x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Apocalipsa lui Traian: salarii tăiate cu 25%, pensii mai mici cu 15%

Apocalipsa lui Traian: salarii tăiate cu 25%, pensii mai mici cu 15%

de Adriana Duţulescu    |    06 Mai 2010   •   00:00
Apocalipsa lui Traian: salarii tăiate cu 25%, pensii mai mici cu 15%

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Guvernul Boc a primit încrederea FMI şi pe a lui însuşi, deci rămane pe funcţie. Cei care pierd vor fi pensionarii şi salariaţii la stat.

Şeful statului a declarat aseară că nu se vor majora TVA şi cota unică, dar că începând de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din admi­nistraţia centrală şi locală, fiind previzibilă şi o micşorare a pensiilor cu 15%, dar şi tăierea drastică a unor subvenţii. De asemenea, şi ajutorul de şomaj va fi redus cu 15%.

Guvernul va adopta miercurea viitoare scrisoarea de intenţie cu FMI. Programul de reducere a fondurilor pentru aparatul central şi local era ine­vitabil, a spus Băsescu. Reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% este aplicabilă atât apara­tului central de stat, cât şi ad­mi­nis­traţiilor locale. "Lo­cul în care trebuie să res­tructurăm chel­tuielile este apara­tul bugetar şi sec­torul social", a explicat Băsescu. El a anunţat că vor mai fi multe alte mă­suri pe care Gu­vernul trebuie să le ia, printre care mo­dificări la Codul Muncii pentru a fle­xibiliza forţa de muncă.

Băsescu a criticat dur apara­tul de stat, pe care l-a descris ca pe un "om foarte gras", cocoţat în spatele unuia "slab şi subţirel" care în re­prezentarea preşedintelui este "eco­nomia reală", pe care a lăudat-o spunând că a fost singura care a re­ac­ţionat corect la criză. Preşedintele a arătat că statul şi-a transferat cheltuielile "uriaşe" pe umerii celor trei milioane de români care lucrează în servicii şi în industria românească.

Şeful statului a precizat că scăde­rile salariale în sectorul public ar putea avea ca efecte îndreptarea "iluştrilor" salariaţi din acest domeniu către sectorul privat, antrenarea investiţiilor în IMM-uri şi, poate, "câţiva kilometri de autostradă, spre satisfacţia lui Berceanu".

Traian Băsescu a completat că o variantă luată în discuţie a fost "varianta neîncrederii", care viza creşterea TVA de la 19% la 24% şi a cotei unice de la 16% la 20%, concomitent cu reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, astfel încât România să se încadreze într-un deficit de 6%, 7% sau chiar 8%. A doua variantă, de­numită de preşedinte "varianta în­crederii", este ca Guvernul să continue programul de "restructurare masivă" a cheltuielilor. Băsescu a precizat că, în me­mo­randumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe această ultimă variantă. El şi-a exprimat speranţa ca noua scrisoare de intenţie a Guvernului cu FMI să fie adoptată miercuri de Guvern. Băsescu a spus că nu pune nimeni problema remanierii, de­oa­re­ce acum este nevoie de stabilitate, arătând că ştie că sunt "segmente interesate în instabilitate" pe care le simte şi el, pe pielea lui.

El a mai spus că ministrul Fi­nanţelor, Sebastian Vlădescu, şi cel al Internelor, Vasile Blaga, sunt principalii responsabili din Guvern în ceea ce priveşte combaterea evazi­unii fiscale şi a contrabandei cu alcool şi tutun.


×
Subiecte în articol: economic acord fmi