x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatru: Alexandru Dabija, cu "Un duel" la TNB

Teatru: Alexandru Dabija, cu "Un duel" la TNB

de Maria Sârbu    |    17 Feb 2009   •   00:00
Teatru: Alexandru Dabija, cu "Un duel" la TNB

Unul dintre valoroşii regizori ai teatrului românesc, Alexandru Dabija, care a debutat spectaculos pe scena profesionistă cu 32 de ani în urmă, la Piatra-Neamţ, montează pentru prima dată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB).



Spectacolul pus de el în scenă – "Un duel", dramatizare a nuvelei cu acelaşi titlu de A.P. Cehov – va fi jucat în premieră marţi, 24 februarie, la Sala Atelier, a doua reprezentaţie fiind programată la 25 februarie. Noua creaţie a lui Dabija, care pune în discuţie "mari teme cehoviene, citite în cheie modernă", analizează "un fel de deteriorare a relaţiilor umane". Regizorul susţine că spectacolul – o poveste despre relaţia dintre bărbat şi femeie, tratată ca o romanţă ­ reprezintă un studiu de caz, până la disecare, al acestui cuplu.

"Atmosfera intimă" a montării este dată şi de scenografia semnată de Liliana Cenean. Rolurile sunt interpretate de Gavril Pătru, Diana Dumbravă, Vlad Ivanov, Răzvan Oprea, Marius Rizea, Dan Tudor şi Ioan Andrei-Ionescu – toţi din aceeaşi generaţie de actori de la TNB. Alături de ei, publicul o va vedea, sau revedea, pe Ana Ciontea, actriţă care a jucat în Franţa, în special în spectacole de Silviu Purcărete, iar după mai bine de zece ani a revenit în ţară.
"Aceşti actori sunt la începutul maturităţii, care pentru mine e o formă de adolescenţă actoricească. Există o anumită vârstă a actorului care nu are aroganţa maturităţii, dar îndeplineşte condiţiile perfecte pentru a exprima plictisul, de a juca pe scenă ceea ce aş numi plictisul existenţial, spleen-ul total, de care se ocupă Cehov", afirmă Dabija.

Judecând după operele de până acum ale acestui important regizor, ne aşteptăm la "un spectacol lucrat milimetric, rafinat în interpretare", aşa cum ne ademeneşte secretariatul literar al TNB.

Alexandru Dabija a realizat primul său spectacol pe o scenă profesionistă în 1976, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ: "Răfuiala" de Philip Massinger, pentru care a primit Pemiul pentru cel mai bun regizor al anului. La Piatra-Neamţ, el a fost repartizat după absolvirea Facultăţii de Teatru, unde a pus în scenă texte de Shakespeare şi Caragiale. La Iaşi a făcut "senzaţie" cu "Chiriţa" de Vasile Alecsandri.

Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din Bucureşti şi director al acestui teatru între 1991 şi 1994 şi 1996 şi 2002. Montează în Bucureşti, dar şi la teatre din alte oraşe din ţară, abordând autori dramatici clasici şi contemporani. Pentru spectacolele regizate, a fost de multe ori premiat. La ora actuală, mai mult de zece spectacole marca Dabija sunt în repertoriul teatrelor Odeon, Act din Bucureşti, "Radu Stanca" din Sibiu, "Sică Alexandrescu" din Braşov, "Toma Caragiu" din Ploieşti şi al celui din Piatra-Neamţ.

×
Subiecte în articol: arte