x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Continuă războiul Eurofighter – F-16

Continuă războiul Eurofighter – F-16

de Irina Cristea    |    19 Mai 2010   •   00:00

Ofensiva constructorului european de avioane de luptă multirol împotriva avionului F-16 continuă.

În sprijinul ofertei lansate Ro­mâ­niei de consorţiul Eurofighter (format din companiile EADS, BAE Systems şi Alenia Aeronautica), minis­trul italian al Apărării i-a scris omolo­gu­lui român pe tema avioanelor multirol, a declarat ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito. „Guvernul italian susţine pe deplin oferta companiei noastre, Alenia Aeronautica, în numele unui consorţiu european.

Desigur, ca şi pe terenul de fotbal, vom lupta până la sfârşit. Propune­rea pe care Alenia o va transmite Ministerului Apărării este una foarte in­teresantă. Ştiu că există o decizie a CSAT despre o ofertă de avioane şi că aceasta trebuie aprobată de Guvern şi Parlament. Vom vedea dacă sunt şanse pentru consorţiul european", a spus Cospito, potrivit Mediafax.

Ambasadorul a subliniat că nu poa­te divulga conţinutul scrisorii adre­sate de ministrul Ignazio La Rus­sa omologului său de la Bucureşti, Ga­briel Oprea. Surse din industria apă­­­rării, citate de Mediafax, afirmă însă că La Russa şi-a exprimat sur­prin­derea de a fi aflat indirect, din pre­să, despre decizia CSAT de a cum­păra avioane F-16, în condiţiile în care o ofertă Eurofighter făcută în apri­lie 2009 către MApN a rămas fără vreun răspuns.

Aceleaşi surse spu­n că scrisoarea a fost trimisă în ur­mă cu o lună şi ju­mă­tate. Deocam­da­tă, partea italiană nu a primit nici un răspuns din partea mi­nistrului Oprea. Ceea ce nu sur­prin­de, în con­diţiile în care oficialii români nu s-au deranjat să îi răs­pun­dă nici premi­e­rului italian, Silvio Berlusconi, care sus­ţinea, într-o scri­soare transmisă anul trecut, o ofertă de avioane multirol pe care o formulaseră în aprilie reprezentanţii consorţiului pro­du­că­tor al Eurofighter.

MINISTRUL OPREA NU I-A RĂSPUNS OMOLOGULUI SĂU ITALIAN, LA FEL CUM NU I-A RĂSPUNS NICI PREMIERULUI SILVIO BERLUSCONI
Până acum, decizia privind opţiunea Ministerului Apărării de a achiziţiona 24 de aparate F-16 uzate nu a fost dezbătută în Parlament. Această opţiune a fost aprobată de CSAT şi, surprinzător, nu a fost tri­misă Guvernului pentru aprobare, ci pasată Parlamentului.
Parlamentul este un for ce nu are expertiza tehnică pentru a decide în privinţa unui asemenea contract şi, ca atare, s-ar putea să îşi decline competenţa. Reprezentanţii Eurofighter vor prezenta din nou propunerea lor autorităţilor române la 31 mai. Ei au schimbat oferta iniţială pentru avi­o­nul multirol, propunând achi­zi­ţi­o­narea a 24 de aeronave ope­ra­ţi­onale la preţul de un miliard de euro.

SAAB a venit în parlament cu o ofertă de 24 de avioane Grippen noi la preţul de un miliard de euro şi cu promisiunea de a crea 1.000 de locuri de muncă în România.

×
Subiecte în articol: economic