x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Foamea de televizor a lui Crin Antonescu

Foamea de televizor a lui Crin Antonescu

de Ion Cristoiu    |    16 Dec 2009   •   00:00

Curtea Constituţională a validat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Puşi în faţa faptului împlinit - totuşi previzibil -, cei doi foşti contracandidaţi, Mircea Geoană şi Crin Antonescu, au reacţionat niţel diferit. Parcă deşteptat din tulburarea grozavă produsă de pier­derea alegerilor, liderul PSD şi-a recunoscut înfrângerea, anunţând că l-a sunat pe Traian Băsescu pentru a-l felicita. Pres­ta­ţie corectă, dezvăluindu-ne că, fie şi în ceasul al doisprezecelea, un politician român îşi dă seama că trăieşte în Europa civilizată. Crin Antonescu a făcut o de­cla­ra­ţie care va fi surprins pe cei care nu l-au dibuit până acum.

Domnia-sa a declarat, nici mai mult nici mai puţin: "Faptul că domnul Bă­ses­cu intră în posesia celui de-al doilea mandat mă face profund nefericit". Hodoronc tronc!

Aşa reacţionează un preşedinte de partid, pe deasupra şi candidat la funcţia de premier? Aşa reacţionează un om a cărui principală preocupare ar trebui să fie acum, când se pune problema unei op­ţi­u­ni cruciale pentru viitorul PNL? Nu.

Aşa reacţionează o starletă care moare să fie pe prima pagină a tabloidelor cu declaraţii cât mai şocante. Aşa reac­ţ­i­o­nea­ză un personaj a cărui principală preocupare e propria imagine, şi nu soarta partidului.
Dacă domnul Crin Antonescu ar fi rea­c­ţionat potrivit standardelor de minimă politeţe occidentală, probabil că ar fi fost neinteresant pentru televiziuni. Domnul Crin Antonescu se dă de ceasul morţii ca să se poată scălda  în lumina reflectoa­re­lor. În seara primului tur, liderul PNL şi-a exprimat supărarea pe televiziunile mo­gu­li­lor. A doua zi, mogulii l-au poftit pe televiziunile lor. Mirosiseră patima care-l roade pe acest politician căruia nu i-au crescut nici dinţii de lapte: să apară la televizor!

Şi Crin Antonescu a apărut de atunci încoace la televizor de dimineaţă până seară, pe cale să întreacă prin asta starletele din showbizz-ul dâmboviţean. Nu mai departe luni seară, Crin Antonescu a fost la Realitatea TV. A dat fuga, după aceea, la Palatul Ştirbei, de la Buftea, pentru ca, în aplauzele asistenţei şi încântarea camerelor de luat vederi, să ia Premiul de cel mai bun om politic al anului. N-a stat până la finele sindrofiei, cum cerea politeţea. A alergat la Bucureşti pentru a nu pierde rândul la Antena 3. Luni seară, pe Realitatea TV, Ioan Rus, li­derul PSD de Cluj, critica faptul că un în­treg partid a fost sacrificat pentru ca un om să ajungă preşedinte. Domnia-sa se referea la faptul că, de dragul candidaturii lui Mircea Geoană, PSD s-a retras de la guvernare.

Cred că PNL e pe cale să comită aceeaşi eroare fundamentală: să accepte să fie sacrificat pentru ca un om să ajungă ve­de­tă a showbizz-ului autohton. PNL trebuie să aleagă între a fi la guvernare şi a fi în Opoziţie. Fiecare din cele două ipos­ta­ze are argumentele şi contraargumen­te­le sale. În decizia finală nu trebuie să atârne, desigur, foamea de ciolan a unor baroni locali şi centrali ai partidului. Dar nici foamea de televizor a lui Crin Antonescu.

Fostul premier, Călin Popescu Tări­cea­nu, a fost dat jos, prin lovitura de palat din primăvara lui 2009, pe motiv că PNL n-a ajuns la guvernare din cauza pre­ten­ţi­il­or sale de a mai fi o dată premier. Acum, PNL e pe cale să repete greşeala din decembrie 2008 din cauza nevoii lui Crin Antonescu de a fi invitat la televizi­uni. Dacă PNL ar deveni partid de g­u­ver­nă­mânt, Crin Antonescu ar fi obligat să ex­plice şi să justifice diferitele măsuri ale miniştrilor liberali. Nu de puţine ori ar fi obligat să se certe cu presa, de regulă se­veră cu toţi cei de la Putere.  Simpatia de care se bucură azi din partea televiziuni­lor s-ar duce dracului. Unele televiziuni nu l-ar mai invita. Altele l-ar convoca pentru a-l lua la rost. O adevărată nenorocire pentru un politician care a descoperit ce dulce e mierea de a fi răsfăţat al presei.

Dacă PNL intră în Opoziţie, Crin An­to­nes­cu va fi invitat permanent al televizi­u­nilor. Toate fătucile îl vor căuta dispera­te pentru a-i smulge o vorbă de duh. N-are importanţă că, în Opoziţie, PNL va fi vioara a doua în alianţa cu PSD. N-are importanţă că, în perspectiva scrutinului uninominal din 2012, PNL are nevoie ca de aer de întărirea structurilor din teritoriu. Totul e ca domnul Crin Antonescu să apară la televizor, să ia toate premiile posibile (mogulul Sorin Ovidiu Vântu se pregăteşte să-l facă Omul politic al anului la Zece pentru România), să dea autografe şi să primească flori de la admiratoare.

Sunt şanse ca domnul Crin Antonescu să se vindece de această boală? Sigur că da. Pentru că e boală a copilăriei politice. Din câte-mi amintesc, şi Traian Băsescu a suferit de ea la începutul primului mandat. Între timp s-a lecuit, prin maturizare. şi iată, a câştigat un nou mandat!

×
Subiecte în articol: editorial