x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Festival la Cetate

Festival la Cetate

de Ema-Augusta Banu    |    06 Aug 2010   •   00:00
Festival la Cetate

Peste 60 de filme, un târg de carte, dar şi un concert dedicat Reginei Maria sunt doar câteva dintre tentaţiile ediţiei a II-a a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov.

În perioada 6-15 august, Cetatea îşi deschide generoasă porţile şi ne îmbie într-o lume cu parfum de epocă. Evenimentul marchează 135 de ani de la naşterea Reginei Maria a României, 65 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial şi 100 de ani de la începerea relaţiilor diplomatice între România şi Marele Ducat de Luxemburg.
Într-un maraton cinematografic de aproximativ 100 de ore vor fi rulate 64 de filme documentare şi de ficţiune, dintre care 24 în premieră. De-a lungul anilor, mari regizori au filmat la Râşnov pelicule precum: "Dacii", "Mihai Viteazul", "Nemuritorii" sau "Columna", oraşul câştigându-şi astfel titlul de cetate a filmului istoric românesc.

Alături de proiecţiile cinematografice, în program sunt incluse: concerte de muzică interbelică, recital de harpă celtică, lieduri ale unor compozitori români, concert omagial dedicat sopranei Maria Cebotari, marcând 100 de ani de la naşterea sa, dar şi un concert omagial dedicat Reginei Maria. Pe toată durata festivalului, publicul este "răsfăţat" şi cu expoziţii de fotografie, pictură şi grafică sau lansări de carte.

Printre filmele prezentate în cadrul evenimentului se numără şi controversata producţie româno-italiană "Odessa în flăcări" (1942, film cunoscut şi sub numele de "Cătuşe roşii"). Pelicula a fost difuzată doar de două ori în România. Prima difuzare a avut loc în 1943, după care a fost distrusă de autorităţi, iar filmul s-a întors în sălile cinematecii abia în 2005, într-o formă refăcută de producătorul italian. Din categoria premiere menţionăm producţia "Ziua fiarei", în regia lui Mikhail Konovalchuck. Un film de acţiune încadrat în categoria art-movie, o poveste în care personajele şi atmosfera din timpul celui de-al doilea război mondial se construiesc într-un mod dinamic, inedit, emoţionant, fără a recurge deloc la dialog.

Tot în premieră este şi documentarul "Cooking History", un film despre zece reţete culinare din timpul a şase războaie, şi filmul "Amiral" în regia lui Andrey Kravchuck (Rusia, 2008), care prezintă un episod din viaţa amiralului Kolchak pe fondul evenimentelor din Rusia aflată între sfârşitul monarhiei şi începutul puterii bolşevice. Sunt aduse în faţa publicului atât producţii noi, ce abordează teme diferite de cele alese pentru această ediţie, dar şi producţii ale unor regizori cunoscuţi şi apreciaţi precum Mungiu, Amenabar, Radu Gabrea, Lunghin ş.a.

Ultima zi a festivalului este dedicată exclusiv sărbătoririi a 135 de ani de la naşterea Reginei Maria. Vor fi prezentate atât filme recente: "Câte ceva despre Regina Maria" (2006), "Inima Reginei Maria" (2007), dar şi filme produse la începutul secolului trecut.


Documentar tulburător, marca National Geographic Channel
Filmări tulburătoare realizate de cei care au trăit ororile celui de-al doilea război mondial stau la baza unui documentar de excepţie Naţional Geographic Channel, prezentat în premieră la festival. Realizat în şase episoade: "Agresiunea", "Înfrângere Zdrobitoare", "Şocul", "La Răscruce", "Zile Mari" şi "Sfârşitul Coşmarului", documentarul dezvăluie privitorilor o imagine nouă a războiului, cuprinzând întreaga complexitate a acestuia, dar şi perspectivele celor două tabere: victimele şi învingătorii. Constituit în întregime din filme originale de 35, 16 şi 8 mm, producţia cuprinde imagini despre: masacrul ofiţerilor polonezi de la Katyn, evacuarea forţei expediţionare britanice la Dunkirk, tratamentul inuman aplicat soldaţilor francezi luaţi prizonieri de nazişti şi despre sacrificiul soldaţilor sovietici de la Stalingrad.

×
Subiecte în articol: film