigur, înţeleg că, dacă se fac în lipsa presei, dar în prezenţa lui Traian Băsescu, negocierile, chiar şi la Grivco, sunt transparente şi în interesul românilor.

Îmi amintesc detaliat tot ce am vorbit atunci.
Ce nu reuşesc să-mi amintesc, pentru că nu am dat niciodată importanţă unor astfel de amănunte, este cine a stat în capul mesei, cine în stânga şi cine în dreapta. Nu vrei, Traiane, să spui românilor şi să-mi aminteşti şi mie cum am stat noi la acea întâlnire? Am observat că tu eşti foarte sensibil la asemenea detalii.
Aş întreba presa, dar, din păcate, repet, presa nu a ştiut nimic.  
Cu sinceritate, Dan. Dan Voiculescu."



TREI VIZITE LA GRIVCO, NETRANSPARENTE

Srisoarea liderului conservator vine după ce, în emisiunea de la Realitatea în care i-a fost prezentat filmul de la Ploieşti, Traian Băsescu, care acuza formarea coaliţiei de la Grivco, a fost întrebat de moderator dacă vreodată a mers la Grivco. Preşedintele a negat iniţial, apoi, după ce moderatorul a insistat, localizând momentul unui astfel de demers în iunie 2004, Băsescu a re­cu­noscut că a mers atunci la Grivco, la Dan Voiculescu, "cu căciula în mână, în căutare de voturi", dar că a făcut această vizită fără să se ascundă. "Cred că am fost când am discutat intrarea PC în Alianţă. (...) M-am ascuns? Nu! Erau toate televiziunile acolo. Eu acuz lipsa de transparenţă când se iau decizii. Toată lumea ştia că mă duc cu căciula în mână să mai găsesc câteva voturi pentru a avea majoritate în Parlament. Nu m-am ascuns, nu a fost o de­ci­zie legată decât de nevoia compromisului pe care trebuia să-l fac pentru a realiza o majoritate în Parlament. Nu a fost nimic secret", a spus Băsescu la Realitatea.

Pe blogul său, liderul fondator al PC, Dan Voiculescu, scrie că şeful statului minte atunci când spune că vizitele lui la Grivco din 2004 au fost transparente, adăugând că Traian Băsescu este primul politician care a încercat să articu­leze discret o "coaliţie Grivco" în România. "Confirm. Traian Băsescu a venit cu căciula în mână şi m-a rugat să dăm ţării o majoritate parlamentară. Până aici lucrurile sunt corecte. Unde minte Traian Băsescu? Minte atunci când spune că vizitele lui la Grivco din 8 iunie 2004 (ora 19:00), 9 iunie 2004 (ora 18:00) şi 21 iunie 2004 (ora 9:30) au fost transparente. Fals! Au fost vizite private, fără presă la poartă, solicitate de domnii Traian Băsescu şi Theodor Stolojan", scrie Voiculescu.

Potrivit preşedintelui fon­dator al PC, în cursul acestor vizite, Băsescu "a vrut să discute în mod - vai! - netransparent o nouă coaliţie politică, capabilă să ge­nereze o platformă de guvernare". "Toate aceste lucruri s-au dis­cutat, la solicitarea lui Traian Băsescu, la Grivco, fără ca actua­lul pre-şe­din­te să anunţe opinia publică. Traian Băsescu este pri­mul po­li­tician care a încercat să articuleze discret o «coaliţie Grivco» în România. Iar formula a fost inventată de domnia-sa, probabil, din propriile amintiri", mai scrie Dan Voiculescu

×
Subiecte în articol: alegeri 2009