x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eşti român? Plăteşti mai mult decât italienii!

Eşti român? Plăteşti mai mult decât italienii!

de Carmen Plesa    |    01 Iun 2010   •   00:00

Dacă eşti român şi locuieşti în Italia, asigurarea autoturismului cu care vei circula pe străzile din "Cizmă" te va costa mai mult decât pe vecinii tăi italieni. Motivul? Prezinţi "risc etnic".



Asociaţiile româneşti şi cele care luptă pentru drepturile imigranţilor, în Peninsulă, vorbesc despre "discriminare gravă", în acest caz. Jurnaliştii de la cotidianul La Repubblica au făcut o probă pe site-urile companiilor de asigurări, pentru a vedea care e diferenţa între preţul plătit de un român şi cel plătit de un italian pentru asigurarea unei maşini.

Bărbat, rezident la Roma, născut la 24 februarie 1973, angajat în sectorul privat, automobil înmatriculat în anul 2000, benzină... Prima de asigurare costă în acest caz, pe un an, 1.962,58 euro. Asta pentru că jurnaliştii au bifat că au cetăţenie italiană. Când au trecut la naţionalitate "român", cu aceleaşi condiţii prezentate anterior, preţul asigurării a urcat brusc la 2.257,50 euro. La altă companie, proprietarul italian ar fi plătit pentru o maşină din 2010 suma de 1.040,76 de euro. Acelaşi ar fi fost preţul şi dacă cel care-şi asigura maşina era cetăţean al SUA. În schimb, pentru un român sau un marocan asigurarea maşinii s-a ridicat la 1.251,14 euro.

După mai multe căutări, jurnaliştii au găsit însă şi o companie care nu făcea diferenţă între clienţi, în funcţie de naţionalitate.
Întrebaţi dacă "tarifele etnice" sunt legale, reprezentanţii Ania - Asociaţia naţională pentru asigurări din Italia au răspuns că nu au criterii tarifare personalizate pentru asigurarea auto. Isvap, autoritatea care controlează companiile de asigurare, nu a vrut să comenteze existenţa "tarifelor etnice".

Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, a caracterizat situaţia drept "o evidentă ilegalitate", iar avocatul ASGI (Asociaţia pentru studii juridice asupra imigraţiei) a vorbit despre "o gravă ilegalitate", având în vedere că accesul în formă diferenţiată la un serviciu constituie discriminare.

"Pe scurt, facem mai multe accidente decât alţii sau suntem un popor de escroci?", s-a întrebat Ana, o româncă ce locuieşte şi munceşte la Puglia, care s-a trezit de curând că trebuie să plătească mai mult ca să-şi asigure maşina, doar pentru că are o anumită naţionalitate.

×
Subiecte în articol: diaspora