x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tiramisu cu "spectaculoos"

Tiramisu cu "spectaculoos"

de Mihaela Ionescu    |    13 Iun 2009   •   00:00
Tiramisu cu "spectaculoos"
Sursa foto: /JURNALUL NAŢIONAL

"Tiramisu spectaculoos" este un produs ce sfidează legile etichetării din România şi din Uniunea Europeană. Producătorul ar trebui să ne spună de unde a cumpărat "spectaculoos" şi dacă putem să achiziţionăm şi noi de undeva acest ingredient-minune.



Al doilea ingredient al desertului "Tiramisu spectaculoos" este "spectaculoos", folosit într-o proporţie de 18%. Drepturile consumatorilor sunt încălcate, prin faptul că nu li se spune clar care sunt ingredientele folosite. Nu ştim dacă greşeala este făcută de importator, care a tradus eronat eticheta, sau de producător, care nu a făcut o precizare foarte importantă. Cert este că s-a încălcat HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, modificată şi completată prin HG nr. 511/2004, HG nr. 1719/2004, HG nr. 1870/2005, HG nr. 1357/2006, HG nr. 1529/2007, HG nr. 751/2008.

Chiar şi fără a şti despre ce "spectaculoos" este vorba, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de glucide, cu indice glicemic ridicat şi absorbţie rapidă. Din această cauză, pancreasul endocrin va avea de suferit pentru că va trebui să secrete o cantitate mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp.

Aditivi alimentari
De asemenea, produsul conţine şi aditivi alimentari cu efecte adverse în cazul unui consum frecvent. Sorbitolul E420 poate fi laxativ, dacă se depăşeşte doza de 50 g zilnic. Guma de guar poate provoca balonări, greaţă, crampe, astm, alergii, eczeme. Guma xanthan poate interfera cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale, fiind recomandat consumul cu moderaţie.

În compoziţia produsului intră şi alcool, atât etilic, cât şi vin Marsala, care în combinaţie cu zaharurile rafinate duc la destabilizarea funcţiei hepatice şi la afecţiuni ale ficatului. De asemenea, produsul conţine şi lichior de cafea, care este contraindicat în dieta persoanelor cardiace sau hipertensive.

În urma analizei etichetei nutriţionale, rezultă că produsul analizat are o valoare energetică ridicată: 285 kcal/1196 kj. Din această cauză, persoanele supraponderale şi obeze trebuie să consume "Tiramisu spectaculoos" cu precauţie. Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză trebuie să testeze reacţia organismului la produs, din cauza conţinutului de brânză mascarpone.

Concluzii
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul "Tiramisu spectaculoos" nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de boli hepatice, renale, celor cu maladii ale tractusului digestiv, celor cu probleme stomatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu maladii dermatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. De asemenea, produsul analizat nu este recomandat celor care sunt sensibili la ingredientul "spectaculos" (?!).

Eticheta
Apă, "spectaculoos" 18%, sirop de glucoză-fructoză, lichior de cafea 18%, mascarpone 6,3%, pudră de cacao, zahăr, vin Marsala, stabilizatori: sorbitol E420, alcool etilic, amidon, agent de îngroşare, gumă de guar E412, gumă de xanthan E415, emulsificatori monogliceride ale acizilor graşi E471, arome.

Energie kcal/kj 285/1196, proteine 4,2 g, carbohidraţi 37,2 g, lipide 13,3 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum spectaculoos