x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jeremy Irons şi copiii din Alexandria

Jeremy Irons şi copiii din Alexandria

de Cristina Bazavan    |    15 Aug 2009   •   00:00

Alexandria e un oraş cu 40.000 de locuitori, cu patru străzi principale ca nişte paralele care se întretaie în pătrate perfecte. Pentru că e în sud, la distanţă egală de Bucureşti şi cel mai sudic punct al ţării, Zimnicea, verile sunt aride, molatice şi prăfuite. Bulevardul principal - care are la un capăt piaţa şi la celălalt Poliţia - are marmură şi vara, când soarele e insuportabil, apare Fata Morgana.



Mulţi dintre locuitorii Alexandriei trăiesc din agricultură; ceilalţi din nişte tarabe de fier ruginit, aliniate într-un parc. Pe fiecare tarabă - chiloţi, maiouri, papuci de plastic şi cămăşi turceşti-chinezeşti. Zona se cheamă, în semn de respect pentru Capitală, Lipscani.

Alexandria e un oraş care doarme. Hibernează la căldură pentru că altceva nu are ce să facă; n-are teatru, n-are cinematograf, are o librărie mică în care sunt cărţi laolaltă cu facturiere, două cofetării şi mai multe cârciumi. E un oraş în care copiii învaţă bine, nu pentru că-i ceartă părinţii, ci pentru că singura lor şansa de a pleca de acolo e facultatea.

Dacă ieşi pe bulevardul principal din Alexandria şi întrebi de Marcel Iureş o să auzi "aaaa" printre sprâncene încruntate. Însă când Marcel Iureş vorbeşte despre Alexandria, i se luminează privirea. Nu ştie oraşul drept sudul sălbatic asfaltat, el are în minte altceva.

Iar dacă ieşi pe acelaşi bulevard principal marmorat şi întrebi cine e Jeremy Irons, ai şanse mari să nu primeşti un răspuns corect nici din 5 încercări, deşi are un Oscar, două Globuri de aur, premii Tony, premii Emmy. Adică, toate premiile pe care poate să le primească un actor în cariera lui. Culmea e că Jeremy Irons ştie de oraşul care arată ca un crematoriu de asfalt. Dar nu-l ştie din perspectiva asta.

Oamenii care zâmbesc cald când aud numele Alexandria au în minte şi în suflet magia unor copii incredibili. Andreea Borţun, Oana Nedelea şi Alexandru Ion, care de la 15 ani fac un festival de teatru pentru liceeni. Nu ştiu pe nimeni care să-i întâlnească şi să nu fie cucerit pentru totdeauna de gândurile lor bune şi de energia cu care-şi conduc visele către realitate. Marcel Iureş, împreună cu Marius Manole, Andi Vasluianu şi Cătălin Ştefănescu merg vară de vară acolo, iar anul acesta Jeremy Irons le-a trimis copiilor din Alexandria - prin Angela Gheorghiu, o altă susţinătoare înflăcărată a acestor copii - un mesaj video lăudându-i şi motivându-i pentru munca lor magică.

Vă imaginaţi cât de sus au zburat nişte copii dintr-un oraş ca un crematoriu de asfalt, când l-au văzut pe Jeremy Irons lăudându-i şi dându-le sfaturi despre cum să înveţi toată viaţa ca să fii un bun actor?

De astăzi începe ediţia a IV-a a Festivalului de teatru Ideo Ideis. Vin cu spectacole şi teatrele mari, din Bucuresti, iar trupa locală are o producţie regizată de un regizor canadian, Michael Devine. Vor putea fi văzute în fosta Casa de cultură - acum cârciumă cu discotecă - pe care copiii o închiriază special pentru acest festival.

Zilele astea se întoarce magia în Alexandria.

×
Subiecte în articol: editorial