x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bunici pe internet

Bunici pe internet

de Tatiana Covor    |    27 Oct 2010   •   00:00

O fundaţie italiană, Fondazione Mondo Digitale, a lansat un proiect cel puţin surprinzător. Recent, la Fiuggi, în Italia, a avut loc ceremonia de prezentare a rezultatelor proiectului care a fost promovat în patru ţări: Belgia, Italia, Spania şi România.

Proiectul are menirea de a familiariza persoanele trecute de 60 de ani cu lumea calculatoarelor şi a internetului. Şi nu oricum, ci implicând tineri studenţi. Într-adevăr, aceştia sunt "dascălii" bunicilor care au suficient entuziasm pentru a învăţa să folosească o unealtă de cunoştinţă care, în majoritatea cazurilor, reprezintă o lume nouă, greu de descifrat.

Asociaţia Română pentru Educaţie Permanentă a organizat cursurile pentru bătrânii din Iaşi şi din localitatea Miroslava, din acelaşi judeţ. În total au fost implicaţi 115 bătrâni, împreună cu tutorii lor, în jur de 30 de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Majoritatea bătrânilor nu aveau cunoştinţe de IT: chiar dacă copiii sau nepoţii lor aveau calculator, ei nu îl foloseau.

Pentru participanţi, nu a fost vorba doar despre un capriciu sau o simplă curiozitate. Pentru persoanele în vârstă, sigur, internetul poate reprezenta un bilet virtual pentru o călătorie în jurul lumii, printre muzee, monumente, privelişti naturale deosebite.

Poate, de asemenea, să fie o cheie pentru a intra în contact cu persoane cu aceleaşi pasiuni - de la grădinărit la croşetat, de la cuvinte încrucişate la istorie: un mod de a umple un gol, de a fi mai puţin singuri. Dar internetul oferă şi un adevărat serviciu "la domiciliu": e suficient să ne gândim la deplasările şi la cozile deseori necesare pentru a obţine o informaţie sau un formular. Rezultatele obţinute arată că, după 30 de ore de curs, 60% din bătrâni sunt capabili să ceară sau să completeze formulare online.

Probabil însă că rezultatul cel mai important care s-a obţinut a fost acela de a stabili o punte trainică între două generaţii, care de multe ori se află în situaţie de neînţelegere, dacă nu chiar de conflict.

×
Subiecte în articol: diaspora