x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul din inima Bucureştilor în straie de sărbătoare

Muzeul din inima Bucureştilor în straie de sărbătoare

de Anca Alexe    |    Roxana Vintila    |    16 Mai 2009   •   00:00
Muzeul din inima Bucureştilor în straie de sărbătoare

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" îmbracă straie de sărbătoare şi pregăteşte tuturor iubitorilor de tradiţie cel mai frumos vis de primăvară: spectacole, târguri, ateliere de creaţie, lansări de carte, întâlniri cu meşterii populari, expoziţii de fotografie, concerte de muzică veche, voie bună şi multe alte surprize.

În luna mai, Muzeul găzduieşte o serie de evenimente de amploare. Între zilele de 15 şi 31 ale lunii, "satul de la Şosea" face cunoscută publicului prima ediţie a Târgului Olarilor. De asemenea, la data de 16 mai, în cadrul programului "Noaptea Europeană a Muzeelor", institutul celebrează "Dimineaţa Muzeului". La numai o zi după acest eveniment, Muzeul Naţional al Satului îşi aniversează ziua de naştere.

Anul acesta împlineşte 73 de ani "în peisajul nostru bucureştean". Dacă în 1936 Muzeul adăpostea doar 28 de gospodării, în prezent numărul acestora a ajuns la 44. La 18 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muzeelor, urmată de Ziua Oltenilor si programul Zilele Maramureşului.

TÂRGUL OLARILOR. Primul proiect care a deschis, ieri, seria de manifestări. Fie că au sosit din Muntenia, Oltenia, Ardeal sau Moldova, meşterii olari se întrec în arta creaţiei. Oalele minuţios modelate, vasele din ceramică încărcate cu motive populare, chipul ţăranilor prelucrat din lut, au fost doar câteva dintre capodoperele meşterilor. Cu dragă inimă, maeştrii lutului şi ai ceramicii i-au invitat pe toţi cei care au păşit pragul Muzeului să pătrundă în lumea tradiţională şi autentică a satului românesc. 

În faţa casei braşovene, meşterii au adus o turmă de oi din lut, conduse din urmă de cioban şi ţărăncuţa lui. "Ce a vrut să facă aici? Are legătură cu Mioriţa lor? Ce lucrătură...", se minunează un francez. Delegaţiile de turişti străini au explorat fiecare cotlon al Muzeului. S-au apropiat de creaţiile meşterilor, au făcut sute de fotografii. Cei mai mulţi vizitatori n-au părăsit muzeul fără un suvenir.

"Nu e uşor să lucrezi, să faci asemenea lucruri. Şi răbdarea de care trebuie să dai dovadă, de cele mai multe ori, are limite. Dar, la sfârşit, când îţi priveşti opera, satisfacţia e mult peste aşteptări. Nu te mai gândeşti la nimic, ci doar admiri privirile celor care se bucură de creaţia ta", ne-a mărturisit un meşter din Gorj.

O NOAPTE ŞI O LANSARE
Noaptea europeană a muzeelor va cuprinde întâlniri cu cântecul, cu dansul tradiţional românesc şi cu meşteşugurile populare.

Volumul "Despre omul din scrisori"de Dan C. Mihăilescu, se va lansa la Muzeul Naţional al Satului, sâmbătă 16 mai: " mi-am găsit o vizuină literară, un refugiu sufletesc, o evadare mentală scormonind în jarul iubirii dintre Mihai şi Veronica şi încercând să văd în ce măsură se plia expeditorul Eminescu pe specificul destinatarilor săi...", mărturiseşte apreciatul scriitor.

În ton cu manifestările desfăşurate la Muzeul Naţional al Satului, naistul Nicolae Voiculeţ va încânta publicul cu muzică clasică şi sacră. În program se vor regăsi şi recitaluri susţinute de Formaţia vocal-instrumentală Anton Pann, Grupul Coral Sound, Ansamblul Folcloric "Someşul" din Cluj-Napoca, Ansamblul Vocal "Doina" al Casei Studenţilor din Bucureşti, Ansamblul folcloric "Doruleţul", Ansamblul folcloric "Asteria" şi Grupul coral "Anastasia". 

TEATRUL MASCA
De ziua Muzeului Satului, Teatrul "Masca" va prezenta spectacolul "Statuile", o inedită călătorie în timp, un spectacol fabulos de statui vivante, reînviate de regizorul Mihai Mălaimare în încercarea de a face posibilă comunicarea, dincolo de limbaj sau timp, a două lumi aflate la distanţă de aproape două milenii. Spectacolul îşi propune să refacă atmosfera oraşului Pompei, distrus de erupţia Vezuviului. Pe un fond muzical modern ori clasic, statuile te privesc nemişcate, până când le vine rândul să reînvie.

VIZITĂ PRINCIARĂ
La 20 mai, Muzeul Satului aşteaptă doi oaspeţi de seamă. Aflaţi la Bucureşti, prinţul Japoniei Fumihito Akishino şi prinţesa Kiki Akishino vor vizita satul din inima Capitalei. Mai mult, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută joi seara la Reşedinţa ambasadorului Japoniei, Alteţele sale au anunţat intenţia ca printre activităţile pe care le vor desfăşura la Muzeu se numără şi...plantarea de cireşi japonezi.

"Am avut o dorinţă specială să vizităm România. Sunt multe materiale şi cărţi despre această ţară pe care le-am citit cu drag. Astfel, mi-am dorit foarte mult să iau contact cu Bucureştiul, cu tradiţiile româneşti şi, implicit, cu Muzeul Naţional al Satului. Acesta din urmă, reprezintă, din punctul meu de vedere un patromoniu al culturii româneşti autentice, de calitate...un punct de referinţă în istoria Capitalei României. Ne dorim să rămânem cu amintiri plăcute după această vizită şi cu siguranţă aşa va fi. Interesul Japoniei faţă de România este în continuă creştere. Sperăm şi într-o bună dezvoltare turistică. La Muzeul Satului vom ajunge pe data de 20 mai, undeva în jurul orei 15:30. După ceremonia de plantare a cireşilor japonezi va urma o scurtă vizită pe aleile Muzeului. Vrem ca aceste imagini să ajungă la publicul din România!", a declarat ambasadorul Japoniei, E. S. domnul Yoshinobu Higashi.

×
Subiecte în articol: arte satului muzeul