x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Constantin Ionescu-Tîrgovişte

Astăzi e ziua ta: Constantin Ionescu-Tîrgovişte

de Ramona Vintila    |    11 Noi 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Constantin Ionescu-Tîrgovişte

Aflat la conducerea Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" o perioadă îndelungată, a avut o contribuţie esenţială în dezvoltarea învăţământului universitar din acest domeniu, fiind cel mai citat autor român din medicina românească. Este expert OMS în probleme de diabetologie, dar şi expert al Comunităţii Europene în domeniul cercetării ştiinţifice medicale. Din 2005 este preşedintele Asociaţiei Medicale Române. Profesor doctor Constantin Ionescu-Tîrgovişte, membru corespondent al Academiei Române, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. La mulţi ani!

"Trăiesc intens, cu gândul că munca este cea care nu te înşală niciodată. Observ că în România se vorbeşte mult şi se munceşte puţin. Puţin muncim, puţin avem.
Cel mai frumos moment din ultimul an? Momentul când, cam pe această vreme, la Congresul Federaţiei Internaţionale de Diabet de la Montreal, diabetologul spaniol Alberto de Leiva prezenta în faţa unei săli arhipline istoria reală a descoperirii insulinei, plasând în centrul expunerii contribuţia de excepţie a marelui nostru savant, Nicolae Paulescu. Sunt aproape două decenii de când am preluat de la regretatul prof. Ion Pavel (1897-1991) ştafeta luptei pentru restabilirea adevărului istoric privind descoperirea insulinei, care sună astfel: meritul integral pentru această descoperire aparţine românului Nicolae Paulescu. Canadienilor le rămâne meritul de a fi introdus în practică această descoperire.

Cred că ar trebui să înlocuim lenea cu munca cinstită; să înlocuim impostura cu valoarea, să ajung să văd măcar o dată politicienii noştri vremelnici, stând la aceeaşi masă, cu gândul la România, nu la interesele lor prea mari şi prea multe.
Aş vrea să explorez mai mult trecutul ştiinţei, pentru a-i dibui mai bine viitorul; să mă bazez mai mult pe strălucitorii noştri tineri cercetători; să mă rup trei săptămâni de lume şi să finalizez conceptul meu privind cauza primară a diabetului zaharat, una dintre problemele cele mai dificile ale medicinii moderne.

Poporul român este un popor miraculos, care s-a născut greu, a avut o copilărie dificilă şi care se străduie să treacă de la adolescenţă la vârsta adultă. Îi pun piedică politicienii care s-au transformat în vedete de televiziune şi atât. Predicţionez că România va ajunge la maturitate în anul 2050, când va avea un cuvânt greu de spus Europei. Pe ce mă bazez? Uitaţi-vă la minunaţii noştri tineri. Din pulberea României m-am născut şi în această pulbere mă voi întoarce. Nu însă înainte de a-mi termina proiectele pe care le mai am de îndeplinit. Cele mai importante lucruri în viaţă... Să fii consecvent, să fii drept şi să faci pentru Ţară ceea ce ea nu a reuşit să facă pentru tine. Eu încerc să fac astăzi pentru Paulescu ceea ce România n-a făcut pentru el atunci când trebuia să o facă."

×
Subiecte în articol: calendar