x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Concert aniversar, Dan Iordăchescu

Concert aniversar, Dan Iordăchescu

de Carmen Dragomir    |    04 Iun 2009   •   00:00
Concert aniversar, Dan Iordăchescu
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Baritonul Dan Iordăchescu a fost sărbătorit marţi seară, pe scena Ateneului Român, printr-un concert aniversar. Alături de maestru, pe scenă au fost prezente şi fiicele sale, Irina Iordăchescu (soprană) şi Cristina Iordache Iordăchescu (mezzo-soprană), care i-au urmat pasiunea pentru arta lirică.



Pe lângă împlinirea a 60 de ani de activitate lirică solistică neîntreruptă la nivel naţional şi internaţional, Dan Iordăchescu şi-a serbat şi ziua de naştere, împlinirea vârstei de 79 de ani. Emoţionat, maestrul a vorbit în deschiderea concertului despre cariera sa, începută pe scena teatrului CCS (Consiliul Central al Sindicatelor) Bucureşti şi despre minunile pământului care l-au copleşit în perilpul concertistic dintr-un colţ al lumii într-altul.

Cariera sa solistică întinsă pe parcursul a 60 de ani reprezintă un record mondial. Este cea de-a zecea exclusivitate românească cucerită de baritonul Dan Iordăchescu în cele peste 260 de turnee internaţionale, în care a bătut 61 de ţări, 87 de metropole şi 331 de oraşe ale lumii.

EXCLUSIVITĂŢI MONDIALE
În acelaşi timp s-au sărbătorit şi împlinirea a 62 de ani de la prima apariţie pe scenă (Teatrul Naţional Iaşi), 53 de ani de la acordarea marilor premii Mozart (Salzburg 1956), Schumann (Berlin 1956), Mussorgski (Geneva 1956) - premii care nu s-au mai acordat nimănui în lume. La concertul aniversar i-au fost alături, pe lângă fiicele sale, actriţa Narcisa Tcaciuc, pianistul Alexandru Petrovici, actriţa Manuela Golescu, iar în sală au fost prezenţi invitaţi de marcă: Dan Voiculescu, foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu.

Dan Iordăchescu a cântat pe cele mai prestigioase scene ale lumii, de la Teatro alla Scala din Milano, Opera din Paris sau Bolşoi Teatr din Moscova la New York.  I-a avut ca parteneri pe giganţi ai muzicii lirice precum Placido Domingo, Renata Scotto, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti sau N. Rossi-Lemeni.

A jucat în peste 45 de roluri importante de operă, în peste 1.500 de concerte şi a obţinut 13 premii internaţionale la competiţii de canto. În plus, lui Dan Iordăchescu i s-a oferit titlul de cetăţean de onoare al şase oraşe, între care Mexico City (1980), Salonic - Grecia (1981) sau Pellare - Salerno, Italia (1988).

După concertul aniversar de marţi seară, maestrul a primit placheta de onoare a Primăriei Sectorului 2:
"În semn de preţuire cu ocazia sărbătoririi a 60 de ani de activitate lirică, în ţară şi peste hotare, pentru investiţia artistică de excepţie, răsplătită cu generozitate şi, nu în ultimul rând, pentru tot ceea ce a dovedit şi dovedeşte: o mare forţă sufletească, o generozitate aparte, un fenomen de inteligenţă şi modestie creatoare, exemplu nouă şi generaţiilor viitoare".

×
Subiecte în articol: arte