x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţul provizoriu al cutremurului din Chile: 300 de morţi şi 2 milioane de oameni afectaţi

Bilanţul provizoriu al cutremurului din Chile: 300 de morţi şi 2 milioane de oameni afectaţi

28 Feb 2010   •   00:00
Bilanţul provizoriu al cutremurului din Chile: 300 de morţi şi 2 milioane de oameni afectaţi
Sursa foto: PATRICK LIN/AFP

300 de morţi, 15 oameni dispăruţi, 2 milioane de oameni afectaţi şi 500 de mii de locuinţe distruse. Acesta este bilanţul provizoriu al cutremurului de magnitudine 8,8 care s-a produs ieri în Chile. Echipele de salvare continuă să caute supravieţuitori printre mormanele de ruine.

"O catastrofă de proporţii imense." Aşa descriu autorităţile chiliene situaţia cu care se confruntă. Oficialii au confirmat şi impactul unor valuri seismice pe litoralul chilian.

Între timp, aeroportul internaţional din Chile rămâne închis.

"Se fac evaluările necesare pentru a oferi ajutor familiilor şi tuturor celor care se află în situaţii dificile, vrem să aflăm daca există şi alte victime şi să acordăm asistenţă medicală celor care au nevoie", a declarat Michelle Bachelet, preşedintele statului Chile, care a îndemnat însă populaţia să îşi păstreze calmul.

În spitale, numărul răniţilor creşte de la o oră la alta. Mulţi chilieni au hotărât să părăsească ţara, de frica replicilor seismice.

Epicentrul seismului din Chile a fost localizat în apropiere de oraşul Maule, la 91 de kilometri de cel de-al doilea oraş ca mărime din Chile, Conception, unde locuiesc peste 200.000 de persoane. Aici s-au înregistrat şi cele mai mari pagube materiale.

Institutul seismologic american a anunţat că s-au înregistrat peste 50 replici foarte puternice, cu magnitudini de peste 5. Cea mai puternică replică a avut 6,9. Seismologii avertizează populaţia că vor urma şi alte replici.

Au fost confirmate 300 de decese, conform unui bilanţ actualizat, a anunţat de ministrul chilian de Interne, Edmundo Perez Yoma. Seismul de 8,8 grade a avut loc lângă un oraş cu 200.000 de locuitori. Mai multe clădiri s-au prăbuşit în zona epicentrului. Martorii oculari susţin că seimsul a fost foarte puternic şi a durat între 10 şi 30 de secunde.



Epicentrul cutremurului, care s-a produs la ora locală 03.34 (08:34, ora României), a fost localizat la 91 de km nord de oraşul chilian Conception şi 42 de km vest de oraşul Cauquenes, tot din Chile, la o adâncime de 50 de km.

Autorităţile americane au emis alertă de tsunami pentru coasta chiliană, zona antarctică, Columbia, Panama, Ecuador, Columbia şi Costa Rica.

Un alt cutremur cu magnitudinea de aproximativ 7,2 pe scara Richter a avut loc, vineri, în Japonia.

Potrivit Centrului Seismic Euro - Mediteranean, seismul s-a produs la ora locală 05:31 (22:31, ora României), la o adâncime de circa 10 kilometri.

În urma seismului a fost emisă alerta de tsunami. Potrivit autorităţilor, valurile ar urma să lovească insula Okinawa, oamenii din zonele cu risc ridicat fiind sfătuiţi să-şi evacueze locuinţele.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în insulele Ryukyu, la aproximativ 80 de kilometri de Naha, capitala insulei.

MAE: Până în prezent, nu sunt români morţi în cutremurul din Chile

Ambasada României în Chile a luat deja legătura cu o parte a cetăţenilor români care locuiesc în această ţară şi, potrivit informaţiilor de până acum nu sunt români printre victime, a declarat, pentru Mediafax, Lucian Rosenfeld, purtătorul de cuvânt al MAE. "Potrivit informaţiilor existente până în prezent, nu sunt cetăţeni români printre victime. Continuă însă verificările", a spus Rosenfeld.

Conform purtătorului de cuvânt, câteva zeci de români locuiesc în Santiago de Chile şi alte câteva zeci locuiesc la Copiapo, o zonă situată la 800 de kilometri nord de Santiago de Chile.

 

×
Subiecte în articol: externe